Annons

Värden var för sent ute – hyresskulder preskriberas efter två år

Örebro Kvinnan krävdes på nästan 160 000 kronor av sin före detta hyresvärd. Men om hon eller värden hade rätt i sak prövade aldrig tingsrätten. Kravet var preskriberat.
Kollage med två bilder av
Foto: Anna Rytterbrant/Mattias Frödén
Hyresvärden var för sen med att lämna in sin ansökan om betalningsföreläggande till Kronofogden. Det konstaterade Örebro tingsrätt i sin dom.

Fler månadshyror var obetalda. Väggar och tapeter var skadade. En toalettsits var förstörd liksom en tvättmaskin. Lägenheten var varken tömd eller städad när kvinnan lämnade den – utan att ha returnerat nycklarna.

Hon hade rökt så mycket inomhus att bostaden behövde röksaneras.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Så lät det när hyresvärden mötte sin före detta hyresgäst i Örebro tingsrätt i våras. Han hade stämt henne på 158 820 kronor för sina omkostnader och de uteblivna hyrorna.

Bommade några hyror

Kvinnan medgav att hon kanske hade bommat att betala två av hyrorna under 2019, året då hon bodde i lägenheten.

Hon hade också gett sig av utan att städa och tömma bostaden. Men det berodde på att hon tvingades därifrån.

Läs ocksåVictorias hem hyrdes ut innan hon flyttat ut – får 20 000 i kränkningsersättning: "Det är ingenting!"

I övrigt höll hon inte alls med sin hyresvärd om att hon orsakat några skador eller rökt inomhus.

Annons

Men framför allt framhöll kvinnan en sak: Hyresvärdens fordringsanspråk var hur som helst preskriberade.

Bilder från lägenheten.

Fick rätt i tingsrätten

Och tingsrätten gav henne rätt.

Så här ligger det till: Huvudregeln för när en skuld preskriberas i Sverige är tio år. Är det en fordran gentemot en konsument är tiden tre år.

Men när det gäller fordringar inom ramen för ett hyresförhållande så finns det en specialpreskription som gör att tiden bara är två år. Det finns en särskild paragraf om det i hyreslagen.
– Den här bestämmelsen finns för att man ska kunna lägga sitt gamla boende bakom sig inom rimlig tid. Du kanske har startat ett nytt liv i en annan stad eller till och med i ett annat land och då vill du inte tänka på ouppklarade affärer med hyresvärden, kommenterar Tomas Lindblom som är jurist på Hyresgästföreningen.

Bestämmelsen gäller åt båda håll så en hyresgäst kan heller inte kräva hyresvärden på pengar efter att preskriptionstiden gått ut.

Annons
Läs ocksåMichael utredde hyresgäst för misstänkt fusk - svaret: "Ska slakta honom"Sveriges rikes lag samt Michael Svalenius, utredaren som fick ta emot hot på jobbet.
Juristen Tomas Lindblom på Hyresgästföreningen
Tomas Lindblom.

För sent ute

Visserligen hade kvinnan och hyresvärden olika uppfattningar om när hennes hyresförhållande hade upphört. Men domstolen slog fast att det under alla omständigheter avslutades senast på nyårsafton 2019.

Och eftersom värden ansökte om ett betalningsföreläggande hos Kronofogden den 26 januari 2022 var han för sent ute. Tvåårsgränsen var passerad med nästan en månad.

Inte en krona

Kvinnan behövde med andra ord inte betala en enda krona. I och med att kravet var preskriberat prövade tingsrätten inte vem som hade rätt i sak.

Hyresvärden har överklagat domen till Göta hovrätt. Det krävs prövningstillstånd för att målet ska tas upp där.

Läs också De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Trakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.