Sades upp efter svartuthyrning – men hyresgästen ger inte upp
Det handlar om en lägenhet och en hyresgäst i Helsingborg. I hyresnämnden vittnade grannar om att olika personer kom och gick till lägenheten, neddragna gardiner och att hyresgästen bara syntes i området sporadiskt. Flera tyckte att det har varit otryggt att inte veta vilka personer som bor där.
Hyresvärden ansåg saken vara bevisad. Hyresgästen ha hyrt ut lägenheten i andra hand utan tillåtelse medan han själv förmodligen var sambo på annat håll.
Hyresgästen, och hans ombud Hyresgästföreningen, försvarade sig:
– Mannen reste mycket i jobbet och kunde vara borta längre perioder.
– Han var ofta hemma hos sina barn och deras mamman som bor på annan adress.
– Han hade inneboende enligt regelboken.
– Orsaken till neddragna gardiner var kulturella och religiösa.
Det räckte dock inte och Hyresnämnden i Malmö beslutade i juli att uppsägningen var rätt.
Hyresgästföreningen och hyresgästen har överklagat beslutet till Svea hovrätt. Invändningarna är flera:
– Mamman till hyresgästens barn borde anses som ett nyckelvittne men i nämndens beslut berättas inte hur hennes vittnesmål har värderats. Hon har vittnat till mannens fördel.
– Det finna stora motsägelser i vittnenas berättelser de har enbart ”ögonblicksbilder” av vad som verkligen har pågått.
– Det är ostridigt att hyresgästen har varit vid lägenheten varje dag, i vart fall för att hämta posten. Vittnen har vidare sett honom prata med folk i lägenheten och de som har varit inneboende har berättat om hyresgästens ”vardagliga bruk” av bostaden. Därför kan han inte ”anses han hyrt ut lägenheten för självständigt nyttjande” enligt ett beslut i Högsta domstolen.
Ärendet är ännu inte utsatt till förhandling eller avgörande i hovrätten. Det kan dröja månader.
När ett ärende överklagas innebär det att beslutet/domen inte har vunnit laga kraft. Det i sin tur betyder ett agerande från en myndighet, till exempel en vräkning av kronofogden, ligger på vänt. I fallet ovan med hyresgästen i Helsingborg kan mannen bo kvar minst till att ärende är avgjort i hovrätten.
Källa: Hyresgästföreningen