HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Dvärgkaninen Lennart var klimatboven hemma hos Virginia

Uppsala Hyresgästen Virginia Lagersson i Sävja tävlar om att minska matsvinnet i Minimeringsmästarna. Sedan hon gick med har hon har lyckats minska sitt hushållsavfall avsevärt, tack vare dvärgkaninen Lennart.
Foto: Privat
Virginia Lagersson väger sitt hushållsavfall i köket. Till höger familjens dvärgkanin Lennart.

När Hem & Hyra ringer Virginia Lagersson har hon precis varit och storhandlat, och packat in varorna i kylen på ett för henne nytt sätt.

– Det äldsta ska ligga längst fram så att man inte glömmer bort det. Och köper man nya tomater ska man inte lägga dem bland de gamla, för då märker man inte vilka av tomaterna som är mjuka, säger hon.

Läs ocksåKommunerna får ansvar för att fixa fram bostäder åt flyktingar
Deltagarna får olika utmaningar

Under fem tematräffar utspridda under året ska Virginia Lagersson och de andra deltagarna i Minimeringsmästarna lära sig mer om att minska matsvinnet och få olika utmaningar.

Från Uppsala deltar tio familjer. Att dokumentera utmaningarna i sociala medier är ett plus, för att budskapet om hur man lever klimatsmart ska nå ut till fler. Virginia kom med i tävlingen efter att ha svarat på en annons på Facebook.

– Jag vill ju bli mer miljömedveten och lära mig mer om hur man lever klimatsmart. Mina föräldrar var månskensbönder när jag var liten och någonstans har jag en dröm om att leva så igen.

Läs ocksåTusentals originalfönster slängs – hyresgästen Inga: "Kvaliteten på de nya är sämre"Fönsterbyte i Sala backe, fönsterkupa, hyresgästen Inga Bäckström tittar ut genom det öppna fönstret.
Ska väga hushållsavfallet

I en av de första utmaningarna fick deltagarna varsin våg för att under 14 dagar väga sitt hushållsavfall, både brännbart och kompost. skulle deltagarna väga sitt matavfall. Virginia fick en chock när hon efter två veckor var uppe i 22 kilo. Det visade sig att det är dvärgkaninen Lennarts spån och hö som stod för den stora delen av avfallet. Virginia löste det hela med att ta bort buren och låta familjens husdjur springa fritt i lägenheten.

– Han är mycket gladare nu. Jag får plocka upp lite pluppar här och var, men det får det vara värt. Vi sorterar även det. Jag sopar upp det, lägger det i en plåtburk med lock och strör sedan ut det på kolonilotten, säger hon.

Virginia vet inte vad man kan vinna i tävlingen i slutändan. Men det är inte målet som är det viktiga för henne, utan allt hon lär sig på vägen dit.

Läs ocksåHyresgästen Sam om det långvariga byggbullret: "Stressen jag utsattes för var omänsklig"Byggbuller i Eriksberg, Sam, Anders, Eva och Lena i soffan i Lenas vardagsrum

– Samtidigt är kanske min största utmaning att få min tonårsdotter med på tåget! säger hon.

Läs mer om Minimeringsmästarna: Galina väger sina sopor för klimatet – detta chockar henne mest

 

 

Fakta: Virginia Lagersson

Namn: Virginia Lagersson.
Ålder: 48.
Bor: I hyresrätt hos Uppsalahem i Sävja.
Familj: Dottern Stina 16 år och kaninen Lennart.
Gör: Går en hotellutbildning och är en av deltagarna i Minimeringsmästarna.

Fakta: Minimeringsmästarna

I Minimeringsmästarna tävlar hushåll i hela Sverige mot varandra för att minska sitt avfall med hälften under ett års tid. Initiativtagare är Göteborgsregionen. Finansierar gör Avfall Sverige.

Läs också Ingen lek att göra parksäsongen säker för barnen Inneboende bodde kvar med hyresvärd efter att ha anmält honom: "Dålig stämning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.