Annons

Lulebo: De har orsakat spridning i hela huset

Luleå Paret Vaara agerade inte rätt när de angreps av vägglöss. Det är bedömningen från ­Lulebo, som inte vill kommentera att de två pensio­närerna kan ha svårt att hitta ny lägenhet.
Lulebo, fastighetsbolag i Luleå.
Foto: Oscar Broström
Enligt Lulebo gjorde de allt i sin makt för att bli av med vägglössen.

Rickard och Birgitta Vaara, 86 och 80 år gamla, måste snart flytta ut från sin lägenhet på Porsön i Luleå. Deras hem angreps av vägglöss och hyresvärden, kommunala fastighetsbolaget Lulebo, menar att Rickard och Birgitta inte gjorde tillräckligt. Enligt Lulebo borde paret Vaara kunnat upptäcka och anmäla att vägglössen kommit tillbaka, efter de första saneringarna.

– De har känt till att det funnits vägglöss och inte anmält det och det har sedan orsakat spridning till andra lägenheter, säger Elin Enbom, jurist på Lulebo.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Susanne Lindmark, jurist på ­Hyresgästföreningen, anser att ­Lulebo hade kunnat sätta in en vägglushund för att säkerställa att vägglössen var borta. Lulebo tycker att de gjort tillräckligt.

– Saneringsfirman har instruktioner om att göra så mycket de kan. Det är de som bedömer om det är aktuellt, säger Elin Enbom.

– Det har sanerats kontinuerligt i den här fastigheten under en längre tid. De saneringarna pågår fortfarande. Vårt mål är alltid att vägglössen ska kunna saneras bort. Varken vi, hyresgästerna i fråga eller andra hyresgäster i fastigheten har något att vinna på att det är utdragna saneringsprocesser.

Annons
Läs ocksåExtremangrepp av vägglöss kan kosta kvinna bostaden – därför riskerar drabbade vräkningAnonym bild på kvinnan på Rosengård som drabbats av vägglöss.

För Rickard och Birgitta Vaara väntar nu en oviss tid. Att paret, delvis till följd av sin ålder, kan ha svårt att hitta en ny lägenhet vill ­Lulebo inte uttala sig om.

– Vi vill inte kommentera på den nivån med hänsyn till hyresgästerna, säger Elin Enbom.

Vi har pratat med Rickard och Birgitta. Eftersom de medverkar kanske ni ändå kan kommentera det?

Läs ocksåTecken på vägglöss i ditt hem – och hur du blir kvitt dem

– Med hänsyn till hyresgästerna väljer vi att inte svara på den frågan.

Lulebo: ”Svårt för oss att svara på”

Lulebo är det kommunala bostadsbolag i norra Sverige som sagt upp flest hyreskontrakt på grund av vägglöss.Varför det är så vet de inte.

Annons

– Det är svårt för oss att svara på. De ärenden som vi valt att driva har varit fall där det varit känt för hyresgästerna att det funnits löss men att man inte underrättat oss om det. Vi vill kunna agera så snabbt som möjligt och vi måste också ta hänsyn till de grannar som drabbas, säger Elin Enbom.

Rickard Lindbäck, fastighetschef på Lulebo:

– Vårt mål är att inte att säga upp kontrakt. Vårt mål är att bli av med vägglössen.

Läs också Rickard och Birgitta fick skulden för vägglöss – tvingas flytta: "Vart ska vi ta vägen?" Nominerade för femte året i rad: Hem & Hyra kan vinna guldspade för granskning av socialtjänsten Trodde grannarna var KGB-agenter som stal och rullade svarta föremål – tvingas flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.