Annons

Sen hyra är värre än knarkodling

Västra Götaland Han handlar med droger starkare än heroin hemma i hyreshuset. Vid en razzia avslöjas allt. Hon hamnar efter med hyran vid en sjukskrivning. Hon åker ut, han får bo kvar. Gränsen är inte alltid logisk. Lär dig var den går.

Han beställer mycket på nätet. Till exempel livsfarliga droger. Om kuverten är tillräckligt små bär brevbäraren hem dem till hyreshuset i det barnvänliga området i centrala Göteborg, som även rymmer en förskola.

Kuverten sticker ofta upp ur det trånga brevinkastet på entréplanet där han bor. Det är riskabelt. Grannar har varnat varandra via lappar i trappen om att någon verkar rekognoscera vilka som är hemma, bland annat genom att hänga gummisnoddar på dörrhandtagen.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Det har även kommit grejer som inte varit mina. Det var mycket inbrott i området och post som försvann, brevbäraren la ibland grejer utanför dörren, har den drogliberale hyresgästen senare förklarat i förhör.

Beslagtaget kokain i plastpåse.
Kokain som hyresgästen har beställt hem.

Alla paket som han själv har beställt kommer heller inte fram. Tullkriminalen har nämligen hittat flera av dem. Tillsammans med polisen spanar de på miljonprogramshuset från en elcentral intill. Och en aprilmåndag vid lunchtid slår de till.

Mannen sitter hemma i bara kalsongerna när de kommer. Han väntar på fyra olika försändelser som han beställt den senaste veckan: en med heroin och tre med furanylfentanyl, en syntetisk drog som rättsväsendet bedömer är både starkare och märkbart farligare än heroin.

Läs ocksåHur kan en missad hyra vara ett värre brott än knarkodling?

Det ringer på dörren, flera gånger, men han öppnar inte. Inte heller när en kriminalare ringer hans mobil och säger att de står utanför. I stället bryts dörren plötsligt upp, och beväpnade spanare kliver in i lägenheten.

När mannen två år senare slåss för sitt hyreskontrakt ska han fortfarande minnas chocken. Inför hyresnämnden säger han att han aldrig mer vill ha en insatsstyrka som stormar in i hans hem. Sedan dess hoppar han högt varje gång någon knackar på dörren.

Men nu pågår husrannsakan. Tullkriminalarna behöver inte leta länge för att upptäcka att tvåan är en knarkfabrik. I hallen står en stor spegel lutad mot väggen. När de flyttar på den hittar de en liten lönndörr, och kan krypa in i ett helt lönnrum fullt av frodiga cannabisplantor och all tänkbar odlingsutrustning.

Läs ocksåVarbergsbo mister sitt hem efter sjukskrivning

Cannabisodling i en hyreslägenhet

I köket ligger skördad cannabis i kylskåpet, på köksbänken, i ett köksskåp och till och med i frysen. På en hylla ligger andra droger, i sovrummet likaså. Det är LSD och ecstasytabletter, psykedeliska svampar, bensodiazepiner och smärtstillande.

Kriminalarna hittar också en elpistol. Den funkar bra som ficklampa, hävdar hyresgästen om det tillståndspliktiga bedövningsvapnet. Den gör honom också tryggare i ett osäkert bostadsområde.

– Det är mycket på nätterna där jag bor och jag är ute med hunden på nätterna, säger han.

Det hjälper inte att han argumenterar för att han odlar cannabis för sin egen onda rygg. Mannen döms till fängelse i ett år och tre månader, för narkotikasmuggling, narkotikabrott och ringa vapenbrott.

Tullens kriminalare hittar lönnrummet bakom en dold lucka i hallen.

När hyresvärden får reda på vad som har pågått i huset reagerar bolaget starkt. Mannen använder lägenheten som narkotikacentral, laboratorium och ”knarklounge”, ryar värden.

Dessutom har grannarna klagat över lukt, höga ljud och en ständig trafik av folk som kommer och går hemma hos mannen. Enligt hyresvärden är det tydligt att mannen har för avsikt att langa vidare. Uppsägningen är ett faktum.

Annons

Men en granne går i god för honom. Hon har inte märkt något spring i trapphuset, och har varit inne i mannens lägenhet utan att märka något konstigt. Tvärtom har hon uppfattat honom som lugn och trygg, och uppskattat att hennes tonårsbarn kunnat kontakta honom om något händer när hon jobbar natt.

Mannen får också hjälp av Hyresgästföreningen för att rädda kontraktet. Hans fall är nämligen långt ifrån solklart.

Om du ska förlora din lägenhet till följd av brott ska bostaden ”systematiskt” ha använts för brottslig verksamhet. Det ska ske affärsmässigt, och verksamheten ska vara så omfattande att det inte går att bo där samtidigt.

Det gäller i fall då lägenheter har använts som spritklubb, falskmyntarverkstad eller just laboratorium för att ta fram droger.

Men det räcker inte att ha stora mängder knark hemma, eller använda ett helt rum till odling. Vid razzian i Göteborg hittades inga påsar, vågar eller kontanter.

När hyresnämnden prövar uppsägningen slår ledamöterna fast att det saknas bevis för att bostaden har tjänat som försäljningslokal. Mannen är inte heller dömd för att ha sålt narkotikan. Han kan därför lugnt åka hem till sin lägenhet igen när han har avtjänat sitt straff.

Cannabis på köksbänken
Annat är det med den som halkar efter med hyran. Man kan tycka att det i sammanhanget är betydligt lindrigare att bli någon vecka sen med hyresinbetalningen. Det påverkar inte trapphusfriden, och det stör inga grannar.

I själva verket är det tvärt om. Hem & Hyra har tidigare i år berättat om en kvinna i Varberg som miste sitt hem sedan hon blivit sjukskriven och halkat efter med hyran. Då hade kvinnan i nära 40 år skött sina hyresinbetalningar.

– Och jag har aldrig stört. Jag har jobbat heltid i hela mitt liv och haft autogiro i hur många år som helst, har hon berättat.

När kvinnan blev sjuk uppstod ett inkomstglapp. Först efter ett drygt år var hon ikapp med hyran. Då var det för sent, trots hjälp från Hyresgästföreningen.

– Jag har gjort allt jag har kunnat. Ringt Försäkringskassan, Varbergs Bostad, varit hos soc. Jag har varit hyresgäst i så många år. Det är ingen som tänker på vart jag ska ta vägen, har kvinnan tidigare sagt till Hem & Hyra.

Men en försenad inbetalning märks direkt på hyresvärdens konto. Därför är det också ett av de värsta ”brott” som du kan begå i egenskap av hyresgäst.

Suzan Wallengren

– Processen kan gå jättefort om hyresvärden vill bli av med hyresgästen.

Det säger Suzan Wallengren, juristchef på Hyresgästföreningens regionkontor i Göteborg.

– Även om hyran bara betalas en dag för sent riskerar hyresgästen att åka ut för det, om det händer upprepade gånger, konstaterar hon.

Annons

Faktum är att hyresvärden kan gå till Kronofogden redan första gången det händer, om du är en vecka sen med hyran. Hyreslagen säger nämligen att din hyresrätt är förverkad när hyresskulden blivit sju dagar gammal.

Händer det har du tre veckor på dig att betala, och därmed återfå hyresrätten. Gör du inte det så kan du börja packa. Då behöver hyresvärden inte ens gå till hyresnämnden.

Hyreslagen innehåller två paragrafer om uppsägning.

 • Den ena handlar om förverkande. Den är skarpare och handlar om avtalsbrott, se faktaruta nedan. Uppfyller du något av dessa kriterier har du små chanser att få bo kvar.
 • Den andra paragrafen handlar om andra grunder för uppsägning. Här rotar hyresnämnden i omständigheterna kring situationen, och gör en skälighetsbedömning.

I störningsärenden vägs grannarnas utsatthet mot hyresgästens behov av tak över huvudet. Ofta finns missbruk eller psykiska besvär med i bilden.

Det är i sig ingen förmildrande omständighet. Däremot kan det rädda ditt kontrakt om du som hyresgäst själv inser att du behöver hjälp, och kan visa att du tar emot det stöd som erbjuds.

Självinsikt hjälper dock inte om störningarna bedöms vara ”allvarliga”, enligt hyreslagen.

– Misshandel av en granne är ett sådant exempel, säger Suzan Wallengren.

Det är inte bara en sen hyra som kan te sig oförarglig. Att låta någon skötsam släkting eller bekant bo i lägenheten medan du själv reser jorden runt kan också verka harmlöst. Men om värden inte godkänt upplägget är det i lagens mening olovlig andrahandsuthyrning.

Från och med oktober i år ingår det i den skarpare listan över förverkandegrunder – du åker ut utan förvarning om du avslöjas. Konsekvenserna för ditt kontrakt blir alltså värre än om du tillverkar droger hemma.

– Det är en konsekvens av hur bostadsmarknaden har utvecklats de senaste åren. Det är bostadskrisen, säger Suzan Wallengren om den färska lagskärpningen.

Något som däremot riskerar att göra grannarna galna är ohyra. Där är också lagen benhård. Om värden kan bevisa att det är du som av vårdslöshet dragit in vägglöss eller andra kryp så åker du obönhörligen ut.

Samma regel gäller om du upptäcker ohyran hemma men inte slår larm och/eller hjälper till så att värden kan sanera, och därmed bidrar till spridningen.

När Nadia fick vägglöss ringde hon inte värden. Hon trodde att det räckte att kontakta Anticimex och börja röja inför sanering. Där fastnade Nadia, vars hem var fullbelamrat. När värden till slut fick veta ett halvår senare var det för sent, och Nadia miste lägenheten.

Här kan du läsa mer om Nadia i Göteborg, som miste sin bostad när hennes trassliga livssituation kom i vägen då hon försökte få bukt med vägglössen.

Fakta: Då ryker ditt hyreskontrakt

Enligt hyreslagen har hyresvärden rätt att säga upp kontraktet om du bryter din del av avtalet. Det gäller om:

 • Du betalar hyran mer än en vecka efter förfallodagen.
 • Du hyr ut i andra hand utan lov.
 • Du köper eller säljer ditt hyreskontrakt.
 • Du tar ut ockerhyra om du hyr ut i andra hand.
 • Du använder lägenheten till annat än att bo i, eller låter andra bo hos dig och det ställer till problem för hyresvärden.
 • Du av vårdslöshet orsakar att ohyra kommer in i lägenheten, eller om du bidrar till att ohyra sprids i huset genom att inte larma värden om att den finns där.
 • Du vanvårdar lägenheten och inte omedelbart rättar dig efter tillsägelse (men först måste socialnämnden underrättas). Om det handlar om särskilt allvarliga störningar krävs ingen tillsägelse, då kan värden säga upp dig direkt.
 • Du vägrar hyresvärden tillträde till lägenheten utan att ha rimliga skäl.
 • Du använder lägenheten helt eller huvudsakligen till brottslighet som du tjänar pengar på, eller för sexhandel.

I samtliga fall har hyresvärden rätt att kräva skadestånd.

Hyresvärden måste säga upp kontraktet eller kräva rättelse inom två månader från det att värden fått reda på vad som hänt, eller från det att en eventuell rättsprocess (brottmål) har avslutats.

Om händelsen beror på att hyresgästen eller någon i hushållet har utsatts för brott av en närstående så ska särskild hänsyn tas till detta.

Läs också 15 000 kronor från att bli vräkt Sålde knark hemma – får bo kvar Friad trots sms: "Jag ska skära sönder dina äckliga soffor och bränna ner din lägenhet"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.