HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Uppgifter om kobror skrämmer grannar

Malmö Miljöförvaltningen och länsstyrelsen har kontaktats flera gånger av personer som oroar sig för att mannen har giftormar i sin lägenhet. Men så är det inte alls menar han själv: “Jag är så jäkla less på att folk lägger näsan i blöt”.
Ormen och huset på bilden är inte samma djur och fastighet som nämns i artikeln

I våras kom de första klagomålen från personer som trodde att mannen, som bor i centrala Malmö, hade giftormar. De oroade sig för att djuren skulle komma loss i hyreshuset, ta sig vidare in i andra bostäder och skada någon.

I Malmö finns anmälningsplikt för giftormar i hyreshus. Miljöförvaltningen kunde inte hitta någon anmälan och tog kontakt med mannen som förnekade att det fanns några ormar i bostaden.

Läs ocksåZeppelin, sex veckor, hittades övergiven i lägenhet sedan ägaren gripits

Under hösten kom en ny anmälan, den här gången till Länsstyrelsen i Skåne, och avsändaren var orolig och menade att mannen inte hade koll på sina giftiga kobror. Sedan tog någon kontakt med miljöförvaltningen igen. Hyresvärden menade att det fanns grannar som övervägde att flytta på grund av ormrädsla. Ormägaren kontrade med att mejla in bilder på sina tomma terrarier. Därmed är ärendet avslutat för miljöförvaltningens del.

Hyresgästen har ett stort intresse för reptiler och har haft flera kobror tidigare. Men aldrig i Malmö och han har aldrig blivit biten, betonar han. Nu är han rejält arg och trött på anmälningarna.

Jag har inte ett djävla djur hemma. Jag är så jäkla less på att folk lägger näsan i blöt, säger han.

Läs ocksåJason, 7, attackerades av rottweiler och amstaff – hyresgäster mest utsatta för hundangreppJason, 7, attackerades av grannhundar – en av många barn som utsatts för hundattacker

Han menar att oroliga grannar borde knacka på och ställa frågor istället för att kontakta myndigheterna. Att ta upp sin ormhobby igen ser han som uteslutet.

– Folk är så rädda och det är en inlärd fobi så det blir svårt att hålla på med detta, säger han.

I Malmö behöver den som planerar att köpa en orm och bor i hyreshus anmäla detta till miljöförvaltningen. Så är det i flera kommuner men siffrorna är låga och det är rimligt att anta att alla ormfantaster inte rapporterar sitt nya husdjur. Reglerna varierar även mellan olika hyresvärdar och om någon missköter sina djur kan det bli en fråga för länsstyrelsen.

Läs ocksåKennelklubben om hundattackerna mot människor: "Vi vill inte ha rasförbud"Hans Rosengren är presstalesperson på Svenska kennelklubben.

För några år sedan spreds uppgifter om att en livsfarlig orm var på rymmen i ett hyreshus vid Södervärn i Malmö. Det var en giftig australiensisk inlandstaipan, enligt en lapp som som någon okänd person hade satt upp i trapphuset.

Bilder från 2011: Ormjägarens fälla, det mystiska brevet och förvaltarens skrivelse till de boende.

En ormjägare sökte igenom fastigheten och placerade ut fällor med lockbeten. En rad myndigheter kopplades in i akten som inte resulterade i något. Den eventuella ormen och dess ägare gav sig aldrig tillkänna.

Fakta: Ormtillstånd i skånska kommuner

Malmö: 7

Trelleborg: 0

Lund: 2

Helsingborg: inte tillståndspliktigt

Kristianstad: inget svar

Landskrona: inget svar

Ystad-Österlen: 0

Hässleholm: 0

Fotnot: Siffrorna kommer från kommunernas miljöförvaltningar och är från perioden 2016-2018

Läs också Kvinna anklagar grannar för att störa henne – blir själv anklagad för hotbrev Hyresgäst byggde duvslag i lägenhet – värden rev kontraktet: “Fåglarna flög fritt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.