Annons

Sätt på värmen eller betala böter – nya krav pressar skandalförening: ”Allvarlig risk för hälsan”

Malmö Snaran dras åt kring den omskrivna skandalföreningen i Kinesiska muren i Malmö. De boende har varit utan värme och varmvatten i över tre veckor. Nu får föreningen sju dagar på sig att lösa situationen annars väntar nya viteskrav från miljöförvaltningen.
Kinesiska muren på Rosengård i Malmö.
Foto: Anders Paulsson
Kinesiska muren på Rosengård i Malmö.

De boende värmer vatten på spisen och köper elelement för att inte frysa. Det har nu gått över tre veckor sedan Eon stängde av fjärrvärmen för den omskrivna bostadsrättsföreningen Femman i Kinesiska muren på Rosengård i Malmö, vilket Hem & Hyra har berättat. Och fakturorna till Eon är fortfarande obetalda.

Miljöförvaltningen har sedan tidigare krav på över en halv miljon kronor på föreningen bland annat kopplat till mögel – och nu skärper kommunen kraven ytterligare. Om föreningen inte agerar och betalar sina fakturor så att värme och varmvatten sätts på igen väntar ett löpande vite på 20 000 kronor.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

– Vi försöker göra allt vi kan och vi ser en allvarlig risk för människors hälsa här, säger Sandra Lublinn, enhetschef på miljöförvaltningen i Malmö stad.

Nytt vite var fjärde vecka

Var fjärde vecka kan ett nytt vite på 20 000 kronor dömas ut. Föreningen får sju dagar på sig att lösa situationen, från att de har blivit delgivna beslutet. Kommunen kräver att de boende ska ha tillgång värme och varmvatten.

– Boende har hört av sig och varit oroliga och vi har jobbat så fort vi kan med det här ärendet eftersom det är en så allvarlig brist att vara utan värme och varmvatten. Vi har haft tur som har haft en mildare period men vi går mot allt kallare väder, säger Sandra Lublinn.

Läs ocksåHär bor de utan värme och varmvatten sedan veckor – hyresgästen Tarek: ”Total katastrof”Tarek Kayed lever utan varmvatten i Kinesiska muren på Rosengård

På miljöförvaltningen undersöker man även möjligheten att kräva tvångsförvaltning av den misskötta bostadsrättsföreningen. Hyresgästföreningen har gjort ett försök att få föreningen tvångsförvaltad men fick nej så sent som förra året. Hyresnämnden menade att det fanns för få hyreslägenheter i huset.

Annons

– Lagstiftningen är utformad efter hyresrätten men vi ser ändå över den här möjligheten. Är det något vi skulle kunna göra, är det lönt, säger Sandra Lublinn.

Bostadsrättsföreningen Femman i Kinesiska muren.
Bostadsrättsföreningen Femman i Kinesiska muren.

183 personer skrivna i huset

I de 67 lägenheterna, fördelat på de fyra trappor som utgör föreningen, är 183 personer skrivna. Av dem är 72 under 18 år. Yngst är bara två månader gammal, äldst 85 år. Det råder allmänt kaos kring ägarförhållandena i huset. Hur många som hyr och hur många som har köpt sina lägenheter verkar ingen veta. En rapport från Anticimex år 2021 nämner 24 hyresrätter. Kronofogden har krävt att få veta vem som äger specifika lägenheter i huset och dragit föreningen till domstol. Ingen har svarat och föreningen riskerar vite på flera miljoner kronor kopplat till det.

Fyra hushåll med hyresgäster i föreningen har vänt sig till hyresnämnden och kräver information om var de ska betala in sin hyra. Företaget som tidigare har skött det har gått i konkurs. Och trots att hyresnämnden krävt att det ska lösas har inget hänt. Till hyresgästernas juridiska ombud på Hyresgästföreningen har företrädare för föreningen meddelat att det inte går att lösa för tillfället ”på grund av sjukdom”.

De hyresgäster som Hem & Hyra har pratat med sedan värmen och varmvattnet blev avstängt berättar hur de duschar på arbetsplatsen, gymmet eller badhuset och sätter in element för att hålla kylan borta på nätterna.

– Det är bra kommunen gör något men vi har ju fortfarande inte värme och vatten. Jag vet inte om det hjälper, säger en hyresgäst som har fyra barn.

Annons
Läs ocksåHyresgäster kan inte betala hyran – värden riskerar böter på 100 000 kronorLovisa Prodenius, jurist på Hyresgästföreningen och huset Kinesiska muren i Malmö.

Tror du att era nya krav kommer att göra någon skillnad?

– Vi hoppas att det ska få föreningen att agera, säger Sandra Lublinn på miljöförvaltningen.

Hem & Hyra har försökt nå företrädare för bostadsrättsföreningen.

Fakta: Historien bakom kaoset

Historien bakom kaoset är komplicerad. Fastigheten på Rosengård, som kallas Kinesiska muren i folkmun, är delad i två hus. Problemen är sedan åratal koncentrerade till det norra huset som i sin tur är delad i tre enheter:

  • En förening som inte är kopplad till problemen.
  • I mitten en före detta skandalomsusad bostadsrättsförening som gått omkull och som omvandlats till hyreshus i kommunala MKB:s regi. Innan det rådde det kaos och stora delar av föreningen fungerade i praktiken som hyreshus.
  • I samband med kraschen dömdes flera personer för ekonomisk brottslighet, varav några som nu styr den tredje delen i huset: Bostadsrättsföreningen 5:an.

I styrelsen för 5:an finns två firmatecknare. En 57-årig man som enligt Skatteverket inte längre bor i Sverige samt en 58-årig kvinna som bor i Västra hamnen i andra änden av Malmö. Sedan finns en tredje person som samstämmigt pekas ut av boende som den som egentligen bestämmer i Kinesiska muren, den 42-årige före detta C-politikern och ordningsvakten Sapko Sinani.

Sapko Sinai Kinesiska muren
Sapko Sinani.

Det är han som representerar föreningen i hyresnämnden. Sapko Sinani är skriven i föreningen men enligt uppgifter till Hem & Hyra från flera källor är det inte där han bor. Hem & Hyra har försökt nå honom.

Läs också Ingen tvångsförvaltning i skandalhuset Kinesiska muren - men banken kräver 28 miljoner Kinesiska muren: Malmö stad säger nej - privat hyresvärd kan ta över skandalförening Ett år efter jätteaffären i Kinesiska muren: Två av tre lägenheter gick till bostadskön

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.