HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Var fjärde positiv till inneboende

Nyheter Bostadsbristen är akut i många kommuner – särskilt inför terminsstart är trycket på lägenheter högt. Det gör att fler söker alternativa boendeformer. Nya siffror visar att var fjärde svensk kan tänka sig att ha en inneboende.
Var fjärde svensk kan tänka sig att ha en inneboende, visar en undersökning från Kantar Sifo.
Foto: Åsa Eriksson
Var fjärde svensk kan tänka sig att ha en inneboende, visar en undersökning från Kantar Sifo.

Statistik från Blocket Bostad som Hem & Hyra har tagit del av visar att var fjärde tillfrågad kan tänka sig att ha en inneboende under minst tre månader. Framförallt yngre personer är öppna för att testa det. Bland 18-29-åringarna är så många som var tredje positiv.

– Har man en inneboende kan man spara in på stora delar av boendekostnaden. Vi har sett en positiv utveckling under flera års tid när det kommer till att hyra ut sin bostad och öppna upp sitt hem för andra, säger Tero Marjamäki, pressansvarig på Blocket.

Läs ocksåInneboende kräver tillbaka överhyra

I undersökningen som gjorts av Kantar Sifo på uppdrag av Blocket Bostad har tusen svenskar fått svara på frågan om de kan tänka sig att ha en inneboende som inte är en nära vän eller partner.

I undersökningen svarade 6 procent ja, att de redan har haft en inneboende och kan tänka sig att ha det igen. Ytterligare 19 procent svarade att de kan tänka sig att testa det, men att de inte gjort det tidigare. Omkring 21 procent uppgav att de inte hade möjlighet och 47 procent svarade att de inte var villiga att testa. Andelen som var tveksamma eller inte visste var 6 procent.

I norra Sverige är störst andel positiva till att ha en inneboende även om de inte haft det tidigare.

Läs ocksåBostadsbristen i Dalarna hinder för företagen

– Där kanske fler har en boendesituation som gör att det är möjligt, menar Tero Marjamäki.

Personer i Syd- och Västsverige är minst villiga att ha en inneboende.

Av de tre storstäderna är Göteborg den stad där störst andel uppger att de har haft en inneboende och kan tänka sig att ha det igen.

Läs ocksåInneboende betalade för mycket i hyra

– Under arrangemang som musikfestivalen Way Out West och ungdomsturneringen Gothia Cup är det populärt att hyra ut och flera har testat det. Det kan vara en anledning till att fler är positiva, säger Tero Marjamäki.

Fakta: Så många kan tänka sig att ha en inneboende
Ja, har redan testat detta och kan tänka mig göra igen 6%
Ja, kan tänka mig testa detta, har inte gjort tidigare 19%
Nej, jag vill inte 47%
Nej, jag har inte möjlighet 21%
Tveksam, vet ej 6%

Källa: Kantar Sifo/Blocket Bostad

Läs också En win-win när Jevad blev inneboende hos Petra Så många hyresrätter har byggts i Stockholms län – se hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.