HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Värden stängde av el och vatten

Göteborg Hyresvärden ville bli av med sin hyresgäst och stängde av el och vatten. Först när Hyresgästföreningen kopplat in Kronofogden slogs vattnet på igen.
Hyresvärden ville ha ut hyresgästen ur huset och slog av både el och vatten. Han ska också ha petat in stickor i låsen så att det inte skulle gå att låsa lägenheten.

Händelserna ägde rum i förra veckan i Örgyte, Göteborg. Hyresvärden i fråga är en liten privatvärd som äger en ombyggd villa innehållande två lägenheter, en vindsvåning och fem rum i källaren för ”tillfälligt boende”.

Värden uppger i samtal med Hem & Hyra att villan ska säljas och måste renoveras innan flytten. Alla hyresgäster ska därför sägas upp, i den takt husets delar ska renoveras.

Läs ocksåVill inte betala tillbaka överhyror - nu kan värdens hus tvångssäljas

Den första hyresgäst som värden velat få bort är en kvinna som bor i en av lägenheterna med två barn, en inneboende och två hundar. Värden hävdar att kvinnan fick ett skriftligt uppsägningsbesked i slutet av februari som hon vägrade ta emot. Men hyresgästen säger att hon fick beskedet muntligt först i början av april, alltså med mindre än tre månaders uppsägningstid. För att hinna hitta en ny bostad åt sig och barnen ville hon stanna minst tre månader, uppger hon till Hem & Hyra.

I bakgrunden finns dessutom andra konflikter. Huset är kraftigt slitet och en tvättmaskin som ingår i kvinnans hyra har inte fungerat på minst en månad. Samtidigt vill inte värden låta henne använda tvättstugan i källaren. 

Värden hävdar att kvinnan inte betalat hyran på fyra månader och att det kommit klagomål på henne från grannarna. Anklagelser som kvinnan tillbakavisar som lögnaktiga.

Läs ocksåBröderna Kopp vräks – lägenheter ska bli bröllopssviterBröderna Kopp sitter i solen på trädäcket bara ett stenkast från Kalmarsund.

I förra veckan eskalerade konflikten när husägaren stängde av el och vatten för kvinnan. Hyresgästföreningen kontaktade Kronofogden om handräckning, men innan Kronofogden hunnit gripa in slog värden på vattnet igen. Elen hade hyresgästen själv kunnat slå på. Enligt henne hade värden även petat in stickor i låsen till lägenheten så att de inte skulle gå att använda.

Husägaren förnekar att han manipulerat låsen. Han hävdar också att han enbart slog av vattnet och elen på grund av en vattenläcka i källaren, men detta anser både hyresgästen och Hyresgästföreningen är en efterkonstruktion.

I går valde kvinnan och hennes barn att flytta ut hellre än att ta fortsatt konflikt. Hyresgästföreningens jurist Conny Borup säger att hyresvärdens agerande strider mot all god sed.

Läs ocksåJessica får städhjälp av hemtjänsten – värden ville vräka henne: "Inte städat alls"Kvinna som står lutad mot en vägg och tittar in i kameran.

– Så hanterar man inte sådana här saker. Det finns regler att rätta sig efter, säger Conny Borup.

Läs också Alla blev uppsagda – har fortfarande inte fått tillbaka deposition: ”Risk för konkurs” Kronofogden kraftsamlar – färre barn ska vräkas från sina hem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.