HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Värdar kräver försäkring utan lagstöd

Jönköping Flera värdar i Kalmar och Jönköping kräver hemförsäkring av hyresgästerna när de ska skriva hyreskontrakt. Men det är ett krav som både saknar lagstöd och är svårt att kontrollera att det efterlevs.

Hem & Hyras undersökning visar att 5 av 13 bostadsbolag i Jönköping och Kalmar kräver hemförsäkring av sina nya hyresgäster. Men Hyresgästföreningens chefsjurist P-G Nyström menar att bolagen inte kan tvinga en hyresgäst att ha en hemförsäkring. 

– Den finns inget i lagen som anger att man måste ha hemförsäkring, säger han.

Läs ocksåLeylas sinnesnärvaro stoppade lägenhetsbrand

Kalmarhem är ett av de bostadsbolag som kräver hemförsäkring när ett hyreskontrakt ska ingås. Kravet är för kundens egen säkerhet för sitt lösöre samt vid eventuellt dömd vållande av skada, menar Per Stephanie, vd på Kalmarhem.

Tranåsbostäder kräver också hemförsäkring. För att kunna kontrollera att hyresgästen verkligen lever upp till kravet, har de skrivit in det i hyreskontraktet.

– Det står i hyreskontraktet som de skriver under. Hyresgästen får själv stå för kostnaderna vid en brand, säger Anneli Häll Karlsson på Tranåsbostäder.

Läs ocksåKrylbo: Lägenheter utan bygglov i före detta vårdcentral

Samtliga bostadsbolag som Hem&Hyra talat med säger att de alltid rekommenderar hemförsäkring i samband med att hyresgästen skriver kontrakt. Anledningen till att en majoritet av bostadsbolagen inte kräver hemförsäkring, är att det saknas lagstöd och att det är svårt att kontrollera att hyresgästen verkligen har hemförsäkring.

– Skulle vi lägga in det som villkor för att få lägenhet så kan man säga upp hemförsäkringen i samma minut som bläcket på kontraktet har torkat. Vi har ingen rätt att fråga försäkringsbolag om hyresgästen har hemförsäkring hos dem såsom uppgivits vid kontraktsskrivning,  konstaterar AnnChatrine Gunnarsson, Byggebo, Oskarshamn.

Hyresgästföreningen rekommenderar alla att skaffa en hemförsäkring. Och värden har faktiskt rätt att neka en potentiell hyresgäst bostad för att man saknar försäkring. 

Läs ocksåHär fick 90 unga hyresgäster jobb

– Innan tecknat avtal har värden valfriheten att neka personer bostad på alla grunder utom på diskriminerande grunder. Men kan kan inte kräva hemförsäkring, säger P-G Nyström.

Om hyresgäster skulle nekas kontrakt kan Hyresgästföreningen inte driva det till hyresnämnden. Där tar man bara tar upp redan ingångna hyresförhållanden. Men när avtalet väl är tecknat råder besittningsrätt och den går inte att rubba på grund av att man saknar hemförsäkring.

– Att hyresgästen saknar hemförsäkring är ingen grund för uppsägning, slår P-G Nyström fast.

Bolagen som kräver hemförsäkring

Agona Fastigheter AB (Kalmar)

AB Hultsfreds Bostäder (Hultsfred)

Kalmarhem (Kalmar)

Tranåsbostäder (Tranås)

Vimarhem (Vimmerby)

Bolagen som inte kräver hemförsäkring

Byggebo (Oskarshamn)

VSBo (Vaggeryd)

NBAB (Nybro)

Torsås Bostads AB (Torsås)

Gislavedhus (Gislaved)

Fastighets AB Järnbäraren (Gnosjö)

Mönsterås Bostäder AB (Mönsterås)

Bankerydshem (Bankeryd)

Läs också Betalade hyran för sent – nu måste Trosabon flytta När Bernts fru gick bort kraschade allt – nu sover han i trappuppgångar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.