Annons

Värmepump blir tillval – så stoppar Jonnie och grannarna chockhöga elräkningar

Kävlinge Husen värms med direkt-el och höga värmekostnader har länge plågat de boende på Jakobsgatan i skånska Kävlinge. Så mycket att hyresgäster bekostat installation av värmepump ur egen ficka. Nu erbjuder värden värmepump som tillval – men det kan fortfarande bli billigare för hyresgästerna att själva stå för investeringen.
Jonnie Johansson, Kävlinge, värmepump, KKB
Foto: André De Loisted
Betalat ur egen ficka. Jonnie Johansson är en av de hyresgäster som själva bekostat installation av värmepump.

Uppvärmningen av radhusområdet på Jakobsgatan i Kävlinge har varit något av en följetong. Husen värms med direkt-el och hyresgästerna får själva stå för kostnaden. Dessutom tvingas hyresgästerna betala för en fläkt som står och surrar dygnet runt, året runt. Det är ventilation efter att det upptäcks fukt i grunden i slutet av 80-talet. I gengäld så är hyrorna lägre än i resten av kommunala KKB:s bestånd. Området är populärt och här bor folk länge.

Fick elräkning på 5000 kronor

Tidigare i höst träffade Hem & Hyra Kenneth Celander, ordförande i den lokala hyresgästföreningen. Han bor sedan 40 år i en radhusfyra på 90 kvadratmeter sedan 40 år tillbaka. Hyran är blott 6000 kronor i månaden, men som värst hade han en elräkning på 5000 kronor i månaden förra vintern. Saftigt, även om kompensation från staten gav honom pengar tillbaka.

I ett försök att få ner elkostnaden har en del hyresgäster investerat i en egen luftvärmepump – trots att de bor i hyresrätt. Vi träffade Jonnie Johansson, som redan för fem år sedan valde att punga ut 22 000 kronor för en egen pump. Han uppskattar att hans värmekostnader sjunkit med omkring 30 procent.

Tillval för att sänka värmekostnaden

Nu har Hyresgästföreningen och KKB har ni kommit överens om hur alla hyresgäster ska få möjlighet att installera luftvärmepump – utan att göra en stor investering. För en kostnad på 295 kronor i månaden, det vill säga 3540 kronor om året, kan hyresgästerna låta KKB installera pumpen samt ta hand om drift och eventuella reparationer. Liknande erbjudande har tidigare hyresgäster hos Sotenäsbostäder i Bohuslän fått.

Enligt KKB.s uträkningar så kan en värmepump minska förbrukningen med 35 procent. Vid ett högt elpris på tre kronor kilowattimmen så ska energikostnaden minska med 1350 kronor i månaden, eller 16 200 kronor per år. En luftvärmepump skulle alltså innebära en besparing på över tusen kronor i månaden för hyresgästerna.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi fick in flera intresseanmälningar första veckan plus en del positiv feedback. Men jag vet inte någon exakt siffra på hur många som beställt luftvärmepump som tillval, säger Mikael Strand, vd för KKB.

Kenneth Celander, Hyresgästföreningen, Kävlinge, KKB
Håller koll på värmen. Kenneth Celander, ordförande i lokala hyresgästföreningen i Kävlinge, har fått positiv feedback på avtalet om värmepumpen. Men kommer han inte att installera värmepump som tillval. I stället håller han koll på innetemperaturen.

Kenneth Celander, ordförande i den lokala hyresgästföreningen, har varit med och förhandlat fram avtalet med KKB.

– Dem jag pratat med har varit positiva och tyckt att det är en bra deal. Men jag är lite tveksam till om en pump kan räcka så långt i en tvåvåningslägenhet som jag har, säger Kenneth Celander.

Läs ocksåLuftvärmepumpen sänker Bertils elnota - "Hoppas vi får ner kostnaden med tre fjärdedelar"Bertil och Malin Svensson har valt att sätta in luftvärmepump i lägenheten på Hasselösund i Bohuslän.

Att luftvärmepumpen blir vilket annat tillval som helst, exempelvis diskmaskin, innebär att hyresgästerna får betala i all evinnerlig tid. Hem & Hyra har tidigare berättat om hur en diskmaskin kan kosta 30 000 kronor på tio år, jämfört med att köpa en standardmaskin på de stora elkedjorna för omkring 6500 kronor.

Kenneth Celander, Jonnie Johansson, Kävlinge, KKB, Jakobsgatan
God grannar. Kenneth Celander och Jonnie Johansson bor båda på Jakobsgatan i Kävlinge sedan många år. De har valt olika strategier för att få ner värmekostnaden. Medan Jonnie installerat värmepump väljer Kenneth att dra ner på elradiatorerna och aldrig ha mer än 20 grader inomhus.

Så stor skillnad mellan att köpa själv eller ta som tillval blir det inte för hyresgästerna på Jakobsgatan i Kävlinge. På 10 år kommer en luftvärmepump kosta 35 400 kronor. Jonnie Johansson, som köpte sin pump för 22 000 kronor för fem år sedan, tror att han skulle valt att köpa även i dag. Trots att luftvärmepump nu finns som tillval.

Annons

– Man betalar ju i all evinnerlighet, så länge man bor här. Å andra sidan slipper man ju stå för service själv. Men vi har inte haft några problem med vår pump, förutom att vi gjort en service en gång. Tänker man bo kvar så tjänar man på att stå för kostnaden själv, säger Jonnie Johansson.

Läs ocksåHerrgårdsägarna fick inte slänga ut barnfamiljen – får nöja sig med 400 kvadratmeter Ett litet barn packar upp sina leksaker ur en flyttlåda.

Värden kommer se över isoleringen

Möjligheten att göra som Jonnie och betala själv kommer fortsättningsvis att finnas kvar.

Förutom avtalet om luftvärmepumpar kommer KKB att titta över vilka åtgärder som kan göras för att hyresgästernas energikostnader ska kunna sänkas. Det handlar bland annat om att byta tak och fönster.

Läs också Hyresgäster blir utan el-stöd när värdarna behåller pengarna - Ulf, 74: "Det blir ett jäkla hallå" Julklappen som blev en supersnackis: "Vi är inte särskilt imponerade" Kraftiga protester mot hyreskrav: ”Vi måste agera om det ska hända något”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.