Annons

Villaägares söner använde trean i city som partyvåning

Göteborg Lägenheten i centrala Göteborg användes som partyvåning, till grannarnas stora förtret. Mannen med kontraktet har egen villa och lät sönerna härja fritt. Till slut blev en högljudd januarifest droppen.
Foto: Pixabay

Det yviga festandet på en attraktiv adress i Göteborgs absoluta centrum har pågått i flera år. Huset är äldre, och mycket lyhört.

På lägenhetskontraktet står en man som även äger en villa i ett av stadens finare områden. Själv hävdar han att trean i city är hans verkliga bostad. Han är också folkbokförd där.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men enligt hyresvärden är det mannens söner som fritt har fått använda lägenheten. De har haft högljudda fester där grannarna fått stå ut med gap, skrik och bankningar. Folk ska också ha rökt cannabis i lägenheten. Festandet har pågått återkommande under flera års tid.

En torsdagsnatt förra sommaren var det fest till halv sex på morgonen. Grannarna kunde inte sova, och en av dem tvingades stanna hemma från jobbet dagen efter. Värden vittnar om fimpar i trapphuset och ölburkar nedanför lägenhetsfönstret. Stora blomkrukor på gården hade flyttats omkring, en stod i vägen för porten.

När värden ringde på var det först ingen som öppnade. Hyresvärden ropade in genom ett öppet fönster, och fick till slut en av sönerna till dörren. För detta har pappan polisanmält hyresvärden för hemfridsbrott. Anmälan lades sedermera ned.

Läs ocksåSen hyra är värre än knarkodlingCollage, cannabisodling i en hyreslägenhet samt en person som öppnar en tom plånbok.

En adventshelg förra året skruvades störningarna upp. Det ska ha luktat starkt av cannabisrök från lägenheten, och polisen kallades dit. En av sönerna fick följa med till stationen. När han kom tillbaka ska han ha skrikit och bankat i väggar och tak.

Annons

Ett grannpar tyckte att det var så störande och obehagligt att de valde att lämna hemmet för natten. När de kom tillbaka startade skrikandet och bankandet igen. Grannarna blev rädda och ringde polisen. Eftersom ingen patrull kunde komma dit bestämde de sig för att lämna huset på nytt.

Strax före jul krävde hyresvärden rättelse av pappan som står på kontraktet. Ändå var det en ny fest i januari, bara några veckor senare. Den ska ha pågått från sen eftermiddag till tvåtiden på natten.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Sedan dess har den sparsamt möblerade lägenheten stått mer eller mindre tom. Post har legat utanför ytterdörren i flera dagar, och varken mannen eller sönerna har synts till.

Värden har redan tidigare försökt säga upp mannen, eftersom värden inte anser att han bor där. Då har hyresnämnden sagt nej. Men nu är läget ett annat.

Att röka cannabis i sitt hem är i sig inte grund för uppsägning, konstaterar hyresnämnden. Däremot tror nämnden på vittnesmålen om störningar överlag.

Hyresvärden har skickat sms till mannen om att det förekommit högljudda fester i hans lägenhet. Det räknas inte som formella rättelseanmaningar.

Annons

Men en sådan kom alltså vid juletid förra året, och januaripartyt blev droppen. Då hade mannen haft alla chanser att stoppa festandet, anser hyresnämnden.

Det hjälper inte att pappan nekar till att festandet varit så omfattande som värden påstår, och att han förnekar att han varit hotfull mot värden och grannarna.

Hyresnämnden ger värden rätt att riva kontraktet. Men än är inte sista ordet sagt. Beslutet är överklagat till hovrätten.

UPPDATERING: Hyresgästen valde senare att dra tillbaka sitt överklagande. Hyresnämndens beslut har därmed vunnit laga kraft.

Läs också Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Malen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig själv

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.