Annons

Wallins salonger i Halmstad ska dämpa musiken

Nyheter Musik över 25 decibel är en olägenhet för grannen som försöker sova. Därför ska Wallins salonger dämpa ljudet, enligt en dom från miljödomstolen vid Vänersborgs tingsrätt.Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Halmstad tillät från början 30 decibel.​
En hyresgäst överklagade till länsstyrelsen, som föreskrev att ljudet skulle sänkas.
Nu var det Wallins salonger som överklagade till miljödomstolen, och krävde att det ursprungliga beslutet om 30 decibel skulle gälla. Bolaget hade lagt ner hundratusentals kronor på ljuddämpande åtgärder. Ytterligare dämpning av ljudet går nästan inte att uppfatta, eftersom bakgrundsljudet i centrala Halmstad är så högt.
Wallins salonger är inrymda i en tidigare missionskyrka, och hyresgästen bor i en lägenhet högst upp en tornliknande del. Ytterligare ljuddämpning skulle enligt bolaget, inte rymmas inom verksamhetens ekonomi.
 
Enligt hyresgästen är ljudet värst när bolaget bjuder på show till julborden onsdag-lördag månaderna före jul. Även så kallade lönehelger är besvärande, då har hyresgästen tagit för vana att resa bort.
Miljö- och hälsoskyddsnämnden ställde upp på bolagets sida, och vidhöll att ljud upp till 30 decibel bör tillåtas.
Miljödomstolen konstaterar att ljud överstigande decibel är en olägenhet för människors hälsa. Bolaget ska anpassa sig till det, även om somliga gäster skulle utebli när ljudnivån sänks.
Om ljuddämpningen inte går att genomföra ligger Wallins salonger på fel plats, enligt miljödomstolen.
 

Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Hyresgäster hjälptes åt att ge jeans nytt liv – här är bästa återbrukstipsen Julklappen som blev en supersnackis: "Vi är inte särskilt imponerade" Dvärgkaninen Lennart var klimatboven hemma hos Virginia Hyresgästen Karin: ”Vansinne att riva ut vacker originalinredning som hållit i 90 år!” Skebo satsar på hållbarhet och trygghet för sina hyresgäster

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.