Annons

Varbergsbo fick tillbaka tusentals kronor i överhyra

Varberg En andrahandshyresgäst i Varberg får närmare 10 000 kronor tillbaka i överhyra efter en kompromiss med lägenhetsinnehavaren. Egentligen hade hon krävt mer än det dubbla.
Foto: AnnaKarin Löwendahl

Förra vintern flyttade en kvinna in i en lägenhet i Mariedal. Bostaden hade hon hyrt i andra hand, och hon bodde kvar där under knappt ett års tid.

Men hyran hon betalade till förstahandshyresgästen var alldeles för hög. Efter utflytt krävde därför kvinnan att få tillbaka över 20 700 kronor, som hon anser sig ha betalat för mycket.

Annons
Läs ocksåJim fick tusenlapparna tillbakaJim Andersson Breisch vid ett fönster.

Förstahandshyresgästen höll inte med om att hon tagit ut någon överhyra. Men innan tvisten nådde hyresnämnden lyckades de båda kvinnorna enas om en kompromiss.

Den innebär att lägenhetsinnehavaren ska betala tillbaka drygt 9 800 kronor till andrahandshyresgästen. Uppgörelsen slogs nyligen fast av hyresnämnden.

Annons
Fakta: Hur mycket får jag ta ut?
  • Hyr du ut din hyresrätt i andra hand får du ta ut den hyra du själv betalar, plus ett påslag för eventuella möbler (oftast 10–15 procent). Andrahandshyresgästen kan betala för el, internet och liknande – men tar du ut mer än så räknas det som överhyra.
  • Äger du en bostadsrätt får du ta ut en andrahandshyra som motsvarar driftskostnaden (avgift, el, internet, möbelslitage) och uppskattad kapitalkostnad. Den senare avgörs inte av vad du egentligen betalar för bolånet, utan beräknas som en ”skälig” årlig avkastningsränta på bostadens marknadsvärde.
Fakta: Så kräver du pengarna tillbaka
  • Kontakta Hyresgästföreningen om du misstänker att du betalar för mycket i andrahandshyra.
  • Är du inte medlem får du själv vända dig till hyresnämnden. För att få tillbaka hyra i efterhand måste du ansöka inom en viss tid, se nedan.
  • Utan bevis står du dig slätt i en rättsprocess. Få allt på pränt: kontrakt, inventarier, kvitton, mejl, sms. Fota och ta skärmdumpar.
Fakta: Se upp för fallgroparna

Ansökan om återbetalning ska ske senast tre månader efter utflytt ur en hyresrätt. Du kan i dagsläget få tillbaka överhyra för max ett år bakåt i tiden. Den 1 oktober ändras lagen och tiden förlängs till två år.

Reglerna är tuffare för dig som hyr en bostadsrätt. Du kan inte få tillbaka hyra i efterhand, utan bara från det datum du gjort ansökan till hyresnämnden. Du kan alltså få sänkt hyra för tiden som är kvar, men aldrig pengarna tillbaka. (Det här gäller förutsatt att ägaren till bostadsrätten är en privatperson. Annars kan det se annorlunda ut.)

Läs också Allt svårare att få hyra bostadsrätter - Antonya fick inte hyra av sin mamma Båda sidor överklagar historisk Airbnb-dom Han för en ojämn kamp mot bostadsfusket: ”Hela samhället har sovit i den här frågan” Hockeyspelare åtalas – här är svartuthyrarna som åkt fast med nya lagen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.