Annons

Vräks på grund av för många får

Nyheter En kvinna i Mellansverige tvingas lämna huset hon har hyrt i nästan två decennier. Orsak: hon har haft för många får på tomten.
Foto: Janne Danielsson
Fåren på bilden är inte desamma som fåren i texten. Foto: Janne Danielsson.

När hon flyttade till det lilla huset på landet på 1990-talet skrevs ett hyresvatal. Där nämns ingenting om djurhållning, men senare ska hyresvärden och hyresgästen muntligen ha kommit överens om att hon kunde få ha får intill huset.

Tiden gick, hyresvärden dog och hans son ärvde huset. Han reagerade på fåren. De strövade fritt på hans och grannens betesmarker, lämnade efter sig ”påtagligt med fårspillning” och var dessutom betydligt fler än de tre som fadern hade gett tillstånd till, hävdade sonen. 

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Efter ett försök i tingsrätten och flera varningar vände han sig under 2013 till hyresnämnden för att få rätt att säga upp kvinnan och hennes får.

Annons

Kvinnan höll inte med om att hennes djurhållning hade skapat några problem. Hon kändes inte vid något avtal om att hon bara skulle få ha tre får. Däremot hade sonen i praktiken i många år accepterat att hon hade 12-15 får, hävdade hon.

Hyresnämnden kom ändå fram till att hon hade haft ”en fårhållning under helt okontrollerade former” och därför brast i sundhet, ordning och gott skick på så sätt att hon inte skulle ha rätt att bo kvar.

Läs ocksåHans saker slängdes i förtid - stämmer kommunen på 94 000 kronor

Kvinnan överklagade domen. Svea hovrätt har nu, nästan ett år senare avgjort ärendet. Trots att kvinnan säger att hon har sålt alla får utom två och att de inte betar på annans mark, kommer hovrätten fram till samma slutsats. Kvinnan måste flytta genast.

Annons
Läs också Jonas blev knivskuren i trapphuset – grannen bor kvar ett halvår senare: "Får panikångest" Kvinna i sexrummare vräks - har 90 000 kronor i hyresskuld Tiktok-sjärnan Auri städar hem med sopberg: "Folk lider, jag berättar deras historia" Spelmissbruk ingen ursäkt – familj vräks

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.