Ylande hund upprör granne
Timme ut och timme in. Hunden ylar varje dag och en granne är förtvivlad. Han har kontaktat både hyresvärden och miljöförvaltningen men inget tycks hjälpa. Det har gått så långt, enligt den störda hyresgästen, att hyresvärden erbjudit honom och hans familj ett avskilt rum i huset där de kan vara på dagtid för att slippa höra den ylande hunden.
Den klagande hyresgästen menar att hunden måste må dåligt, annars hade den inte låtit på det viset. Enligt hyresgästen handlar det om ett ”mycket högt och intensivt oljud under många timmar dagligen” och hyresgästen menar att de snart blir sjuka av oljudet.
Miljöförvaltningen har fört en dialog med ägarna till hunden som meddelat att de är på väg att flytta. Eftersom de ska flytta har miljöförvaltningen lagt ned ärendet vilket upprör den störda hyresgästen som inte litar på hundägarnas uppgifter.
Enligt en undersökning som Hem & Hyra låtit Skop göra bland 1 000 hyresgäster har var tionde hund. Varannan hundägare i undersökningen är hemifrån mer än sju timmar per dag.
- Du får normalt ha hund i hyreslägenhet och du behöver inte be värden om lov. Enda undantaget är särskilda allergihus, där hundförbud kan gälla.
- Det förekommer att hyresvärdar skriver in förbud mot hundar eller vissa hundraser i hyresavtalet eller ordningsföreskrifterna, men det är inte säkert att det skulle hålla i en rättslig prövning.
- Hundar får i allmänhet vara ute i bostadsområdet så länge du har koll på den och följer lokala regler.
- Du har ett strikt ansvar för skador som hunden orsakar. Det innebär att skulden faller på dig även om du inte har varit slarvig eller vårdslös.
- Som hyresgäst är du också skyldig att inte störa grannar. Vissa ljud måste de acceptera men om hunden skäller eller ylar ofta, länge eller efter tio-elva på kvällen kan det leda till uppsägning.
- Har hunden krafsat sönder dörren eller slitit onormalt på lägenheten kan du bli skyldig att betala när du flyttar.
- I bostadsområden gäller oftast kopplingstvång och skyldighet att plocka upp hundbajs. På lekplatser och badplatser kan det råda totalt förbud mot hundar. Kolla på kommunens miljöförvaltning vad som gäller. Som hundägare är du skyldig att känna till det.
- Om du bor i ett flerfamiljshus måste du acceptera ljud som hör till ett normalt liv, men ständigt pågående och allvarliga störningar behöver du inte tåla. Kontakta miljöförvaltningen i din kommun, hyresvärden eller, om du är medlem, Hyresgästföreningen för hjälp och råd.