Annons

Värd i Strömstad står själv på förstahandskontraktet

Strömstad En värd i Strömstad låter sina hyresgäster hyra i andra hand – av honom själv. Hyresgästerna kan därför luras att tro att värden har rätt att säga upp dem. Men så är det inte, berättar jurist Lena Walther.​

​Det handlar om hyresgäster i två hus med ett 25-tal lägenheter, som ägs av ett privat bostadsbolag i Strömstad. Fifflet uppdagades i ett helt annat sammanhang i hyresnämnden, då värden själv berättade att det fanns hyresgäster i huset som hyrde i andra hand och där han själv stod på kontraktet.

Det fick förstås både hyresrådet (hyresnämndens motsvarighet till en domare) och hyresgästföreningens förhandlare att hoppa till: sådan verksamhet kallas på juridiskt språk för bulvanförhållande och är olaglig.

Läs ocksåKvinna som anklagades för störningar får bo kvar – hyresnämnden: "Brist på bevis"Störningsärende i hyresnämnden.

– Värdarna vill kunna bli av med sina hyresgäster snabbt om det behövs och det är lättare om de hyr i andra hand. Vi vill uppmana människor att se upp för det här är olagligt, säger Håkan Fridolfsson som är förhandlare på Hyresgästföreningen och som satt med vid sammanträdet.

För vad de här hyresgästerna sällan vet, är att de – trots sitt andrahandskontrakt – faktiskt har så kallat besittningsskydd. Därmed kan de inte alls bli uppsagda hur som helst. Det berättar Hyresgästföreningens jurist Lena Walther.

Annons

– Om personen som står på förstahandskontraktet har en så kallad intressegemenskap med fastighetsägaren, har de som hyr i andra hand samma rättigheter som om de hade hyrt i första hand. Det gäller till exempel om personen sitter i bostadsbolagets styrelse, är vd eller delägare i bolaget och så är det i det här fallet, säger Lena Walther.

Läs ocksåKommunen tog bort Catharinas rättigheter bakom hennes rygg – nu tvingas hon flytta

På juridiska avdelningen i Vänersborg har de hittills fått in ett samtal från husen i Strömstad där en person berättat att hon bor på det här viset. Nu hoppas man att fler hör av sig.

Förhandlare Håkan Fridolfsson skriver också i ett brev till hyresgästerna att de ska kräva förstahandskontrakt och att de kan vända sig till Hyresgästföreningens jurister om de stöter på motstånd.

Annons

Fenomenet förekommer inte enbart i de två aktuella husen. Enligt Håkan Fridolfsson finns samma problem på flera håll, både i Strömstad och i andra kommuner. Inte sällan är det norska fastighetsägare, som ”importerar” norska regler när de verkar på den svenska fastighetsmarknaden. Medvetet eller omedvetet – men givetvis otillåtet.

Läs ocksåMarianne, Magnus och Mikael tvingas leva i förfallet hus – mitt i lyxområdet: ”Som att vi inte har människovärde”

– Det finns den här typen av regler i Norge som de tar med sig hit. Synd nog sprider det sig även till svenska värdar, säger Håkan Fridolfsson.

Fakta: Besittningsskydd:


Den som hyr i första hand har så kallat besittningsskydd. Det innebär förenklat att hyresgästen har rätt att bo i lägenheten så länge hon eller han inte missköter sig.
Den som hyr i andra hand får ett visst besittningsskydd om de hyrt i mer än två år, men har under de två första åren inget sådant skydd.

Läs också Därför är skyddet svagt för tiotusentals hyresgäster – Robin och Louise tvingades flytta från två radhus Betalade alla hyror i tid – ändå vräktes fyrabarnsfamiljen två gånger på ett år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.