Annons

Misshandlade kvinnor nekas skyddat boende

Örebro Tre månader blir ett år. Bostadsbristen tvingar våldsutsatta kvinnor att stanna kvar på kvinnohusen – vilket gör att andra misshandlade kvinnor inte får plats.
Foto: Anna Rytterbrant
I Karlskoga tvingades man neka 107 misshandlade kvinnor skyddat boende förra året, enligt Angelica Gustavsson som är verksamhetschef på kvinnojouren i Karlskoga.

Max tre månader ska en kvinna stanna på ett jourboende efter att hon flytt från en våldsam relation. Men under de senaste fem åren har bostadsbristen gjort att kvinnor blivit kvar upp till i över ett år.

Hem & Hyra har kontaktat sex skyddade jourhem för kvinnor i Örebro och Värmlands län och samtliga uppger att kvinnorna blir kvar längre på grund av bostadsbristen och att de tvingats säga nej till nya kvinnor.

Läs ocksåHär får falska Tiptapp-föraren fri lejd in på kommunens tipp: "Kan inte yttra mig"

– Inte ens på mindre orter finns det lägenheter att få tag i längre, säger Angelica Gustavsson som är verksamhetschef på kvinnojouren i Karlskoga.

Att det tar längre tid för kvinnorna att komma ut och börja sina liv igen, gör att många i en redan pressad situation mår ännu sämre.
– Hela samhället uppmanar kvinnor att lämna våldsamma relationer. Men när de väl gör det finns ingen samordning som underlättar för dem att komma vidare i livet, säger hon.

För många kvinnor tvingas tillsammans med sina barn lämna de kommuner där de tidigare bott på grund av hotbilden. Det betyder att mammorna ska hitta ny bostad, nytt arbete och nya vänner i en ny kommun.

Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.

– Det ser väldigt olika ut vilket stöd kommunerna ger i de här situationerna. Vissa kommunala bostadsbolag har förturer för våldsutsatta kvinnor, vilket är bra. Men hos vissa krävs det att man redan är skriven i kommunen för att få utnyttja förturen och så ser ju inte verkligheten ut för många av de här kvinnorna eftersom de måste flytta till en ny kommun, berättar hon.

Annons

I stället är det framför allt privata bostadsbolag som hjälper till och hyr ut.
– Vår erfarenhet är att det finns vissa privata hyresvärdar som förstått hur viktigt det här är och som därför tar ett stort ansvar.
Konsekvensen blir också att andra våldsutsatta kvinnor inte får plats på boendet.

2016 nekade Örebro kvinnohus 52 kvinnor och Karlskoga kvinnojour 107 kvinnor till följd av platsbrist. I Karlstad nekar man alla kvinnor från andra kommuner som vill bosätta sig i Karlstad.
– Vi behöver veta när vi tar emot en kvinna från en annan kommun, att hon inte vill bosätta sig i Karlstad. Det är oerhört svårt att få tag i en bostad här och hon skulle bli en propp i vårt skyddade boende som egentligen är en akutplats, säger Gunilla som är verksamhetsledare på Alla kvinnors hus i Karlstad.

Läs ocksåPengar till skyddade boenden gick till anställd – åtalas för åratal av privata inköpEn tvådelad bild som visar en byggnad med texten "Helsingborgs tingsrätt Sveriges domstolar", samt ut utdrag ur en lista med poster som "strumpbyxor, "kjol", "blus", "väst", "elspark", "hudvård" samt en siluett av en kvinna.

I Karlstad har man under året haft 21 kvinnor och 26 barn som inte haft någon egen bostad att flytta till, utan tvingats leta efter ett nytt boende innan de kunnat flytta vidare och lämna plats till en annan våldsutsatt kvinna.

– För de allra flesta som kommer till vårt skyddade boende och vill få partnern att flytta ur den egna lägenheten. Besittningsrätten ställer till det i många fall eftersom när vi frågar kvinnorna när de flyttat ihop med partnern, så svarar de oftast att han bara flyttade in. Vi tycker att man i stället borde flytta ut männen så kvinnorna får bo kvar där hon kan arbeta och barnen få gå i skolan och förskolan, säger Gunilla i Karlstad.

Jourerna svarar att det finns risk att kvinnor återvänder till den våldsamma relationen till följd av väntan på bostad, men att de flesta flyttar till vänner eller – till slut – får tag i en egen lägenhet.
– Till slut får de en bostad och kan starta om och få ett bättre liv. Det tar längre tid i dag jämfört med tidigare men det är värt det, Angelica Gustavsson.

Annons

En kvinna som hamnat mellan stolarna är Jen, som egentligen heter något annat. Hon fick plats på ett skyddat boende men kunde inte åka dit eftersom det saknades personal just den kvällen. I stället fick hon en tågbiljett av socialtjänsten och kunde ta sin tillflykt till en vän.
Sen flyttade hon till en annan vän. Och där är hon nu, i väntan på en egen bostad.
– Herregud! Jag har säkert sökt 60 lägenheter och står i 15 bostadsköer. Men tids nog kommer jag att få en bostad, även om det känns tungt nu, säger hon.

Den kvällen hon till sist valde att gå hade hon blåmärken på armarna.
– Men han har också slängt mig i golvet, i väggar, tagit strypgrepp och hållit en kniv mot min hals, berättar hon.

Hon trodde att hjälpen från samhället skulle vara större och säger att man måste vara nästan omänskligt stark för att orka.
Men ändå är hon fast besluten:
– Även om det är svårt med bostad är alternativet att de knäcker oss psykiskt eller att de dödar oss. Det är inget liv. Man måste ha ett liv! Och då måste man lämna. Bostad får man tids nog, säger hon.

Hem & Hyra har ställt frågor till bostadsminister Peter Eriksson, (MP), om hur situationen ska lösas. Men han har trots flera påtryckningar valt att inte svara.

Fakta: Hjälp vid våld i nära relationer

För dig som är våldsutövare:
• Berätta för någon om dina problem för att få hjälp med din aggressivitet.
• Ta ansvar och förändra ditt beteende genom till exempel samtalsterapi.
• Ring polisen och anmäl dig själv för att få snabbare hjälp och för att undvika att skada din partner och eventuella barn mer.
• Ge inte upp – du kan och måste förändra dig!

För dig som är våldsutsatt:
• Berätta för någon vad du utsätts för. Vän, socialtjänst, vårdkontakt, polis eller jour/stödtelefon.
• Du kommer inte att kunna förändra din partner som misshandlar. Även om du inte upplever att du klarar att lämna hen nu, planera för att klara det i framtiden.
• Ställ dig i bostadsköer.
• Spara hot via telefon eller sms eller sänd dem vidare till vänner att spara.
• Dokumentera. Skriv dagbok och fotografera eventuella skador.
• Ge inte upp – du kan hitta kraften att lämna!

Läs också Hyresgästerna betalar för trygghet men får klotter och inbrott: Så bemöter värden kritiken De betalar extra på hyran för bevakning – lever i otrygghet: ”Absurt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.