Annons

Västeråsarna får säga sitt om ombildningar

Nyheter Snart är det dags för västeråsarna att tycka till om ombildningen av allmännyttiga Mimers lägenheter i Västerås. Opinionsundersökningen väntas starta om en vecka. – Jag är inte säker på att politikerna vet vad de håller på med, säger Hyresgästföreningens regionordförande Hans Ohlsson.​
Det var i juni som det stod klart att västeråsarna ska få säga sitt angående ombildningen av allmännyttiga Mimers lägenheter i Västerås. Beslutet togs i kommunstyrelsen efter en intensiv kampanj från Hyresgästföreningen som krävde en folkomröstning i frågan.
Men så blir det alltså inte, utan det ska istället genomföras en opinionsundersökning bland invånarna i staden.
Totalt ska 1 150 personer tillfrågas om vad de tycker om ombildningarna. Det innebär att minst 800 personer måste svara för att undersökningen ska bli tillförlitlig, förklarar Per–Arne Blomberg, direktör vid stadsledningskontoret i Västerås och den som är ansvarig för opinionsundersökningen.
– Opinionsundersökningen baseras på ett representativt urval av invånarna i Västerås, säger han.
 
Än så länge är det inte satt något datum för när undersökningen ska starta, men Per–Arne Blomberg berättar att det troligtvis blir redan nästa vecka, i samband med skolstarten.
– Vi ska spika det definitiva datumet nu i veckan, men undersökningen kommer antagligen att äga rum under veckorna 34, 35 och 36, säger han.
I mitten av september ska resultatet vara sammanställt för att den fjärde oktober presenteras för kommunfullmäktige.
Frågorna som ska ställas i undersökningen ska godkännas av kommunstyrelsen den 23 augusti.
– De är inte riktigt klara, men jag har ett färdigt utkast till frågor, säger Per-Arne Blomberg.
 
Kan du säga vilka frågorna kommer att bli?
– Nej, inte än. Politikerna måste få säga sitt först.
Hans Ohlsson är regionordförande för Hyresgästföreningen Aros-Gävle. Han berättar att föreningen just nu håller på med en egen opinionsundersökning bland fullmäktigeledamöterna i Västerås.
Ledamöterna får bland annat svara på frågor angående bostadsmarknaden och fastighetsägande.
– Vi gör det här för att få reda på deras kunskaper om vad det faktiskt betyder att äga ett bostadsbolag. Efter vårens ombildningsdebatt är jag inte riktigt säker på att politikerna vet vad de håller på med, säger Hans Ohlsson.
 

Annons
Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Efter ombildningsbluffen: Toppmäklare blir utan legitimation Efter gigantisk ombildningshärva – toppmäklare tar strid Definitivt stopp för ombildningar i Göteborg Borgerlig allians vill ombilda kommunala hyresrätter i Nynäshamn Ombildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.