HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Sades upp efter svartuthyrning – men hyresgästen ger inte upp

Helsingborg Uppsagd och utdömd. Hyresnämnden gick på hyresvärdens linje och ansåg det bevisat att helsingborgaren hyrde ut svart. Men historien är inte över. Saken överklagas till hovrätten.
Foto: Gry Ellebjerg

Det handlar om en lägenhet och en hyresgäst i Helsingborg. I hyresnämnden vittnade grannar om att olika personer kom och gick till lägenheten, neddragna gardiner och att hyresgästen bara syntes i området sporadiskt. Flera tyckte att det har varit otryggt att inte veta vilka personer som bor där.

Hyresvärden ansåg saken vara bevisad. Hyresgästen ha hyrt ut lägenheten i andra hand utan tillåtelse medan han själv förmodligen var sambo på annat håll.

Läs ocksåFör många katter kan kosta kontraktet

Hyresgästen, och hans ombud Hyresgästföreningen, försvarade sig:
– Mannen reste mycket i jobbet och kunde vara borta längre perioder.
– Han var ofta hemma hos sina barn och deras mamman som bor på annan adress.
– Han hade inneboende enligt regelboken.
– Orsaken till neddragna gardiner var kulturella och religiösa.

Det räckte dock inte och Hyresnämnden i Malmö beslutade i juli att uppsägningen var rätt.

Hyresgästföreningen och hyresgästen har överklagat beslutet till Svea hovrätt. Invändningarna är flera:

Läs ocksåStolar ska ha slängts ut från balkong – nu riskerar hyresgästen kontraktet

– Mamman till hyresgästens barn borde anses som ett nyckelvittne men i nämndens beslut berättas inte hur hennes vittnesmål har värderats. Hon har vittnat till mannens fördel.
– Det finna stora motsägelser i vittnenas berättelser de har enbart ”ögonblicksbilder” av vad som verkligen har pågått.
– Det är ostridigt att hyresgästen har varit vid lägenheten varje dag, i vart fall för att hämta posten. Vittnen har vidare sett honom prata med folk i lägenheten och de som har varit inneboende har berättat om hyresgästens ”vardagliga bruk” av bostaden. Därför kan han inte ”anses han hyrt ut lägenheten för självständigt nyttjande” enligt ett beslut i Högsta domstolen.

Ärendet är ännu inte utsatt till förhandling eller avgörande i hovrätten. Det kan dröja månader.

Fakta: Kan bo kvar så länge

När ett ärende överklagas innebär det att beslutet/domen inte har vunnit laga kraft. Det i sin tur betyder ett agerande från en myndighet, till exempel en vräkning av kronofogden, ligger på vänt. I fallet ovan med hyresgästen i Helsingborg kan mannen bo kvar minst till att ärende är avgjort i hovrätten.
Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Nekas lägenhetsbyte trots läkarutlåtande - nu prövas saken HGF-ledamot häktad för misstänkt våldtäkt av barn Sex av tio barn med utländsk bakgrund bor i hyresrätt