Ungas bostadsbrist debatterades
Till debatten som hölls i Hyresgästföreningens lokaler på Fersens väg i Malmö hade man bjudit in kommunpolitiker, byggherrar och unga bostadssökande för att diskutera problem och möjliga lösningar.
Annons
– Vi vill väcka frågan innan situationen eskalerar och det blir likadant som i Stockholm, sa Siri Andersson från Jagvillhabostad.nu.
Situationen ser mörk ut enligt boendeforskaren Sven Bergenstråhle. Tidigare i vår publicerade han en rapport som visar att ungdomars bostadsbrist ökat kraftigt de senaste åren. I dag skulle det behövas minst 9 000 nya bostäder för att lösa den akuta bostadsbristen.
– Allt fler bor hemma hos sina föräldrar. Allt färre har ett eget boende. Utvecklingen går bakåt, sammanfattade han rapporten.
Therese Kinnberg, bostadsadministratör på Malmö högskola, berättade om svårigheterna för högskolans drygt 10 000 studenter att hitta en bostad. I Malmö finns det runt 1 500 studentbostäder.
– Det är en ekvation som inte går ihop. Och nu när det är lågkonjunktur i ekonomin innebär högkonjunktur i för högskolan.
Många studenter är redan bortvalda av bostadsmarknaden, menar hon, eftersom de saknar fast inkomst.
– Det är intressant att de i stället tvingas vända sig till en marknad där hyrorna är ännu högre. I Malmö kostar det ofta 3 500 kronor i månaden att hyra ett rum som inneboende, säger hon.
Maja Johansson från nätverket Ockupantscenen bor själv inneboende hos en kompis liksom de flesta hon känner. Hon tvivlar på marknadens och politikernas förmåga och vilja att lösa problemen.
– Det finns ett intresse av att det finns ett högt tryck på bostadsmarknaden som håller hyrorna uppe. Medan vi ungdomar sover på en soffa på Möllan bygger man Västra hamnen istället för att göra något åt bostadsbristen. Den enda lösningen är att vi tar tag i situationen själva, sa hon och framhöll ockupationen av Smultronstället i Lund som ett exempel.
Annons
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.