Annons

Bostadsbristen i Dalarna hinder för företagen

Dalarna Den ökande bostadsbristen i Dalarna börjar nu resultera i kompetensbrist hos företag och offentlig sektor. Framför allt behövs det fler hyreslägenheter med överkomlig hyra för inflyttande personal. Det visar länsstyrelsens bostadsmarknadsanalys.
Foto: Lena Mattsson
Malung-Sälen har gått från en bostadsmarknad i balans 2018 till underskott i år. Totalt har 14 av Dalarnas 15 kommuner bostadsbrist..

Trenden från 2018 med allt fler dalakommuner som hade en bostadsmarknad i balans kom snabbt av sig.

I år är det bara Orsa kommun som bedömer att man har balans mellan tillgång och efterfrågan totalt sett. Vansbro, Malung-Sälen och Älvdalen har alla tre gått från balans tillbaka till underskott.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Även i centralorterna uppger alla kommuner utom Orsa att det är bostadsbrist. Åtta kommuner har dessutom ett underskott i ytterområdena medan Vansbro är ensam om att ha överskott utanför centralorten.

En enkel förklaring till att det ser ut som det gör levererar Borlänge kommun. Nämligen att kommunen på tio år växt med 4 208 invånare medan det bara byggts 823 nya bostäder.

Matematiken går helt enkelt inte ihop. Köerna till lägenheterna är i dag långa oavsett geografiskt läge i kommunen.

Läs ocksåKatastroffilmen skrämmer inte Kirunaborna: "Vi lever med en oro, men inte för att ramla ner i nåt hål"

Mora kommun kommenterar obalansen med att det byggdes för lite under många år medan befolkningen ökade, vilket lett till att det i dag är sämre rörlighet på marknaden och stigande priser.

Enkätsvaren från kommunerna som länsstyrelsen samlat in avslöjar att det gått så långt med bostadsbristen att den orsakat kompetensbrist på arbetsplatserna.

Annons

När det inte finns bostäder att hänvisa nyinflyttade till börjar företag och arbetsgivare inom offentlig sektor få allt svårare att rekrytera personal.

Läs ocksåNya lägenheterna: trängre, dyrare och sämre planerade

Försämrad rörlighet på bostadsmarknaden ger helt enkelt försämrad rörlighet även på arbetsmarknaden med begränsade möjligheter att matcha lediga jobb med rätt kompetens.

Dalarna har i dag en förhållandevis låg arbetslöshet och många företag som vill öka personalstyrkan. Arbetsförmedlingen menar också att det behövs för att lätta på arbetsbördan för den befintliga personalen. Arbetsbelastningen på företagen i Dalarna är bland de högsta i landet.

Men problemet med brist på arbetskraft – delvis en följd av bostadsbristen – väntas bestå kommande år.

I det här sammanhanget är det framför allt främst fler hyresrätter med överkomlig hyra som behövs, framgår det av länsstyrelsens rapport.

Borlänge är den dalakommun som har behov av flest nya bostäder, nämligen någonstans mellan 500 och 1 000.

Sju kommuner uppskattar behovet till 100-500. De som gör den bedömningen är Avesta, Falun, Ludvika, Leksand, Smedjebacken, Säter och Hedemora.

Annons

Övriga räknar med att de behöver upp till 100 nya bostäder. Orsa har dock inte svarat eftersom kommunen redan uppnått balans.

Bara tre kommuner – Rättvik, Vansbro och Orsa – tror att de kommer att ha balans om tre år. Alla andra räknar med att ha fortsatt underskott.

I en kommentar skriver länsstyrelsen att bostadsbristen påverkar alla men att den slår allra hårdast mot grupper som är nya eller svaga på bostadsmarknaden.

Främsta utmaningen är därför inte att bygga nytt, utan att även bygga för personer med låga inkomster.

Det statliga investeringsstödet för ny-, om- och tillbyggnader har haft stor betydelse för de projekt som Dalarnas allmännyttor genomfört. Nu när osäkerheten är stor om vad som ska hända med stödet och villkoren krångliga försvårar det för aktörerna, påpekar länsstyrelsen.

Fakta: Läget på bostadsmarknaden
Kommun Totalt Centralorten Övriga kommundelar
Avesta Underskott Underskott Underskott
Borlänge Underskott Underskott Underskott
Falun Underskott Underskott Balans
Gagnef Underskott Underskott Underskott
Hedemora Underskott Underskott Balans
Leksand Underskott Underskott Balans
Ludvika Underskott Underskott Underskott
Malung-Sälen Underskott Underskott Underskott
Mora Underskott Underskott Underskott
Orsa Balans Balans Balans
Rättvik Underskott Underskott Balans
Smedjebacken Underskott Underskott Underskott
Säter Underskott Underskott Underskott
Vansbro Underskott Underskott Överskott
Älvdalen Underskott Underskott Balans
Läs också Magnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval” Så snabbt rusar hyrorna i fattiga stadsdelar – småbarnspappan Khaled: ”Hur ska folk överleva?” "Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.