HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Bristen på bostäder drabbar våldsutsatta kvinnor

Gävleborg Bostadsbristen tvingar många kvinnor att stanna kvar i våldsamma förhållanden. Nu slår kvinnojourerna i Gävleborg larm.
Foto: Lena Mattsson
Bristen på bostäder drabbar kvinnor som vill lämna en våldsam partner hårt. (Bilden är arrangerad.)

Åtta av Gävleborgs tio kommuner har brist på bostäder. Det tvin­gar våldsutsatta kvinnor att välja mellan pest och kolera: Väljer de att leva kvar hos sin partner riskerar de och barnen att utsättas för ytterligare våld. Lämnar de förhållandet riskerar de att bli bostadslösa.

Hem & Hyra har frågat kvinnojourer­na i Gävleborg om bostadsbristens följder och majoriteten svarar att de kvinnor som väljer att lämna en våldsam partner står inför enorma problem när de försöker skapa ett nytt liv.

Läs ocksåBodde i en dödsfälla – fick kompromissa med värdenBrandtrappa/rökdykare collage

De flesta kvinnor som levt i en våldsam relation behöver inte bara lämna sin partner utan också kommunen. Det betyder att även kvinnor i Hälsingland drabbas av bostadsbristen i Gävle.

Tina på kvinnojouren Stöttan som hjälper kvinnor i Bollnäs, Ovanåkers och Söderhamns kommuner, säger att de kvinnor de möter ofta redan har ekonomiska problem och med hyresvärdarnas hårda krav på sina hyresgäster gör det att kvinnorna inte får hyra de lägenheter som eventuellt finns.

– Många kvinnor tvingas lämna sina jobb och saknar inkomst. Om de ägt lägenhet eller hus med sin partner kan deras skulder växa enormt om partnern slutar betala sin del, säger Tina.

Läs ocksåKraftigt ökad byggtakt i Göteborg – går om Stockholm

Det kallas för ekonomiskt våld när männen slutar betala som en hämnd för att kvinnan lämnat honom. Det finns också fall där mannen bor kvar i kvinnans lägenhet men låter bli att betala hyran. Då hamnar kvinnan hos kronofogden och blir svartlistad hos hyresvärden medan mannen går fri ekonomiskt sett.

Som en följd av bostadsbristen räcker inte kvinnojourernas jourlägenheter och sängplatser till. I Gävle har en kvinna med barn tvingats bo i över ett år i en lägenhet som egentligen ska vara till för akuta fall.

Läs också Ramaskri när värden förbjöd studsmattor Fyra av tio får underkänt – stor brist på bostäder för äldre Corona tog död på byggboomen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.