Annons

Värsta värden som är dubbelt nominerad

Nyheter Husen förfaller och är en hälsorisk medan ägaren väntar på världens undergång och kallar kritikerna apor. Lars-Eric Persson är dubbelt nominerad till värsta värden.
, , , , ,

Våren 1979 slog göteborgaren Lars-Eric Persson till och köpte inte mindre än fyra hyresfastigheter. Tre på Öster i Landskrona och en på Bangatan i Majorna i Göteborg. Mycket tyder på att samtliga fastigheter var i behov av en ansiktslyftning redan då. Men på de över 35 år som han ägt husen har inga större renoveringar gjorts och husen förfallit så till den grad att två av dem är tvångsförvaltade och ett av dem har ett åtgärdsföreläggande hängande över sig.

Hem och Hyra har besökt Lars-Eric Perssons fastigheter och försökt att nå den 71-årige hyresvärden. Vi vill fråga varför han låter sitt kapital förfalla så pass att några av husen klassas som en hälsofara att bo i. Värst är situationen på Rönneberggatan 18/Sankt Olovsgatan 162 på Öster i Landskrona. I området finns många slitna hus, men Lars-Eric Perssons hus utmärker ändå sig. Tegelfasaden är söndervittrad på flera ställen, färgen på fönstren har flagnat, det finns inget fungerande portlås och det är bara att gå in i trapphusen. Att hitta rätt hyresgäst är inte lika enkelt eftersom det saknas adresslista, liksom information om vem som äger och förvaltar huset. Det är helt tomt i den lilla nålfiltstavlan.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

– Jag har bott här i sju år. En gång har jag träffat Lars-Eric Persson. Det var för två år sedan. När jag ringer svarar han aldrig, säger lagerarbetaren Derman Chamo upprört.

Han visar oss runt i den slitna fyran på 108 kvadratmeter där han, hustrun och fyra av deras sex barn bor. För en tid sedan droppade vatten in från taket på en av vardagsrumssofforna, så att den nästan nya soffan fick slängas. På flera av väggarna finns fuktfläckar, liksom i badrummet, där silverfiskar måste städas undan titt som tätt.

När kommunen inventerade området Öster genom att gå gata upp och ned beslöt man att ta en närmare titt i de hyreshus som såg ut att vara i sämst skick. Efter det vände sig kommunen till hyresnämnden för att få huset där Derman Chamo med familj bor tvångsförvaltat. Lars-Eric Persson dök inte upp till förhandlingen. Nämnden ansåg att kommunens bevisning var övertygande och huset tvångsförvaltades. Då kom en reaktion. Först i form av ett överklagande på 87 sidor där värden fördömer tvångsförvaltningen. Bland annat framgår det att han ser sig själv som en sekulariserad vetenskapsperson och att de som velat ha huset tvångsförvaltat är lemurer (en apa som finns på Madagaskar, reds anm).

Annons
Läs ocksåExperter på bostadsrätt om värdens försök att köpa röster: ”Tangerar mutor och korruption”

Men så en torsdag i oktober stövlade han in på kommunkontoret och presenterade sig först i annat namn. Väl uppe på kommunkontoret bad han att få prata med Marita Bengtsson, som handlagt ärendet. Hon och chefen Jörgen Hanak tog emot den skandalomsusade värden. Samtalet kom emellertid snabbt att handla om mycket annat än fastighetsskötsel.

– Han pratade ivrigt om att jordens undergång var nära, Higgspartiklar och att vi var lemurer. Vi insåg att det var svårt att få något vettigt sagt och förklarade att mötet var avslutat. Vakt behövde inte tillkallas, men Lars-Eric Persson pratade hela vägen ut från kontoret, säger Marita Bengtsson.

Innan oktober månad var till ända hann även Lars-Eric Persson säga upp en hyresgäst i Landskrona på grund att ”vanvård” av lägenheten. Samma par som fått ett beslut i hyresnämnden om att olika brister ska åtgärdas. Bland annat ska sanering från ohyra såsom maskar under golvet i köket göras. Inget har hänt så nu har Hyresgästföreningen ansökt om nytt föreläggande förenat med ett vite på 50 000 kronor.

Läs ocksåVärden vill betala hyresgästerna för att ombilda: ”Extremt oseriöst att göra så”Den nya ägaren till huset som Johanna Bontes är hyresgäst i vill driva igenom en omvandling till bostadsrätter. Hyresgsäterna erbjuds stora summor pengar om de röstar ja och ombildninge går i genom. Röstar de nej hotar värden med att ombilda ändå genom ett kryphål i lagen.

Oskäliga uppsägningar och långdragna processer med myndigheter kantar Lars-Eric Perssons fastighetsägande sedan lång tid tillbaka. Per Stålhäll, hyresgäst på Bangatan 10 i Göteborg, var under 16 år fastighetsskötare i huset vid sidan av sitt ordinarie jobb. När arbetsuppgifterna i början av 00-talet blev allt fler och mer tidsödande sa han ifrån. Värden svarade med att säga upp honom från lägenheten. Motiveringen löd att hans efterträdare behövde en tjänstebostad. Efter år av rättsliga trätor kunde Per Stålhäll bevisa att det fanns en lägenhet ledig i huset till den nye fastighetsskötaren och Per Stålhäll fick bo kvar.

Annons

Varför inte sälja husen, som tillsammans har ett taxeringsvärde på närmare 38 miljoner kronor, undrar säkert många. Intresset för att sköta om husen tycks ju vara minimalt. Kanske för att det går att leva gott på att missköta sina fastigheter. År 2013 deklarerade Lars-Eric Persson ett överskott av sin näringsverksamhet på över
520 000 kronor. Hans beskattningsbara förvärvsinkomst låg på sammanlagt närmare 700 000 kronor.

Lars-Eric Perssons bostad, en tegelvilla i Västra Frölunda i Göteborg, ger dock inget flådigt intryck. Många av persiennerna är neddragna men en lampa syns från det som ser ut att vara vardagsrummet. Utanför står en Volvo kombi av årsmodell 1997 parkerad. Ringklockan är lös och hänger i en tråd så vi knackar på. Ingen öppnar. Vi gör några försök till lite senare.
Ingen öppnar då heller.

Läs också Vanskött men värt att bevara - oro bland hyresgäster när anrikt filmhus ska renoveras Värsta värden vann över kommunen Fastighetsbranschen ger mersmak – familjen överväger att behålla skandalfastigheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.