Annons

Hund i lägenhet – det här gäller enligt lagen

Nyheter Hundbajs, störande skall och lösa hundar. Hundar i lägenhet kan sätta grannsämjan på prov. Det här är dina rättigheter och skyldigheter.
Att ha hund i lägenhet behöver inte vara onyttigt för djuret
Foto: Damedeeso/Istockphoto
Tio procent av landets hyresgäster har hund. Hälften av dem är hemifrån mer än sju timmar i sträck på dagarna, men oftast har de ordnat hundvakt, enligt Hem & Hyras undersökning.

Hem & Hyra har låtit undersökningsföretaget Skop fråga 1 000 medlemmar i Hyresgästföreningen om de har hund. Elva procent svarade ja.

Klart vanligast är att ha en hund av blandras. Därefter kommer labrador retriever och tysk schäferhund på delad andraplats. Även bullterrier och chihuahua är populära val för hyresgästen.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

När Hem & Hyra ställde samma fråga för drygt fem år sedan svarade var tionde hyresgäst att de hade hund. Hundar är därmed något mindre vanliga bland hyresgäster än bland andra – totalt har 13 procent av Sveriges hushåll hund.

Husdjur och i synnerhet hundar är bra för välbefinnandet
Husdjur och i synnerhet hundar är bra för välbefinnandet.

Hund kan trivas i lägenhet

Det finns ingen bra statistik över hur hyresgästers hundval skiljer sig från andras. Men att små hundar är vanligare i storstäder är ett faktum, berättar Hans Rosenberg, pressansvarig på Svenska Kennelklubben.

De tar mindre plats, kräver ofta mindre av sin ägare – och har lättare att få plats på hunddagis.

Läs ocksåSkulle göra köttbullar med spikar åt grannens hund – får bo kvar på provEn tvådelad bild. Dels en illustration som visar spikar och köttbullar med instuckna spikar, dels ett faksimil från ett e-brev där text är suddad men viss text syns, "som jag kommer och döda", "gör något", "små köttbular med små spikar i".

– Det är svårt att hitta till exempel jakthundar och polarhundar i storstan, de är vanligare på landet. På samma sätt är jämthunden mer populär i Jämtland och chihuahuan i storstaden.

Men det finns inget som säger att en stor villa är är bättre för jyckar än hund i lägenhet.

– De behöver inte yta att röra sig på hemma. De ska ändå inte motionera inomhus. Där är de mest stilla och sover – eller följer efter dig.

Läs ocksåTrodde grannarna var KGB-agenter som stal och rullade svarta föremål – tvingas flytta

? Följ Hem & Hyra på Facebook så missar du inget

Annons

Sällskap är viktigare än utrymme – och att hunden får komma ut och rastas tillräckligt ofta. Enligt Jordbruksverkets allmänna råd betyder det att de ska få komma ut minst var sjätte timme dagtid, oftare när det gäller valpar och gamla hundar.

Ändå är nästan varannan hundägare i Hem & Hyras undersökning borta hemifrån mer än sju timmar i sträck på dagarna.

Hundar kan trivas bra i lägenhet men måste motioneras

Hund som skäller i lägenheten kan ge problem

Merparten av dem har dock någon annan som tar hand om hunden – kanske en dagledig granne som gläds åt att få sällskap och promenader men inte vill ha en egen hund.

Ibland blir det ändå problem.

Hem & Hyra har gått igenom de fall i Svea hovrätt där hyresgäster har blivit uppsagda och hundar har varit inblandade.

Oftast rör klagomålen att hunden står och skäller i lägenheten. Nästan lika vanligt är att grannar är rädda för hundar som får springa lösa.

Klagomål på hundhår i torktumlare, hundbajs på gården och dålig lukt förekommer också.

Annons

Ronny Carlsson, tidigare områdesansvarig på Nynäshamnsbostäder, bekräftade bilden när han fick frågan av Hem & Hyra.

– Hundar som står och skäller eller gnäller är ett problem. Ofta vet inte hundägaren om det och det kan ta tid innan grannar säger till. Då får vi be ägaren jobba på det eller lämna hunden till hunddagis, säger han.

Välj hund som passar dig och din bostad

Det är mycket ovanligt att hundar attackerar eller bits, men de kan ändå skapa otrygghet i bostadsområdena, berättade Ronny Carlsson.

– Värst är när hundar är okopplade. I regel har ägaren full koll på hunden men det hjälper ju inte den som är hundrädd.

Vill du veta mer om vilken hundras som passar just dig och din hyresrätt, vilken nytta hundar kan göra och vilka raser som klickar bäst med övriga familjen? Läs Hem & Hyras hundguide.

Fakta: Hundägarens rättigheter och skyldigheter
 • Du får normalt ha hund i hyreslägenhet och du behöver inte be värden om lov. Enda undantaget är särskilda allergihus, där hundförbud kan gälla.
 • Det förekommer att hyresvärdar skriver in förbud mot hundar eller vissa hundraser i hyresavtalet eller ordningsföreskrifterna, men det är inte säkert att det skulle hålla i en rättslig prövning.
 • Hundar får i allmänhet vara ute i bostadsområdet så länge du har koll på den och följer lokala regler.
 • Du har ett strikt ansvar för skador som hunden orsakar. Det innebär att skulden faller på dig även om du inte har varit slarvig eller vårdslös.
 • Som hyresgäst är du också skyldig att inte störa grannar. Vissa ljud måste de acceptera men om hunden skäller eller ylar ofta, länge eller efter tio-elva på kvällen kan det leda till uppsägning.
 • Har hunden krafsat sönder dörren eller slitit onormalt på lägenheten kan du bli skyldig att betala när du flyttar.
 • I bostadsområden gäller oftast kopplingstvång och skyldighet att plocka upp hundbajs. På lekplatser och badplatser kan det råda totalt förbud mot hundar. Kolla på kommunens miljöförvaltning vad som gäller. Som hundägare är du skyldig att känna till det.
Fakta: Vanligaste hundraserna bland hyresgäster

Schäfern är fortfarande en av de vanligaste hundraserna i landet

 • Blandras: 31 procent
 • Labrador retriever: 5 procent
 • Tysk schäferhund: 5 procent
 • Chihuahua: 4 procent
 • Bullterrier: 4 procent
 • Golden retriever: 3 procent
 • Fransk bulldogg: 2 procent
 • Annat: 46 procent

Källa: Hem & Hyra/Skop

 

Läs också Vändningen: Efter vittnesmål om taxen Sigvard – kvinnan bor kvar på Östermalm Hög musik och krossade fönster - nu tvingas mannen flytta: "Ville ge honom en chans" Ewas bullerfasa fortsätter – värden och gymmet skyller på varandra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.