Annons

Värd skilde sig och ville ha lägenhet – sa upp hyresgäster

Värmland Hyresgästen fick ett "erbjudande" om att flytta till en mindre lägenhet men sa nej. Då kom en uppsägning. Hyresvärden ville nämligen ha lägenheten för sig själv efter en skilsmässa. När hon mötte motstånd, sa hon upp ännu en hyresgäst.
Foto: Anna Hultberg
Hyresvärden ville komma åt lägenheten själv efter en skilsmässa och sa upp en hyresgäst som bott i bostaden i närmare 30 år.

Ett par som tillsammans förvaltat ett litet hyreshus i Karlstad bestämde sig för att gå skilda vägar. Ex-frun hade inte ekonomi för att bo kvar i deras gemensamma villa, utan behövde en lägenhet till sig och barnen.

En sak som torde vara lätt ordnad för en hyresvärd, kan tyckas. Men hyresfastigheten paret förvaltat, hade endast fyra lägenheter och den enda som stod tom var en etta. Den var för liten, tyckte ex-frun. Hon vände sig till en hyresgäst i en tvåa som erbjöds att flytta in i ettan.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

När hyresgästen, en kvinna i 60-årsåldern, som bor i tvåan sedan närmare 30 år tillbaka tackade nej till erbjudandet kom en uppsägning.

Med hjälp av en advokat bestred 60-åringen uppsägningen. Advokaten hänvisade till att 30 år är långt mer än vad som krävs för besittningsskydd. Trots det vände sig ex-frun till hyresnämnden för att få ut 60-åringen ur bostaden.

Sände uppsägning

I sin ansökan argumenterar ex-frun att hon vill att hyresnämnden beslutar att 60-åringen ska ut, eftersom ”lägenheten är den enda som skulle passa mig”. Hon skriver också att hon erbjöd 60-åringen ettan, men att hon ”inte var intresserad att ens titta på lägenheten. Vi skickade då en uppsägning av kontraktet”.

Hyreslagen, bok som ligger på ett bord

Vidare hänvisar ex-frun till ett sms där hon ”ber och vädjar” om 60-åringens hjälp. Sms:et är bevis på att hon behöver bostaden. I det skriver ex-frun att hon är ledsen att försätta sin hyresgäst en besvärlig situation. Men hon skriver också att hon hoppas att 60-åringen ska ta hänsyn till separationen och tänka om eftersom ”livet har vänts upp och ner” och ”känns obeskrivligt hemskt”.

Annons

”Hoppas ni förstår”

Ex-frun avslutar sin ansökan till hyresnämnden med att hoppas de förstår hennes sits och hjälper henne med sitt önskemål.

60-åringens advokat, Jakob Eklund, går hårt åt hyresvärdens försök att säga upp en hyresgäst på så osakliga grunder som en separation.

Han hänvisar till lagen och slår fast att en hyresvärds separation och behov av bostad inte ett godtagbart skäl för uppsägning av en hyresgäst.

Ett rött hus med vita knutar.
Huset hyrs ut via ett företag och har fler lägenheter än två: vilket betyder att besittningsskyddet är starkt.

Sa upp ännu en hyresgäst

Hyresgäster som hyr direkt av en privatperson är enklare att säga upp. Eller om en fastighet räknas som ett en- eller tvåfamiljshus.

Men i det här fallet, skriver advokaten, har uthyrningen skett via ett företag samtidigt som fastigheten dessutom innehåller fyra lägenheter. Därför gäller besittningsskyddet, som är väldigt starkt. Det som kan ge skäl till uppsägning är obetalda hyror eller störningar. Något som 60-åringen inte är beskylld för.

Ett sms där delar av texten är överstruken.
I ett sms till den kvinna som först sades upp berättar värden att hon nu vräkt en annan för att få bostaden.

Trots att ex-frun initierade ärendet, dyker hon inte upp i hyresnämnden vid förhandlingen.

Annons

Då har nämligen ex-frun löst sitt bostadsproblem genom att säga upp en annan hyresgäst: en som inte tog strid för sina rättigheter.

Läs ocksåVräktes för konstig blick

”Vadå följa lagen?”

Att det inte är förenligt med lagen att säga upp hyresgäster så som ex-frun gjort, vill hon inte kommentera när Hem & Hyra kontaktar henne.

– Skojar du med mig?! Följa lagen?! Vadå ”följa lagen”?! Du har ju ingen aning – bara slänger ur dig skit som du inte vet något om, säger hyresvärden innan hon lägger på luren.

Carl-Henrik Lindmark är processjurist på Hyresgästföreningen region Mitt.

Enligt Carl-Henrik Lindmark som är jurist på Hyresgästföreningen förekommer det då och då att mindre hyresvärdar säger upp hyresgäster på mycket lösa grunder.

– Besittningsskyddet är ju väldigt starkt. En hyresvärd ska ordna bostad till sig själv på andra sätt än att göra sina egna hyresgäster bostadslösa, säger han.

Fakta: Olika värdar - olika skydd

Hyrs lägenheten ut via ett företag i första hand är besittningsskyddet vanligtvis starkt, om det inte avtalas bort. Detsamma gäller om fastigheten har fler än två lägenheter.
Hyrs bostaden ut av en privatperson och gäller en villa och bostadsrätt är skyddet svagare. Då kan man när som helst och utan skäl sägas upp med tre månaders uppsägningstid.
Men om en privatperson hyr ut flera bostäder gäller reglerna endast den först uthyrda. Och endast de kontrakt som skrivits efter februari 2013.

Läs också Så brister hyresnämndernas kontroll av korttidskontrakt: “Har ingen möjlighet” Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Hyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.