Annons

Värd krävde 22 000 av utflyttad hyresgäst

Örebro När hyresgästen flyttat ut ville värden ha 22 000 kronor för skador på lägenheten. Hyresgästen tyckte att 160 kronor var mer lagom. I går kom domen i tingsrätten.

En liten privat hyresvärd i norra Örebro län upptäckte fläckar på golvet när hyresgästen hade flyttat ut.

Värden menade också att hyresgästen grävt upp och tagit med sig växter från trädgården, tagit med gardinstänger och en tunna att samla regnvatten i.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Summa summarum ville värden att den avflyttade hyresgästen skulle betala över 22 000 kronor för skadorna och grejerna som tagits bort.

Hyresgästen kunde tänka sig att betala 160 kronor för gardinfästen och vattentunna. Men inte ett öre mer.

Hon vände sig till Hyresgästföreningen och fick juridisk hjälp i tingsrätten i Örebro.

Annons
Läs ocksåBildrik bok om Hyresgästföreningens första sekel – här inträffade de gyllene årenHyresgäster i förening, 100 år med Hyresgästföreningen, Peter Forsman, Pär Svanberg

Av handlingarna framgår att hyresvärden vare sig haft besiktning av lägenheten vare sig vid inflyttning eller utflyttning. Först för att hyresvärden tyckte att lägenheten var totalrenoverad och inte behövde någon besiktning. Och sen för att hyresvärden och hyresgästen var så irriterade på varandra att de inte ville träffas.

Hyresgästen medger att det inte fanns några fläckar på golvet när hon flyttade in, men säger att både hon och hennes dotter försökt göra värden uppmärksam på fukt i lägenheten. Men utan att lyckas.

Hyresgästen menar också att både vattentunna och gardinstänger var hennes egna.

Läs ocksåHans saker slängdes i förtid - stämmer kommunen på 94 000 kronor

Hyresvärden hänvisade till vittnen. Ett som menade att det doftade hundkiss från fläckarna på golvet. Ett som menade att han varit med och renoverat fastigheten och haft med sig massor av gardinfästen med sig. Och ett vittne som kunde intyga att han sett en blå tunna utanför fastigheten av samma slag som hyresgästen tagit med sig, innan hon flyttade in.

Men. Allt ogillas av tingsrätten.

Annons

Tingsrätten menar att bevisbördan faller på hyresvärden. Och att det luktar hundkiss är inte ett bevis för att hyresgästen varit oaktsam. Och eftersom vittnet med alla gardinfästena inte kan minnas om han satte upp gardinfästen just exakt i denna lägenhet, kan det inte vara bevisat att hyresgästen tagit med sig något som inte var hennes.

Det samma gäller den blå vattentunnan, även om vittnet säger sig ha sett en likadan vattentunna innan hyresgästen flyttade in, behöver inte betyda att det var den som stod där när hon flyttade ut.

Så i stället för att casha in 22 000 kronor från den avflyttade hyresgästen, fick hyresvärden betala 2 300 kronor i rättegångskostnader.

Läs också Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Hur mycket lukt ska du tåla? Juristen reder ut Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.