Annons

”Värsta värden” förlorade i hyresnämnden

Nyheter Hyresvärden ville säga upp kvinnan som bott i lägenheten i nästan 20 år efter att hon ska ha vägrat att släppa in värden för en besiktning. Nu har hyresnämnden beslutat att uppsägningen ska ogiltigförklaras och kvinnan får bo kvar – eftersom hon inte vill att värden ska göra underhållsarbete i lägenheten.
Foto: Anders Paulsson

Hem & hyra har tidigare skrivit om hyresvärden Ross fastigheter i Gräsmyr, ett litet samhälle i Nordmalings kommun, som stängde av elen i Victor Bergströms lägenhet och nominerades tidigare i år till en av landets värsta hyresvärdar.

PROBLEM MED VÄRDEN? Klicka här och gå med i FB-gruppen Värsta värden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nu vill samma värd säga upp en kvinna som bott i en av bolagets lägenheter i Gräsmyr i nära 20 år då hon bland annat inte släppt in värden för att utföra en besiktning av bostaden.

Bakgrunden är att hyresgästen betalar en nedsatt hyra för lägenheten eftersom den är i ett så pass dåligt skick att det är motiverat med lägre hyra. Något som hon kommit överens om med den tidigare fastighetsägaren. Värden har därför velat utföra en besiktning för att bedöma skicket på bostaden och då kunna åtgärda eventuella fel.

Värden ska även ha velat renovera en byggnad på gården som inrymmer förråd till kvinnans lägenhet eftersom det enligt värden är problem med mögeldoft och fukt i lokalen. Hyresgästen ska då ha vägrat flytta sina tillhörigheter från förrådet och därför hindrat reparationsarbetena. Efter detta har värden valt att säga upp kvinnans hyreskontrakt.

Läs ocksåRiskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via AirbnbAirbnb och pengar.

Kvinnan säger däremot att hon förvisso inte är intresserad av att få underhållsarbete utfört i lägenheten, men att hon inte nekat hyresvärden tillträde till bostaden eftersom hon inte fått någon förfrågan från värden om att utföra en besiktning.

Annons

Vad gäller förrådet säger kvinnan att hon meddelat hyresvärden att hon kan flytta sina tillhörigheter från förrådet till sin sommarstuga tidigast i maj.

– Hon tyckte att hon kunde tömma i samband med att hon skulle ut till sin sommarstuga i Maj. Om man ska åtgärda dränering, vilket är vad vi tror problemen beror på, så kan det ändå vara svårt att göra det mitt i vintern, säger Nicklas Sundell, chef för juridikenheten på Hyresgästföreningen i Umeå.

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

Hyresnämnden beslutar nu att kvinnan ska få bo kvar i lägenheten. Eftersom hyresgästen inte är intresserad av underhållsarbete saknas därför behov av lägenhetsbesiktning. Därför resonerar hyresnämnden att det inte heller kan röra sig om en nödvändig tillsyn.

– Det kändes väntat med tanke på att han hade så pass lite att komma med.

Hyresvärden har inte heller kunnat visa att han gett hyresgästen något svar på hennes begäran om att få flytta sina tillhörigheter under maj.

Annons

Hon kan därför inte anses ha åsidosatt sina förpliktelser som hyresgäst, resonerar hyresnämnden som beslutar att kvinnan ska få bo kvar.

– Jag tror han tycker det är en besvärlig hyresgäst som han ville bli av med, säger Niclas Sundell, om ärendet.

Hem & hyra har sökt Stefan Ross för en kommentar.

Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.