Uppsagda när de ville få isolerat
Snön ligger i tunga drivor över landskapet. I den bruna tegelvillan utanför Skurup firar makarna Lundgren beskedet.
– Vi vill inte flytta från kommunen. Vår dotter går i skola här, förklarar Annika.
Familjen flyttade in i huset hösten 2011. Enligt dem själva fick de ett muntligt löfte av ägarna, ett par som bor i en stor villa i närheten, att den oinredda ovanvåningen skulle isoleras och göras vid. Inte mycket har hänt sedan dess. Lite isoleringsmaterial har lagts ut över golvet tillsammans med en presenning för att hindra regnvatten från att läcka ner på bottenvåningen.
– Men värmen försvinner ju. Vi har haft elräkningar på upp mot 6 000 kronor, säger Bengt.
Därför tog de hjälp av Hyresgästföreningen och bad hyresvärden att åtgärda bristerna. Svaret kom med vändande post – en uppsägning.
– Sköter man sig och betalar sin hyra anser jag att vi har lika stor rätt att ställa krav på boendet. Vi är inga gnällrävar som springer runt och klagar för minsta lilla, säger Bengt.
Ägarna motiverade uppsägningen med att mannen är sjuk och behöver flytta från parets gemensamma villa för att bo för sig själv. Ett rent svepskäl, menar Lovisa Prodenius, jurist på Hyresgästföreningen.
– Det var alldeles uppenbart att det var en efterhandskonstruktion. De boende ställer krav och får dagen därpå en uppsägning med posten, säger hon.
Rätten att bo kvar i en hyreslägenhet är stark. Men inte om man hyr ett enfamiljshus. Om en fastighetsägare antingen vill flytta in själv eller sälja huset är risken stor att man som hyresgäst tvingas flytta. Det är dock alltid upp till hyresvärden att bevisa att det finns skäl för att hyresavtalet ska upphöra. I det här fallet underkände hyresnämnden ägarparets motivering.
Paret som hyr ut bostaden meddelar att man tänker gå vidare med ärendet men vill i övrigt inte uttala sig i Hem & Hyra.