Annons

”Var ska de bo som inte klarar de hårda inkomstkraven?”

Nyheter Med tiden har Jan Olof Sandén utvecklat ett stort engagemang för Hyresgästföreningens kärnfrågor. Efter 18 år vid rodret lämnar han nu chefsrollen i norra Skåne.
Ett aningens lugnare yrkesliv hoppas Jan Olof Sandén få till när han släpper jobbet som regionchef.

– Min första tanke när jag blev tillfrågad var: ”han måste ha ringt fel”. Jag hade jobbat som kommunal förvaltningschef i stora kommuner innan jag gick till ett managementföretag. Hyresgästföreningen sökte en ”förste ombudsman” och det var en för mig helt irrelevant titel. Jag tyckte inte det lät som en chefsposition. Dessutom kände jag knappt till Hyresgästföreningen.

Hur lyckades de övertala dig?

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det var rätt tidpunkt, jag hade bestämt mig för att göra något annat. Situationen i Hyresgästföreningen var väldigt turbulent, mycket interna problem mellan personal och styrelse. Jag tyckte det verkade spännande och kände att mina erfarenheter möjligen var rätt.

Blev det spännande?

– Jo tack. Det blev väldigt spännande. När jag varit här några månader visade det sig att vi var på väg mot brakunderskott. Min första jul här satt vi och räknade på om vi hade råd att betala ut decemberlönerna utan att låna pengar av förbundet.
– När jag varit här i ett halvår bröt en konflikt med Helsingborgshem ut. Dåvarande vd krävde att det skulle bildas en ny hyresgästförening som inte fick ha med oss att göra. Helsingborgshem sa upp alla avtal, höll inne alla pengar. Att en vd gick ut och ville ha krig mot oss var fullständigt unikt.

Läs ocksåVärdarnas hårda krav – då får du nobben om du vill bo i Malmö

Något du är extra nöjd eller stolt med?

– Njae… det finns en del att vara nöjd med internt. I regionen har vi en stabil ekonomi och vi har aldrig i modern tid varit så här många medlemmar. Vi räknar 44 000 vid årsskiftet. I årets förhandling har vi väldigt låga hyreshöjningar. Visserligen är vi hjälpta av samhällsekonomin, men ändå. Vi har också varit bäst i landet på medarbetarundersökningar samtidigt som vi har snål bemanning.

Hur har du fått så nöjda medarbetare?

Annons
Läs ocksåÖppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontraktEn hand med vinröda naglar trycker på en ringklocka.

– En ingrediens är att vi har tydliga mål, var och en vet vad den ska göra. De får frihet.

De får också frukost.

– Bröd och skådespel åt folket, haha! Nä, men jag tror man ska vara tydlig med målen och förväntningarna, man ska ge människor stor frihet att utforma sitt jobb. Det här är kvalificerade människor, man ska inte springa och peta utan ta vara på folks idéer. Sen kan man också försöka ha kul på jobbet när man ändå måste vara här.

Du har skojat en del med de anställda. Berätta om 1 april.

– Ett år hade vi mycket växter i atriumgården. Just på 1 april var ett företag här och grävde vid växterna. Då fick jag idén att mejla till personalen och säga att rötterna hade underminerat golvet i cafeterian. Folk skulle av säkerhetsskäl smyga längs väggarna, men det var okej att gå längs innerväggen fram till kaffemaskinen.
Det var inte så många som trodde på det först. Men sen såg de gubbarna som låg och grävde. Då blev de tveksamma. Jag stod här och smygtittade när de smög längs väggarna!

Vilka utmaningar lämnar du över till din efterträdare?

– Den ena är intern, att utveckla Hyresgästföreningen till en modern folkrörelse som funkar i 2020-talets samhälle där folk mitt i livet har sån brist på tid. Vi måste hitta former så att människor är beredda att engagera sig hos oss.
– Externt är utmaningen att försvara och utveckla en bostadspolitik där alla får plats. Det är ändå en mänsklig rättighet att ha en bostad. Hade vi haft bättre tillgång på hyresrätter i storstäderna så hade ingen vettig människa betalat över 100 000 kronor för en kvadratmeter lägenhetsyta. Det är ju helt vrickat!
– Hyresgästföreningen är en tung aktör i en jätteproblematisk marknadssituation.

Annons

Har hyresmarknaden blivit bättre sedan du började – ur de boendes perspektiv?

– Snarare tvärtom, med en ökande bostadsbrist. När jag började fanns det så mycket tomma lägenheter i en del kommuner att de fick statliga pengar för att riva lägenheter. Världen har förändrats.
– Det övergripande problemet är hyresbristen som gör att värdar kan vara väldigt kräsna med att välja hyresgäster. Många bolag har ökat kraven när det gäller inkomst. Var ska de bo som inte kvalar in om inte allmännyttorna tar det sociala ansvaret? Det öppnar en marknad för mindre seriösa hyresvärdar.
– Sen har vi starka krafter som vill att Sverige ska avreglera hyresmarknaden, senast Folkpartiet som vill ha marknadshyror. Vi behöver mycket mer billiga lägenheter. Ungdomar och nyanlända flyktingar efterfrågar det.

Vad tar du med från ditt kontor här i Helsingborg?

– Jag önskar att jag hade kunnat ta med utsikten. Den kommer jag att sakna. Senaste månaden har jag verkligen värderat att se havets skiftningar när man lyfter blicken från skrivbordet. Det är rätt häftigt. Sen kommer jag att sakna människorna.

Fotnot. Jan Olof Sandén slutar som regionchef 18 december 2015. Han efterträds av Richard Mortenlind som börjar vid årsskiftet.

Fakta: Vem är Jan Olof Sandén?

Ålder: 64

Gör: Slutar som regionchef för Hyresgästföreningen i norra Skåne efter 18 år.

Bor: I ett hus i Hässleholm med fru. Har tre utflyttade barn.

Framtidsplaner: Vill fortsätta jobba på konsultbasis. Kanske börja träna mer, jogga och styrketräna.

Läs också Som en av de första i landet – hyresgästen Jan felanmäler via videosamtal Nya hyror för Helsingborgshems hyresgäster: "Det kommer att bli jättetufft" Parterna i Helsingborg hoppas på nya hyror innan jul – trots tidigare strandningar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.