Annons

Vräkningen ska minska med ny vägledning

Hässleholm Regeringens målsättning är klar: inga barn ska vräkas. Trots det har 502 barn blivit bostadslösa i Sverige i år. 71 av dem finns i Skåne. Nu skickar Socialstyrelsen ut en vägledning till alla kommuner för att minska antalet vräkningar.

​I Socialstyrelsens nya vägledning ”Vräkningsförebyggande arbete” föreslås bland annat att varje kommun ska ta reda på hur barnen uppfattar situationen och på vilket sätt olika beslut drabbar dem. Oftast talar socialtjänsten enbart med föräldrarna.

– Det är viktigt att ta reda på konsekvenserna för de små. Kan de gå kvar i samma skola? Och om pappan blir vräkt kan de träffa honom på en annan plats? Vi måste börja prata med barnen för att få en bild av hur de uppfattar situationen, säger Annika Remaeus, projektledare för Hemlöshetsstrategin vid Socialstyrelsen.
Vägledningen är gjord av Socialstyrelsen och Kronofogden. Den skickas ut till alla kommuner, fastighetsägare och frivilligorganisationer. Syftet är att motverka vräkningar och förbättra arbetsrutinerna, särskilt när det gäller barnfamiljer som står inför hot om uppsägning.
I Hässleholm har sju barn vräkts från sina hem i år. I två fall flyttade barnen till deras pappa, i ett fall flyttade barnen med föräldrarna till ett annat boende och i det sista fallet blev barnet omhändertaget. Enligt Ann-Christin Bjerrehus, gruppledare vid ekonomiskt bistånd, har socialtjänsten i Hässleholm väl fungerande rutiner. De kontrollerar alltid om det finns barn med i de familjer som står inför hot om vräkning. Men ibland går problemen inte att lösa.

Annons

– Jag tycker vägledningen är bra men sen är det svårt att jobba förebyggande. Det är hyresvärdens marknad. Vi har inga egna lägenheter. Vissa familjer har blivit vräkta ett par gånger och de har det tufft att komma in på bostadsmarknaden igen.

Annons

Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär 21-åring vägrade betala hyran – misshandlade sin hyresvärd med metallpinne Enköpingsbo kunde inte vistas i sin lägenhet på grund av kedjerökande granne Hyresgästen stal el från tvättstugan – nu riskerar han att bli vräkt Gör succé hos turister men stör grannarna - nu vill värden vräka mannen Kompisen förstörde övervakningskamera – nu vräks hyresgästen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.