Annons

Vägglöss gäckar studenter

Halmstad Den senaste tiden har flera fall av vägglöss upptäckts i HFAB:s studentkvarter. Trots saneringar upptäcks nya fall varje månad.

Enligt Carin Ottosson, distriktschef Halmstads Fastighets AB, har problem med vägglöss blivit vanligare de senaste tre åren.

─ Det kan bero på att vi reser allt mer. Men även begagnade möbler kan vara en orsak till den ökade spridningen, säger hon.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I Halmstad är det speciellt ett område som har drabbats. Hittills har majoriteten av fallen med vägglöss inträffat i studentområdet Nyhem. Att det är just studenterna som verkar ha drabbats hårdast menar Carin Ottosson kan bero på att det är en rörlig grupp med hög omflyttning.

─ Det är fortfarande oklart hur de sprider sig. Om det handlar om enskilda fall eller om vägglössen har spridit sig mellan bostäderna, säger hon.

Annons

För att komma tillrätta med problemen har HFAB skickat ut ett informationsblad till studenterna i området.

Läs ocksåSå spreds vägglöss i flerfamiljshuset - demenssjuk tvingas flyttaHand på en lagbok samt vägglöss.

─ Vi har varit tydliga med att problemen finns och även varit noga med att påpeka vikten av att anmäla eventuella misstankar om vägglöss i tid, säger hon och berättar att de just nu sanerar ett tiotal bostäder.

Så fort ett misstänkt fall av vägglöss dyker upp kopplar HFAB in ett saneringsbolag. Saneringen som sedan påbörjas är kostnadsfri för hyresgästen. Någon ersättningsbostad under saneringstiden erbjuds vanligtvis inte av HFAB.

Annons

─ Vid kemisk hantering handlar det om cirka två timmar som man inte bör vistas i lägenheten. Vid kiselsanering, som oftast används av vårt saneringsbolag, kan hyresgästen vistas i lägenheten direkt, säger Carin Ottosson.

Läs ocksåRickard och Birgitta fick skulden för vägglöss – tvingas flytta: "Vart ska vi ta vägen?"Rickard och Birgitta Vaara, 86 och 80 år gamla, måste snart flytta. De fick skulden efter en vägglusinvasion.
Fakta: Vägglöss

Vägglöss är egentligen inga löss utan skinnbaggar. Alla vägglöss lever uteslutande av blod. Vägglössen lever bakom lösa tapeter, tavlor och möbler, i springor och skrevor i väggar, golv, sängar eller möbler.  De är aktiva huvudsakligen nattetid och kan suga blod så ofta som varje natt.

Efter att ha varit i stort sett utrotade har vägglössen de senaste åren blivit vanligare i Sverige. Detta tros bero på ökat resande till områden där de är vanligare.

Källa: Smittskyddsinstitutet

Läs också Lulebo: De har orsakat spridning i hela huset Kan vräkas efter 27 år - satte ut möbler fulla med vägglöss i trapphuset Vägglössen kröp på väggar och tak – ändå slog mannen inte larm: ”Extrema mängder”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.