Annons

Veronica Palm värnar om hyresrätten

Kinda Socialdemokraternas nya bostadspolitiska talesperson Veronica Palm, bördig från Kisa, är tydlig med att hyresrätten ska gynnas. Hon vill införa både investeringsbidrag och rotavdrag för hyresrätter.

​Det är inte mer än några veckor sedan stockholmaren Veronica Palm handplockades av Håkan Juholt för att bli ansvarig för bostadsfrågor. Till skillnad från alliansens bostadsminister Stefan Attefall vill hon införa både investeringsbidrag och rotavdrag för hyresrätter. Förslag som fanns med i det rödgröna valmanifestet förra året.

– Men vi vet att det inte räcker med att införa ett investeringsbidrag för att vinna valet 2014. Vi kommer att fokusera särskilt på hyresrätter eftersom det har försvunnit så många, säger hon.
 
Hon är medveten om risken med att införa investeringsbidrag.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi måste formulera det så att pengarna inte går till de som bygger utan verkligen leder till lägre hyror, säger hon.
 
Hon tror ett bra utformat rotavdrag är bra för att klimatanpassa miljonprogrammet och skapa fler lägenheter genom att till exempel bygga på en våning.

– Jag kommer också arbeta för att kommuner inte ska sälja mark till högstbjudande. En idé är att den som bygger trerumslägenheter med en rimlig hyra får arrendera tomten, säger hon. 
 
Veronica Palm går också Hyresgästföreningen, Sabo och Fastighetsägarna till mötes om att hyresrätten är missgynnad skattemässig jämfört med villor och bostadsrätter.

Annons

– Vi ska forma en politik som inte missgynnar någon boendeform, säger hon.
 
När det gäller hur hon vill minska bostadsbristen i storstäder stämmer hon in i kören av människor som vill förtäta och bygga på höjden.

Läs ocksåJohan Danielsson tredje bostadsministern under 2021 - första från S sedan Mona SahlinPer Bolund, Märta Stenevi, Johan Danielsson

– Ta det runda tornet på Medborgarplatsen på Södermalm till exempel, det är en halvmesyr. Skjut upp husen rejält istället. Marken är så dyr i Stockholm att vi måste bygga mycket högre hus när vi väl bestämmer oss för det. Men jag vill inte se höghus i Gamla stan.
 
Hon är bekymrad över utvecklingen i miljonprogrammen. Hon vill skapa fler jobb och ge folk utbildning.

– Jag är besviken på hur vi förvaltat miljonprogrammen. Vi har låtit klyftorna öka och det får vi betala för nu, säger hon.
 
Vad tänker du på när du hör ordet hyresrätt?

Annons

– Så skönt att slippa köpa en blandare till badkaret när den går sönder. Så smart att göra saker tillsammans. Att kunna flytta utan att ha bundit upp massor med pengar i en lägenhet. Smart ur ett arbetsmarknadspolitisk perspektiv – hyresrätten gör att folk lätt kan hitta en bostad när de byter jobb, säger Veronica Palm som via sin första lägenhet – en etta med kokvrå och dusch i källaren i allmännyttiga bolaget Stångåstaden i uppväxtstaden Linköping sedan ett år bor i en villa i Högdalen.
 
Vägen dit gick via en lägenhet på 13:e våningen i ”Tupphuset” i Högdalens centrum. Därefter blev det en lägenhet i Familjebostäder tillsammans med borgarrådet och socialdemokraten Roger Mogert. När barnen blev fler köptes radhus och för ett år sedan när de tre barnen ville ha eget rum blev det en villa i söderförorten Högdalen.
 
Som fördelar lyfter hon fram att hon bor i Stockholm och känner till klassiska storstadsproblem och att hon ingår i Socialdemokraternas verkställande utskott och har stor makt i partiet.
 
– Socialdemokraternas bostadspolitik kan sammanfattas med att det är en social rättighet att ha en bra bostad. Vi måste få fler hyresrätter så att folk får en lägenhet där de får jobb. En dynamisk bostadsmarknad är viktig för tillväxten, säger hon.
 
Hon anser att hyresgästernas inflytande bör öka. Men det ska inte vara i form av att hyresgäster får lägre hyra om de städar trappuppgången.– Det riskerar bara till att leda till att gamla som inte orkar städa missgynnas. Jag vill stärka Hyresgästföreningens roll så att till exempel boende får mer att säga till om sin utemiljö, säger hon.

Läs ocksåÖverfall i tvättstuga – trostjuv slog hyresgäst med hammare
Läs också Hos Jessica får katterna bestämma stilen Margaretha, 81, fick ministerbesök genom Goda grannar Ett nytt sätt att bo i hyresrätt – villaliv på 35 kvadrat

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.