Annons

Elprisstödet – så blir det för dig som hyresgäst

Nyheter Elprisstödet till privatpersoner i södra och mellersta Sverige börjar betalas ut i slutet av februari 2023. Här kan du se hur du får del av stödet och hur mycket pengar det blir.
Elprisstöd försenas. Bilden visar pengar och en uppåtgående kurva.
Foto: Getty Images

Elprisstöd var ett av regeringens vallöften. Det skulle finnas på plats redan 1 november 2022, men det blev sedan uppskjutet till december. Nu ska Försäkringskassan kunna påbörja utbetalningarna under februari 2023.

Elstödet går till privatpersoner i södra och mellersta Sverige, alltså även till hyresgäster om de har egna elnätsavtal. De som har el via värden får vänta ännu längre (se nedan).

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Stödet betalas ut utifrån varje hushålls elförbrukning mellan oktober 2021 och september 2022. I södra Sverige blir det 79 öre per förbrukad kilowattimme, i mellersta Sverige 50 öre. Norra Sverige hade betydligt lägre elpriser under året och får inget stöd den här omgången.

Elprisstöd. Många hushåll har fått höga elräkningar.
Många hushåll har fått elräkningar som är flera gånger högre än normalt.

Mest pengar blir det till dem som hade högst el-förbrukning under året. Oftast nämns villaägare med elvärme, men även hyresgäster med kallhyra kan ha hög förbrukning.

Exempel på normal förbrukning och stöd

Här följer frågor och svar för dig som hyresgäst:

Hur räknar jag ut exakt hur mycket jag får i elprisstöd?

Titta på ­elräkningarna hur många kilowat­timmar du har förbrukat ­under ­oktober 2021 till ­september 2022. Multiplicera med 0,5 om du bor i ­elprisområde 3 och med 0.79 om du bor i elprisområde 4. Du får ­också stöd för eventuell förbrukning i ­fritidshus.

Annons

När kommer elprissstödet till mig?

Försäkringskassan har fått uppgifter om elförbrukningen och sköter utbetalningarna. De första privatpersonerna har pengarna på sina konton den 23 februari och de flesta ska ha fått pengarna den 7 mars. Det tar längre tid om Försäkringskassan inte hittar något konto för utbetalning.

Var hamnar mitt elstöd?

De flesta får pengarna via Swedbank. Om du inte har konto där kan du anmäla dig till Swedbanks kontoregister här. Du behöver inte vara eller bli kund i banken.

Du som har pension får pengarna till det konto där du brukar få pensionen och behöver inte anmäla dig hos Swedbank. Du som brukar få utbetalningar från Försäkringskassan får pengar på samma sätt som du brukar få därifrån.

Om Försäkringskassan inte hittar något konto betalas pengarna ut på en pappersavi. Den kan du gratis föra över till ditt konto här. Du kan också gå till ett bankkontor eller en affär som är ansluten till Swedbank. Affären kan ta ut en avgift och uttagsbeloppet kan vara begränsat.

Läs ocksåHyresgäster blir utan el-stöd när värdarna behåller pengarna - Ulf, 74: "Det blir ett jäkla hallå"Hyresgäster blir utan el-stöd.

Jag har flyttat under året, hur blir det för mig?

Stödet beräknas utifrån elförbrukningen i varje lägenhet eller hus under året. Alla pengarna går till den som stod på elnätsavtalet den 17 november 2022. Du som har flyttat kan alltså få stöd för den tidigare hyresgästens förbrukning – och gå miste om pengar för din elförbrukning i bostaden du flyttade ifrån.

Elprisstöd försenas. Bilden visar stora kraftledningar mot en vacker himmel.
De höga elpriserna under vintern fick regeringen att utlova en kompensation.

Jag hade ett fast, billigt elavtal, får jag ändå elprisstöd?

Ja, alla elkunder i elprisområde 3 och 4 ska få pengar, oavsett vilket typ av elavtal man har haft.

Annons

Kan Kronofogden ta mitt elstöd?

Om du har skulder hos Kronofogden och får elstöd, kan det utmätas. Först kontrollerar Kronofogden på vad du har rätt att behålla för ditt uppehälle och om det finns utrymme att utmäta. Om du har skuldsanering påverkar inte elstödet din skuldsanering eller beslut om omprövning, om inte ditt betalningsutrymme före oktober 2022 ska prövas.

Min hyresvärd står på el-abonnemanget, får jag ändå pengarna?

Nej, pengarna går till den som står på el-abonnemanget. Om hyresvärden är ett företag så kommer pengarna senare – ännu är det inte klart när.

Hyresvärdarna kan sedan välja om de vill föra vidare stödet till sina hyresgäster eller ej. Hem & Hyra har undersökt hur de tänker göra. Läs mer om det här.

När kommer nästa elstöd?

Regeringen håller på att ta fram ett andra elstöd till hushåll för november–december 2022. Enligt förslaget ska det utgå från 80 procent av elförbrukningen under de månaderna och betalas ut med:

  • 129 öre per kilowattimme i elområde 4,
  • 126 öre per kilowattimme i  elområde 3
  • 90 öre per kilowattimme i elområdena 1 och 2.

Källor: Regeringen, Konsumenternas energi­marknadsbyrå, Svenska Kraftnät, Försäkringskassan, Swedbank, Kronofogden.

Läs också Elprischocken: Annica tvingades strypa värmen och fly hemmet - kallhyra drabbar 10 000-tals Caroline, 77, väntar på krigsvintern: "Jag vet inte alls hur det ska gå" Se upp för kallhyrehotet i vinter – så slapp hyresgästen betala extra: ”Slagit hårt” Herrgårdsägarna fick inte slänga ut barnfamiljen – får nöja sig med 400 kvadratmeter 

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.