HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hund i lägenhet – det här gäller

Nyheter Hundbajs, störande skall och lösa hundar. Hundar i lägenhet kan sätta grannsämjan på prov. Det här är dina rättigheter och skyldigheter.
Foto: Damedeeso/Istockphoto
Tio procent av landets hyresgäster har hund. Hälften av dem är hemifrån mer än sju timmar i sträck på dagarna, men oftast har de ordnat hundvakt, enligt Hem & Hyras undersökning.

Hem & Hyra har låtit undersökningsföretaget Skop fråga 1 000 medlemmar i Hyresgästföreningen om de har hund. Tio procent svarade ja.

Hundar är därmed något mindre vanliga bland hyresgäster än bland andra – totalt har 13 procent av Sveriges hushåll hund.

Läs ocksåCannabisförsäljning inte skäl nog för vräkning

Men det finns inget som säger att en stor villa är bäst för jyckar.

👍 Följ Hem & Hyra på Facebook så missar du inget

– De behöver inte yta att röra sig på hemma. De ska ändå inte motionera inomhus. Där är de mest stilla och sover – eller följer efter dig, säger Hans Rosenberg, pressansvarig på Svenska Kennelklubben.

Läs ocksåTog bloss inomhus – då rök kontraktet: ”Rätt att röka i hemmet”

Sällskap är viktigare än utrymme – och att hunden får komma ut och rastas tillräckligt ofta. Enligt Jordbruksverkets allmänna råd betyder det att de ska få komma ut minst var sjätte timme dagtid, oftare när det gäller valpar och gamla hundar.

Ändå är nästan varannan hundägare i Hem & Hyras undersökning borta hemifrån mer än sju timmar i sträck på dagarna.

Merparten av dem har dock någon annan som tar hand om hunden – kanske en dagledig granne som gläds åt att få sällskap och promenader men inte vill ha en egen hund.

Läs ocksåVar tionde har stört sig på grannens sex – få gör något år detStörningar från sex

Ibland blir det ändå problem.

Hem & Hyra har gått igenom de fall i Svea hovrätt där hyresgäster har blivit uppsagda och hundar har varit inblandade.

Oftast rör klagomålen att hunden står och skäller i lägenheten. Nästan lika vanligt är att grannar är rädda för hundar som får springa lösa.

Klagomål på hundhår i torktumlare, hundbajs på gården och dålig lukt förekommer också.

Ronny Carlsson på Nynäshamnsbostäder bekräftar den bilden.

– Hundar som står och skäller eller gnäller är ett problem. Ofta vet inte hundägaren om det och det kan ta tid innan grannar säger till. Då får vi be ägaren jobba på det eller lämna hunden till hunddagis, säger han.

Det är mycket ovanligt att hundar attackerar eller bits, men de kan ändå skapa otrygghet i bostadsområdena, berättar Ronny Carlsson.

– Värst är när hundar är okopplade. I regel har ägaren full koll på hunden men det hjälper ju inte den som är hundrädd.

Vill du veta mer om hur du får hunden att sluta skälla, hur man kan behandla hundfobi, vilken nytta hundar kan göra och vilka raser som passar olika typer av människor? Klicka på bilderna till höger.

Fakta: Hundägarens rättigheter och skyldigheter
  • Du får normalt ha hund i hyreslägenhet och du behöver inte be värden om lov. Enda undantaget är särskilda allergihus, där hundförbud kan gälla.
  • Det förekommer att hyresvärdar skriver in förbud mot hundar eller vissa hundraser i hyresavtalet eller ordningsföreskrifterna, men det är inte säkert att det skulle hålla i en rättslig prövning.
  • Hundar får i allmänhet vara ute i bostadsområdet så länge du har koll på den och följer lokala regler.
  • Du har ett strikt ansvar för skador som hunden orsakar. Det innebär att skulden faller på dig även om du inte har varit slarvig eller vårdslös.
  • Som hyresgäst är du också skyldig att inte störa grannar. Vissa ljud måste de acceptera men om hunden skäller eller ylar ofta, länge eller efter tio-elva på kvällen kan det leda till uppsägning.
  • Har hunden krafsat sönder dörren eller slitit onormalt på lägenheten kan du bli skyldig att betala när du flyttar.
  • I bostadsområden gäller oftast kopplingstvång och skyldighet att plocka upp hundbajs. På lekplatser och badplatser kan det råda totalt förbud mot hundar. Kolla på kommunens miljöförvaltning vad som gäller. Som hundägare är du skyldig att känna till det.
Läs också Störande granne ledde till massflytt - hyresvärden fick benknotor i postfacket Grannens störningar tvingar Sofia att flytta: "Jag orkar inte mer"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.