Annons

Varnar för oseriösa hyresvärdar

Västmanland Privatpersoner som hyr ut hus till utsatta hyresgäster är ett allt större problem i Västmanland. När hyresgästerna inte har råd med hyran är det social­tjänsten som får betala.
Foto: Per Groth
Socialsekreteraren Mathz Eriksson i Skinnskatteberg varnar för oseriösa hyresvärdar.

Oseriösa hyresvärdar som utnyttjar bostadsbristen och riktar in sig på socialt utsatta har blivit ett allt större problem i Västmanland under de senaste åren. Det vittnar anställda på socialtjänsten runt om i länet om. Det förekommer bland annat att hyresvärdar raggar hyresgäster på behandlingshem.
Det finns ett maxtak för hur mycket en hyra får ligga på när det är socialtjänsten som betalar.
Men fenomenet orsakar ändå merkostnader för socialtjänsten eftersom förvaltningen enligt lag står för hyran de första tre månaderna för att klienten ska ha möjlighet att hitta annat boende, så kallat rådrum.

– Självklart orsakar detta merkostnader på ett antal tusen kronor per månad per hushåll och de tre första månaderna då vi ska bevilja faktisk kostnad, säger Christer Zegarra Eriksson på individ- och familjeomsorgen i Kungsör.

Läs ocksåAllt svårare att få hyra bostadsrätter - Antonya fick inte hyra av sin mammaKvinna framför flerbostadshus.

Enligt honom handlar det både om privatpersoner och företag som hyr ut.

– Framför allt ser vi att flera personer valt att registrera sig som bolag efter att ha köpt en fastighet som de sedan hyr ut i delar. Personer som av olika skäl inte kan försörja sig hamnar i kläm eftersom de dels behöver ett boende och att det dels inte finns särskilt många valmöjligheter. Särskilt drabbade är personer med skulder, arbetslösa och nya i Sverige, säger han.

Annons

Han och hans kollega Mathz Eriksson, socialsekreterare i Skinnskattebergs kommun, ser ett mönster i att hyresvärdarna hyr ut till ocker­hyra och att de räknar med att socialtjänsten ska stå för notan. I många fall är det också kallhyra som gäller och då blir den reella hyran mycket högre när kostnader för el och vatten tillkommer.
– En kallhyra på 15 000 kronor i månaden för en villa kostar lätt runt 23 000 kronor i slutändan, säger Mathz Eriksson.

Läs ocksåVandrar tillsammans för ökad botrygghet: "Minskar fördomar mot socialtjänsten"Hyresgästen Hans Nilsson fick påhälsning av Mia Schagerholm, uthyrare på Bengtsforshus, Diana Rörström, förtroendevald, Mia Kjellsson, folkrörelseutvecklare på Hyresgästföreningen, Bachir Sulaiman, som jobbar med arbete- och integration, samt Olle Vister, fältsekreterare på Bengtsfors kommun.

Enligt honom förekommer det att hyresvärdar ringer till behandlingshem och raggar hyresgäster. Han tycker att uthyrningen är ett cyniskt agerande från hyresvärdarnas sida.

– Det här drabbar hyresgästerna som blir lovade boende och ser fram emot att äntligen få börja sina liv. Men sedan kommer de till oss på socialtjänsten och går i bitar när de inser att vi inte har möjlighet att betala den höga hyran, och att de måste söka ett annat, billigare boende.

Annons

Ytterligare en aspekt är att hyresvärdarna är ovana vid att hyra ut och inte vet vad som gäller juridiskt.

Läs ocksåSå kan du ta strid för ditt badkar – om det riskerar att kastas i renoveringenEtt vitt badkar.

– De här människorna som hyr ut har inte den blekaste aning om vad de håller på med. Vi har exempel på värdar som bor utomlands och tycker de gjort en bra affär genom att köpa ett hus som de sedan hyr ut, säger Mathz Eriksson.

Fakta: Tänk på det här när du hyr hus

• Läs hyreskontraktet noga. Vad ingår i hyran, vad ingår inte?

• Om det är kallhyra, kontrollera med någon utomstående hur mycket uppvärmningen kan tänkas kosta.

Läs också Badkar kastas ut vid renoveringar – för Jenny är dusch otänkbart: ”Vet inte vad jag ska ta mig till” Värden går i konkurs - kan bli hyresgästernas vinstlott

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.