Annons

Vräktes för konstig blick

Dalarna Hyresvärden tyckte att Sören Karlsson ”blängde konstigt” på honom. Därför vräktes han, Anette och katten Whisky från villan de hyrde. Det är helt okej, enligt den nya lagen.
Numera bor Sören, Anette och katten Whisky i en villa de hyr via ett bolag i stället för av en privatperson. Därför har de nu fler rättigheter. Foto: ANNA RYTTERBRANT

En tidig morgon i somras kom villaägaren de hyrde villan av och knackade på dörren. Han meddelade att Anette och Sören var uppsagda.
Anlednin­gen var att han ansåg att Sören ”blängde och tittade konstigt”.

– Jag blev helt paff och visste inte vad jag skulle säga utan stängde bara dörren, minns Anette.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Villaägaren hade lagen på sin sida. 2013 infördes en ny lag för att göra det mer fördelaktigt för privatpersoner att hyra ut villor, bostadsrätter och rum.

Men bättre villkor för dem som äger, innebär sämre villkor för oss som hyr.

Dock finns det en sak i den nya lagen som är till hyresgästernas fördel: uppsägningstiden. Det utnyttjade Sören och Anette, som på Hyresgästföreningens inrådan kontrade med att själva säga upp kontraktet. På så sätt gällde endast en månads uppsägningstid – i stället för hyresvärdens tre.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

– Det fanns en villa några hundra meter bort som vi blivit erbjudna tidigare, så vi visste att vi kunde flytta direkt.

Annons

I hyresnämnden försökte villaägaren hävda att tre månaders uppsägningstid gällde. Han menade plötsligt att han visst hade ett bolag som han hyrde ut via – och då gäller tre månaders uppsägningstid även för hyresgästen.

Men hade så varit fallet, hade han inte kunnat säga upp Sören och Anette från första början. Därmed föll villaägaren så att säga på eget grepp.

Läs ocksåBodde i både hus och hyrd lägenhet – men nu sätter hovrätten stoppLagboken - Sveriges rikes lag.

– Nu hyr vi också villa av privatpersoner. Men de har ett bolag och det är tryggare, säger Sören.

Magnus Ahl är upplysare på hyresnämnden i Göteborg och han berättar att det inte krävs skäl för uppsägning enligt den nya lagen från 2013.

– Du kan bli uppsagd för att ägaren tycker att du tittar konstigt eller för att du färgat håret, säger han.

Annons

När du hyr av ett kommunalt eller privat bolag, gäller hyreslagen. Då har du besittningsskydd som ger dig rättigheter om du skulle bli uppsagd och du har rätt att bo kvar i bostaden tills du fått uppsägningen prövad i hyresnämnden. För att hyresnämnden ska besluta att du måste flytta, krävs att du till exempel låtit bli att betala hyran eller stört.

– Den nya lagen är ett steg tillbaka för hyresgästen. Så om du kan, ska du alltid välja att hyra en bostad där hyreslagen gäller.

Hyr du av en privatperson får du dessutom ofta acceptera en högre hyra. Hos hyresnämnden kan man förhandla om att få framtida hyror sänkta, men utan att få tillbaka något retroaktivt.

– Men risken är att du blir uppsagd om du vänder dig till oss, säger Magnus Ahl.

Fakta: Så säger nya lagen

Privatpersoner som hyr ut villor och bostadsrätter kan när som helst säga upp hyresgästen med tre månaders uppsägningstid och sätta vilken hyra de vill. Hyresrätter omfattas dock av andra regler!
Om en privatperson hyr ut flera bostäder gäller reglerna endast den först uthyrda. Och endast de kontrakt som skrivits efter februari 2013.
Hyresgästen har en månads uppsägningstid gentemot värden oavsett vad som skrivs i kontraktet.

Läs också Öppnade inte när värden ringde på – blev uppsagd Vräks för att han matar fåglar: ”Fågelskrik i ofattbara mängder” Spelmissbruk ingen ursäkt – familj vräks

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.