Annons

Dvärgkaninen Lennart var klimatboven hemma hos Virginia

Uppsala Hyresgästen Virginia Lagersson i Sävja tävlar om att minska matsvinnet i Minimeringsmästarna. Sedan hon gick med har hon har lyckats minska sitt hushållsavfall avsevärt, tack vare dvärgkaninen Lennart.
Foto: Privat
Virginia Lagersson väger sitt hushållsavfall i köket. Till höger familjens dvärgkanin Lennart.

När Hem & Hyra ringer Virginia Lagersson har hon precis varit och storhandlat, och packat in varorna i kylen på ett för henne nytt sätt.

– Det äldsta ska ligga längst fram så att man inte glömmer bort det. Och köper man nya tomater ska man inte lägga dem bland de gamla, för då märker man inte vilka av tomaterna som är mjuka, säger hon.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Deltagarna får olika utmaningar

Under fem tematräffar utspridda under året ska Virginia Lagersson och de andra deltagarna i Minimeringsmästarna lära sig mer om att minska matsvinnet och få olika utmaningar.

Från Uppsala deltar tio familjer. Att dokumentera utmaningarna i sociala medier är ett plus, för att budskapet om hur man lever klimatsmart ska nå ut till fler. Virginia kom med i tävlingen efter att ha svarat på en annons på Facebook.

– Jag vill ju bli mer miljömedveten och lära mig mer om hur man lever klimatsmart. Mina föräldrar var månskensbönder när jag var liten och någonstans har jag en dröm om att leva så igen.

Annons
Läs ocksåGösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt”
Ska väga hushållsavfallet

I en av de första utmaningarna fick deltagarna varsin våg för att under 14 dagar väga sitt hushållsavfall, både brännbart och kompost. skulle deltagarna väga sitt matavfall. Virginia fick en chock när hon efter två veckor var uppe i 22 kilo. Det visade sig att det är dvärgkaninen Lennarts spån och hö som stod för den stora delen av avfallet. Virginia löste det hela med att ta bort buren och låta familjens husdjur springa fritt i lägenheten.

– Han är mycket gladare nu. Jag får plocka upp lite pluppar här och var, men det får det vara värt. Vi sorterar även det. Jag sopar upp det, lägger det i en plåtburk med lock och strör sedan ut det på kolonilotten, säger hon.

Virginia vet inte vad man kan vinna i tävlingen i slutändan. Men det är inte målet som är det viktiga för henne, utan allt hon lär sig på vägen dit.

Läs ocksåMotorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja"Bilden visar tre olika saker. 1. Olja hälls i en tratt som är nedstucken i en flaska. 2. En flaska med motorolja med ett rött kryss över. 3. Ett orange skåp dör man kan lägga flaskor med matfett.

– Samtidigt är kanske min största utmaning att få min tonårsdotter med på tåget! säger hon.

Annons

Läs mer om Minimeringsmästarna: Galina väger sina sopor för klimatet – detta chockar henne mest

 

 

Fakta: Virginia Lagersson

Namn: Virginia Lagersson.
Ålder: 48.
Bor: I hyresrätt hos Uppsalahem i Sävja.
Familj: Dottern Stina 16 år och kaninen Lennart.
Gör: Går en hotellutbildning och är en av deltagarna i Minimeringsmästarna.

Fakta: Minimeringsmästarna

I Minimeringsmästarna tävlar hushåll i hela Sverige mot varandra för att minska sitt avfall med hälften under ett års tid. Initiativtagare är Göteborgsregionen. Finansierar gör Avfall Sverige.

Läs också Uppsalahem vill inte avslöja metoder för att upptäcka svartuthyrning: "Dumt förse organiserad brottslighet med instruktioner" Här är värdarnas metoder för att upptäcka svartuthyrning - röda kalsonger bevis när Arman skulle vräkas Femårige Nima dog i hissolyckan – nu läggs utredningen ned

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.