Annons

Livsfarlig rymling skrämmer hyresgäster i Malmö

Malmö ​De senaste veckorna har ryktet om en farlig giftorm på rymmen spridit skräck i ett hyreshus i stadsdelen Södervärn i Malmö. Någon som påstår sig vara hyresgäst i huset skriver på en varningslapp att en inlandstaipan, en av världens farligaste ormar, råkat rymma i fastigheten.

​Ingen vet med säkerhet om lappen är ett skämt eller inte. Hyresgästerna i huset har tagit till fler säkerhetsåtgärder. Ventilationsluckor har tejpats igen och något tungt får ligga på de nerfällda toalocken.

Annons
Det var för drygt tre veckor sedan som det plötsligt satt en maskinskriven anonym lapp i ett av trapphusen på Upplandsgatan. Där påstods att ormen skulle vara ofarlig eftersom den inte var fullvuxen vilket inte stämmer.
 
Lappen spred snabbt oro i huset och en av hyresgästerna kontaktade polisen som i sin tur har informerat räddningstjänst, länsveterinär och kommunens miljöförvaltning.
 
I sin naturliga miljö är ormen hemmahörande i Australien. Enligt Wikipedia innehåller ett enda bett från en inlandstaipan tillräckligt mycket gift för att döda upp till 100 vuxna människor eller 250 000 möss.
– Alla anmälningar tas på allvar. Polisen har tagit kontakt med berörda myndigheter men någon orm har inte påträffats. Det finns ju väldigt lite uppgifter att gå på. Ingen i huset har tillstånd att ha orm och ägaren har inte gett sig till känna, säger Lars-Håkan Lindholm, som är informatör på Malmöpolisen.
 
Förvaltaren som sköter huset försökte utan framgång få kontakt med den påstådda ormägaren via en ny lapp i trappan. Därefter har husets gemensamma utrymmen på vinden och i källaren genomsökts i jakten på ormen som påstås vara cirka 130 centimeter lång och fläckvis gul, grön och brun med triangelformat huvud.
 
Men sökandet har inte gett något resultat samtidigt som grannarna i huset inte vågar koppla av.
 
Jonas Wahlström på Skansen-akvariet i Stockholm är skeptiskt till att en inlandstaipan överhuvudtaget är på rymmen i Malmö. Enligt officiella uppgifter finns inlandstaipan bara på ett enda ställe i Sverige, på Skansen-akvariet. Men om uppgifterna om den försvunna giftormen i Malmö skulle vara riktiga tror han det är mest troligt att den krupit undan i en ventil eller ett mörkt skrymsle.
– Blir man biten av inlandstaipanen i Sverige kan man räkna med att dö eftersom vårdpersonalen inte har någon erfarenhet av sådana bett. Men själv tror jag att det är ett sjukt skämt, säger Jonas Wahlström, till Aftonbladet.

Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Svart mamba förbjuds i lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.