Annons

Var tredje bor trångt i Malmö

Nyheter Allt fler familjer i Sverige är trångbodda, och störst är problemet i storstäderna. Tydligast är ökningen i Malmö, där nästan var tredje hushåll är trångbott.

Det är Statistiska centralbyråns, SCB:s, årliga undersökning om våra levnadsförhållanden som visar att allt fler få klämma in sig i allt färre rum.

– Trångboddheten ökar över tid, även om förändringarna från år till år inte är statistiskt säkerställda, säger Philip Andö, handläggare på SCB.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Under den senaste tvåårsperioden, 2012-13, var 17 procent av svenskarna trångbodda, enligt den så kallade norm 3, som innebär fler än en boende per sovrum. Det motsvarar över 1,34 miljoner personer över 16 år, och är den högsta siffran på 30 år.

Annons

Vanligast är trångboddheten i storstäderna. Men medan Göteborg och Stockholm ligger stadigt kring 22-23 procent har en snabb och kraftigt ökning noterats i Malmö. Andelen trångbodda är nu uppe i drygt 32 procent, en ökning med över tio procentenheter på ett år.

– Vi vet att det sker en stor inflyttning till Malmö, och uppenbarligen bygger man inte ikapp, säger Philip Andö.

Läs ocksåEfter Hem & Hyras publicering – hyresvärden Einar Mattsson ändrar policyMagnus Molin vd Einar Mattsson

Även den mer extrema trångboddheten enligt norm 2, som innebär att det finns fler än två boende per rum, ökar något. Också där ligger Malmö högst med 7,6 procent. Även Göteborg och Stockholm ligger klart över rikssnittet på drygt 4 procent.

Annons

Trångboddhet är nästan tre gånger vanligare hos utrikes födda som hos svenskfödda. Den extrema trångboddheten är nästan fem gånger vanligare bland personer födda utomlands.

Fakta: Fakta: Trångboddheten ökar

 Trångboddhet 2012-13 enligt norm 3* (jämförelse med 2010-11)

Riket 17,0 procent (+1,4)
Stockholm 21,3 procent (+0,5)
Göteborg 22,3 procent (+0,2)
Malmö 32,2 procent (+10,7)

 *Med norm 3 menas fler än en boende per rum, kök och vardagsrum borträknade

Trångboddhet 2012-13 enligt norm 2** (jämförelse med 2010-11)

Riket 4,1 procent (+0,4)
Stockholm 6,5 procent (-0,4)
Göteborg 5,8 procent (-0,8)
Malmö 7,6 procent (+0,9)

** Med norm 2 menas fler än två boende per rum, kök och vardagsrum borträknade.

 

Läs också Psykologerna om ofrivilligt hemmaboende: “Uppgjort för konflikter” Casper, 25, en av 100 000-tals vuxna "barn" som tvingas bo hemma Tröstlös väntan på större lägenhet för fyrabarnsfamiljen Boråspolisen Nadim Ghazale: "Vi kan inte låta en etnifierad underklass samlas i de utsatta områdena"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.