Annons

Värd tog upp biljakt för att stoppa kidnappning av inneboende – ”Han räddade mitt liv”

Nyheter Den före detta sambon tog tag i kvinnans hår, drog in henne i bilen och körde iväg. Men hennes hyresvärd såg vad som hände – och tog upp en biljakt. ”Han räddade mitt liv”, sade kvinnan i rätten.

Värden hyrde ut ett rum i sitt radhus till en ung kvinna. Hon hade bott där ett par månader när hon en dag kom hem, chockad och rödgråten.

Hon berättade att hon hade varit hos sin före detta sambo för att hämta sina tillhörigheter. Exet hade erbjudit henne skjuts hem med sakerna, men under färden hade han blivit hotfull. Bland annat hade han sagt att han skulle döda henne om hon inte kom tillbaka till honom. Hyresvärden rådde kvinnan att ringa polisen ifall mannen kom tillbaka.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Läs mer och dela. Den här artikeln finns även på arabiska.

Lite senare satt hyresvärden i sitt vardagsrum och jobbade, när han hörde hur kvinnan ropade på hjälp. Genom fönstret såg han en bil starta och gasa iväg, och att hon satt i.

Han sprang ut till sin egen bil och körde efter.

Läs ocksåMisshandlade och dödshotade sin hyresvärd – inneboende döms till fängelse och utvisning

Värd tog upp biljakt

Kvinnan har senare vittnat om hur ex-sambon hade kommit tillbaka, dragit henne i håret och tvingat in henne i bilen. Medan han körde slog han henne och sa att han ville se henne dö. När hon öppnade bildörren försökte han slänga ut henne i farten.

Värd i biljakt. Faksimil från dom
Beskrivningarna är hämtade ur tingsrättsdomen mot mannen.

Till en början gick färden snabbt, men sedan körde en annan bil förbi och tvingade mannen att sakta av och stanna. Det var hyresvärden.

Annons

”Han räddade mitt liv”, sade hon senare i tingsrätten.

Läs ocksåGrannens hundar retade upp hyresgäst – kan vräkas för misshandel av matte

Ring polis om grannen misshandlas

Kvinnomisshandel sker oftast inte så öppet som i detta fall. Vanligast är att det händer innanför hemmets väggar och i lägenhetshus kan man ställas inför svåra frågor om vad man ska göra om man misstänker att grannen blir utsatt.

Anna Häger, avdelningschef för stödtelefonerna på Nationellt kvinnofridscentrum, säger att det är viktigt att agera även om man inte är säker på vad som pågår.

– Om du upplever att det pågår våld, du kanske hör dunsar eller skrik, så ska du ringa polisen, 112. Du behöver inte ha bevis och du behöver inte vara osäker på vad du ska säga. Polisen vägleder dig med frågor, så att de får den information de behöver, säger hon.

Anna Häger ansvarar för stödlinjer för våldsutsatta.
Anna Häger ansvarar för de nationella stödlinjerna för våldsutsatta personer, där även närstående och grannar kan få råd.

Enligt modellen Huskurage, som många hyresvärdar är anslutna till, bör man också knacka på för att avbryta misshandeln. Men Anna Häger menar att det inte är ett gott råd.

– Det kan ta en värre vändning för den som är våldsutsatt. Du har inte en aning om vad som din knackning kan leda till.

Annons

Om det inte är akut och pågående våld, men man ser att en granne har blåmärken, verkar ledsen eller isolerar sig, är det bra att berätta för personen vad man märker och erbjuda hjälp. Vill man vara förberedd så kan man som orolig granne ringa till Kvinnofridslinjen och de övriga nationella stödlinjerna (se nummer nedan), berättar Anna Häger.

– De som svarar där kan ge råd och berätta vilka resurser som finns i närheten av där ni bor och som den våldsutsatta kan kontakta. Det kan vara en trygghet att ha något att erbjuda när du pratar med grannen.

Olaga frihetsberövande

I fallet med biljakten slutade hyresvärdens ingripande med att kvinnan kunde ta sig ur bilen och få hjälp. Polisen larmades och kunde senare gripa ex-sambon.

Under rättegången nästan två år senare hävdade mannen att han var oskyldig. Kvinnan hade blivit hysterisk i bilen, slagit sig själv och dragit sig själv i håret. Hon försökte kasta sig ut i farten, men han hade räddat henne, enligt hans utsago.

Det var inget som tingsrätten trodde på. Inte heller godtog den hans nekande till att efteråt ha fortsatt söka upp kvinnan både fysiskt och via sociala medier, trots att han fått kontaktförbud. Nyligen dömdes mannen för olaga frihetsberövande, olaga förföljelse och dataintrång till åtta månaders fängelse. Han ska också betala skadestånd på 32 600 kronor till kvinnan.

Fakta: Här finns råd och stöd
  • Nationellt centrum för kvinnofrid, NCK, har regeringens uppdrag att driva kvinnofridslinjen, en hjälptelefon för våldsutsatta.
  • Den bemannas av socionomer och sjuksköterskor, är öppen dygnet runt och det finns tillgång till tolk.
  • Även närstående och andra som oroar sig för någon kan få råd och hjälp.
  • Telefonnummer: 020-50 50 50.
  • NCK driver även stödlinje för våldsutsatta män, 020-80 80 80, och för transpersoner och icke-binära, 020-55 00 00.
Läs också Grovt misshandlad av sin granne – nu förlorar mannen sin lägenhet 21-åring vägrade betala hyran – misshandlade sin hyresvärd med metallpinne Därför måste "Anna" bo i lägenheten där hon blev slagen: ”Jag har tappat hoppet”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.