HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

”Vi vill att barnen ska få studsa vidare”

Örebro Efter att ha läst Hem & Hyras artikel ska EP-fastigheter se över om de kan riva upp studs- och badförbudet i området. -Det är ju toppen om det stämmer. Då kan vi studsa vidare - det är ju så kul, säger Jacob Ericsson på EP-fastigheter.

Motvilligt har EP-fastigheter infört förbudet efter att de på seminarier och från fastighetsägarföreningens jurist fått höra att de som hyresvärd kan bli ansvarsskyldiga om ett barn skadar sig.

-Vi har bollat frågan fram och tillbaka med fastighetsägarföreningens jurist – det finns inga klara regler. Och så länge frågan är oklar måste vi ta det säkra före det osäkra och det är ju jättetråkigt, säger Jacob Ericsson som är styrelseordförande på EP-fastigheter.

Läs ocksåGert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr"Gert Vennersten har svårt att göra sig av med saker, till och med tomma brödpåsar. "Men nu har det gått över styr. Jag skulle verkligen behöva hjälp att reda upp det här", säger han.

– Jag läste att juristen på Hyresgästföreningen hade en lösning och det skulle vara jätteintressant att ta del av. Vi ska se över det här igen. För om Hyresgästföreningens uppgifter stämmer, hamnar vi i ett helt annat läge. Det vore toppen, då kan vi studsa vidare – så att säga.

Betyder det att ni kan komma att ta bort förbudet?

– Jag måste först kommunicera era uppgifter med vår jurist. Vi undrar till exempel om det finns något prejudikat på det som juristen Thomas Saglind säger i er artikel om att vi som markägare inte har något ansvar om det sker en olycka i samband med hoppning i studsmatta som står på våran mark. Stämmer det ni har tagit fram så att vi är helt skyddade även vid skada på tredje man, så är det exakt det vi vill åt. För vi vill ju att alla barn ska få hoppa och plaska, det är ju det roligaste som finns sommartid, säger Jacob Ericsson.

Annons
Läs ocksåSå stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt

Enligt Hyresgästföreningens och Sabo, som fått ansvarsfrågan utredd i detalj av professor och tidigare justitierådet Bertil Bengtsson, har hyresvärdar inte något sådant ansvar.

– Han är ytterst respekterad och konstaterade i sin utredning att på den egna uteplatsen som ingår i det man hyr, får man naturligtvis sätta upp studsmatta eller plaskpool utan att hyresvärden blir ansvarsskyldig vid en eventuell olycka. Och på allmänningen är risken minimal att en fastighetsägare skulle kunna bli ansvarig, säger Susanna Skogsberg som är förbundsjurist på Hyresgästföreningen i Stockholm.

Enligt  utredningen kan värden hållas ansvarig om studsmattan:  ”om anordningen placerats ytterst olämpligt som därmed medfört påtagliga risker för andra hyresgäster eller utomstående”.

Läs ocksåHöghusen på Sjöryd i Hjo dröjer: "Inte ekonomiskt försvarbart"Wennergrens byggplaner på Sjöryd i Hjo läggs på is. "I dagsläget är det är inte ekonomiskt försvarbart", säger vd:n Erik Eriksson.

Men inte ens i ett sådant extremfall bär hyresvärden ansvaret ensam, utan tillsammans med hyresgästen som äger utrustningen.

Lösningen skulle enligt Hyresgästföreningen kunna vara att hyresvärden och hyresgästerna kommer överens om var utrustningen får stå och vilka regler som ska gälla för en pool eller studsmatta på en allmänning. Till exempel att det alltid behöver vara en vuxen där som övervakar och att studsmattan ska ha ett skyddsnät. Då har hyresvärden fullgjort sin plikt.

Annons

Finns det något ärende där en hyresvärd blivit ställd till ansvar efter att det skett en olycka?

– Nej, inte vad jag känner till, säger Susanna Skogsberg.

Som informationsbrevet från EP-fastigheter var formulerat framgick det inte om hyresvärden menade allmänningen eller på hyresgästernas uteplatser. Men Jacob Ericsson säger till Hem & Hyra att det är allmänningen som brevet gäller.

Läs också Juristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällorna Evas hyresvärd skrev dotterns namn på kontraktet: "Det går inte att bo där"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.