Annons

Vintern är här – hyresgäst kräver ersättning för kall lägenhet

Malmö Det är bara 16-17 grader i lägenheten i centrala Malmö. Oacceptabelt, menar hyresgästen som kräver ersättning på 18 000 kronor för den låga temperaturen.
Foto: Fredrik Rubin

Hyresgästen i centrala Malmö är missnöjd med en rad brister i sin lägenhet i centrala Malmö. Det allvarligaste problemet är kylan. Under nätter och morgnar ligger temperaturen på 16-17 grader inomhus och det är oacceptabelt menar hyresgästen. Han säger sig inte ha fått den hjälp han behöver från den privata fastighetsägaren som, enligt honom, svarat att temperaturen är inom den ”lagliga gränsen” och att det är en ”kostnadsfråga”, vilket upprör hyresgästen. Han menar att familjens hälsa och välmående äventyras.

Nu har hyresgästen fått nog och vänt sig till hyresnämnden med krav på att fastighetsägaren gör något åt den kylan. Han har även varit i kontakt med en fastighetsskötare på ett kommunalt bostadsbolag som varit i lägenheten och som gör bedömningen att elementen är underdimensionerade och att isoleringen är för dålig vid balkongdörren. På grund av kylan vill hyresgästen också få tillbaka 40 procent av den inbetalda hyran under fem månader, vilket motsvarar 18 000 kronor.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Den privata hyresvärden slår ifrån sig kritiken. De menar att de har gjort allt för att gå hyresgästen till mötes och tvärt emot hyresgästen hävdar värden att inomhustemperaturen är ”behaglig”. Ersättningskraven betraktar de därför som orimliga.

Annons
Fakta: Så varmt ska det vara
  • Någonstans mellan 20 och 23 grader, där bör en lägenhetstemperatur ligga enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation. Aldrig lägre än 18 och inte högre än 26.
  • Det står inget specificerat om exakta inomhustemperaturer i hyreslagen men en utfryst bostad skulle kunna klassas som ett hinder i nyttjanderätten vilket i sin tur skulle kunna motivera åtgärdsföreläggande och nedsättning av hyran.
  • En fråga av den här typen kan även bli aktuell för miljöförvaltningen som har egna föreskrifter gällande temperaturer i bostäder. Kommunen har i fall med konstaterat låga eller höga temperaturer möjlighet att skriva förelägganden om viten riktat mot fastighetsägare.
Läs också De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.