HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Värsta värden gjorde fel när han ströp Victors el

Nyheter På kontraktet stod det att hushållselen ingick i hyran – men det ville inte värden gå med på. Därför fick Victor Bergström bo i ett mörker i två månader. Tingsrätten ger nu Victor rätt i huvudsak – men han överväger ändå att överklaga.

Problemen med elleveransen började en tid efter att huset där Victor Bergström tidigare bodde bytte ägare. Plötsligt fick han en faktura på 3 100 kronor för elström. Victor försökte förklara att elen ingick i hyran, men det ville inte värden gå med på. I stället klipptes strömmen till lägenheten av.

PROBLEM MED VÄRDEN? Klicka här och gå med i FB-gruppen Värsta värden.

Läs ocksåSkickade ut retroaktiva hyreshöjningar för tre år

Låter ärendet bekant? För bland annat detta tilltag nominerades värden Ross fastigheter som en av Sveriges värsta, i Hem & Hyras granskning tidigare i år.
När vi besökte Victor Bergström i Gräsmyr i Nordmalings kommun, med Umeå som närmsta största stad, hade han med hjälp av en kabel från förrådet i en annan byggnad kopplat ström till det allra nödvändigaste. Det vill säga kylskåpet, mikron och för att ladda mobiltelefonen.

Han hade sagt upp lägenheten och var på gång att flytta. För de två månader han varit utan ström betalade Victor Bergström, enligt Hyresgästföreningens rekommendation, halva hyran.

Då vände sig Ross fastigheter till kronofogden. Han krävde Victor Bergström på drygt 10 000 kronor för utebliven hyra samt elkostnad. Värdens version är att han av tidigare fastighetsägare fått information om att strömmen brukar debiteras separat, preliminärt med 310 kronor i månaden. Anledningen var att Victors lägenhet tidigare var en del av en annan lägenhet och att eget elabonnemang därför saknades. Ross fastigheter glömde dock bort att fakturera för de tio första månaderna. Därför fick Victor plötsligt en räkning på 3100 kronor i en klumpsumma.

Läs ocksåVärsta värden-nominerad lämnar chefstjänst på kommunen

Nu har tingsrätten i Umeå avgjort ärendet. Rätten går i huvudsak på Victor Bergströms linje, men han ska ändå betala drygt 3 000 kronor till sin före detta hyresvärd.
Tingsrätten anser värden inte kunnat bevis att Victor Bergström ska betala elen separat, trots att det ska ingå, enligt hyreskontraktet. Däremot har Victor Bergström dragit ifrån för mycket när han enbart betalat halva hyran. Tingsrätten har räknat på hur mycket hushållselen kostat när de räknat fram hur stor hyresreduktionen ska vara. Därför stannar avdraget på 10 procent av hyran. Ett feltänk, menar Niclas Sundell, jurist på Hyresgästföreningen region Norrland, som företrätt Victor Bergström.

– Enligt bruksvärdesprincipen ska hyresnedsättningen för att vara utan ström vara större än 10 procent. Elkostnaden är helt ointressant. På det stora hela har Victor ändå vunnit.

För att överklaga till hovrätten krävs prövningstillstånd. Både Niclas Sundell och Victor Bergström är inne på att driva fallet vidare.

Läs ocksåHär är landets värsta värdar

– 10 procents avdrag för att bo i ett mörker var inte mycket. Det blir ju exempelvis dyrare med mat när man inte har nån spis och måste äta mikromat, säger Victor Bergström.
Numera bor han i en annan tvåa i Bodbyn, två mil norr om Umeå. Med ström.

Hem & Hyra har utan framgång försökt att nå värden Stefan Ross för en kommentar.

Läs också Parkett och dörr 52 000 kronor dyrare när hyresgästen vägrade betala Polischefen blir ny bostads-vd: ”Här finns en möjlighet att förebygga”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.