Annons

Vedeldning ger lägre hyra

Dalsland Som hyresgäst i dalsländska Fengersfors kan man få elda själv för få värme i lägenheten. I gengäld är hyran låg. Malin Robertson Harén trivs med sin vedpanna i källaren.
Foto: Johanna Ohlson
, ,

Hösten är här och med den kommer kylan. För att få upp värmen brukar de flesta hyresgäster skruva upp elementen eller helt enkelt vänta tills fjärrvärmen kommit igång. Så är det inte hemma hos Malin Robertson Harén i Fengersfors, ett par mil väster om Åmål. Hon fixar värmen själv med hjälp av en vedeldad panna i källaren. 

– Det funkar faktiskt riktigt bra. Veden kostar omkring 8 000 kronor om året. I gengäld är hyran låg, endast 2 250 kronor i månaden, säger Malin.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Malin är fotograf och medlem i konstnärsgruppen Not Quite. Tillsammans har gruppen blåst liv i Fengersfors bruk och förvandlat de gamla fabrikshusen till ett framgångsrikt konst- och hantverkscentrum. Såväl bruket som de gulmålade radhuslängorna, som Malin bor i, ägs av Enderlein & Co. Något som lett fram till en uppgörelse mellan värden och några av konstnärerna. 

Annons

– Som medlem i konstnärsgruppen Not Quite kan man få en specialdeal med värden. En deal som innebär att jag får fixa uppvärmningen själv, men i gengäld har ganska låg hyra, säger Malin. 

Ursprungligen kommer Malin från Åmål. Under uppväxten hade hon inga planer på att stanna kvar i Dalsland. Tvärtom var det storstäder som lockade. Men efter att ha bott och jobbat i New York i några år i början av 2000-talet gjorde Malin trots allt en mellanlandning i sina gamla hemtrakter. Då var tanken att hon snart skulle flytta igen, troligen till Stockholm. Tretton år senare bor hon fortfarande kvar i Fengersfors. 

Läs ocksåGinzas grundare bygger hyresrätter och får Fåglum att blomstra: "En får ju ha lite roligt!"Ginzagrundaren Hasse Haraldsson bygger hyresbostäder och får Fåglum på Västgötaslätten att frodas.

– Vår verksamhet på bruket lockar till sig så många engagerade, kreativa och roliga människor att jag inte kan se något skäl att flytta härifrån. Här finns allt jag behöver, säger Malin. 

Annons
Fakta: Fengersfors

Ligger cirka två mil väster om Åmål och har cirka 350 invånare.
Åmålskommunfastigheter och Enderlein & Co har här 39 respektive 20 radhuslägenheter.
Platsen för ett järnbruk från 1700-talets slut till år 1884. Pappersbruk från 1900-talets början till år 1978.
Under 2000-talet har konstnärskooperativet Not Quite utvecklat bruket till ett besöksmål med närmare 25 000 besökare varje år.

Läs också Värmepump blir tillval - så stoppar Jonnie och grannarna chockhöga elräkningar Värmen redan katastrofdyr för Britta: ”Det kommer bli värre” Gaskrisen: Eva hotas av sexdubblad värmekostnad – ”Vet inte hur jag ska ha råd” Kriskommuner söker akut hjälp för att riva och rusta – "bra men kommer inte räcka"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.