Annons

Direktverkande el: Yvonne, 74, jobbar extra för att ha råd med elräkningen

Nyheter Pensionärerna Yvonne Bredgaard och Alf Johansson har 14 grader varmt hemma och tänder ljus för att få värme. Trots det fick de en elräkning på nästan 5 000 kronor för december. Kombinationen kallhyra och direktverkande el drabbar tusentals västsvenska hyresgäster. ”Det går för att vi är två och jag arbetar extra. Jag får väl jobba tills jag är 80”, säger Yvonne Bredgaard.
Pensionärerna Alf Johansson och Yvonne Bredgaard tänder ljus för att hålla värmen i sin hyresrätt i Varberg. De har kallhyra och direktverkande el i ett dragigt hus där golvet ligger direkt på en betongplatta.
Foto: Julia Sjöberg
Värmer sig med ljus. När Alf Johansson och Yvonne Bredgaard ska titta på tv drar de fram ett oljeelement och tänder 18 ljus. Det är bara i badrummet som paret inte vridit ner värmen.

– Den här sätter vi på när vi ska äta frukost, säger Yvonne Bredgaard.

Hon pekar på en dekorationskamin med värmefläkt som står bredvid köksbordet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är bara inne i badrummet som vi låter elementet stå på 20 grader. Annars har vi dem på 17 grader, men det blir bara 15 i vardagsrummet och 13–14 här i köket, säger hon.

De elektriska elementen är inställda på 17 grader men ger bara 14 i rummet. Trots det fick pensionärerna Yvonne Bredgaard och Alf Johansson en elräkning på 4 800 kronor i december.
Både Yvonne Bredgaard och Alf Johansson har fleecetröjor på sig. Alf har tofflor och Yvonne gymnastikskor. Hyresradhuset står direkt på en betongplatta med bara en plastmatta ovanpå. Trerummaren värms av elelement som hängt med sedan området byggdes 1969–1970.

Yvonne och Alf har haft nedskruvad värme sedan i höstas. I december drog de bara upp den till normal nivå under två dagar.

Läs ocksåVärmen redan katastrofdyr för Britta: ”Det kommer bli värre”Britta Högmark Härdner har stenkoll på sin elförbrukning och får vända på varje krona för att ha råd att betala den.

– Vi har förbrukat 10 procent mindre än under december året innan, men räkningen var ändå 4 814 kronor. Det går för att vi är två och jag arbetar extra, säger Yvonne Bredgaard.

Jobbar som mentalskötare

Efter lunch den här dagen ska hon göra ett kvällspass inom psykiatrin, där hon jobbar som mentalskötare. I oktober fyller hon 75.

– Ja herregud, jag får väl jobba tills jag är 80.

Läs ocksåSe upp för kallhyrehotet i vinter – så slapp hyresgästen betala extra: ”Slagit hårt”Mannen i Falkenberg hade de här gamla elementen och krävde därför varmhyra, något som Carl-Johan Bergström, nationell förhandlingschef på Hyresgästföreningen, förespråkar.

1,9 procent av flerbostadshusen och 7,4 procent av småhusen i Sverige har enbart elvärme.

Hem & Hyra har granskat hur det ser ut i Göteborgsregionen. Vi har frågat de kommunala värdarna och några av de största privatvärdarna hur många hyresrätter de har med direktverkande el och kallhyra.

Hur ser det ut bland övriga bostadsbolag i regionen? Läs mer i faktarutan i slutet av artikeln.

Hos många bostadsbolag är det inga eller bara några få hyresgäster som bor med kallhyra och direktverkande el. Men hos vissa andra är det en stor del av hushållen.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om Britta Högmark Härdner, hyresgäst hos Förbo i Mölnlycke. Hennes hyresradhus har sämsta energiklassningen och läcker värme som ett såll. Nu hotar elräkningarna att knäcka hennes ekonomi.

Varbergs Bostad är ett annat bostadsbolag med många lägenheter med kallhyra och direktverkande el – ungefär tusen stycken. Av dem ligger 600 på Gamla Håsten, där Yvonne Bredgaard och Alf Johansson bor. De flesta andra ligger i området Apelvikshöjd.

Annons

Går back varje månad

Hem & Hyra har talat med ett stort antal hyresgäster på Gamla Håsten och Apelvikshöjd.

En pensionerad kvinna som lever ensam berättar att hon går back varje månad. Trots att hon har stängt av värmen i vissa delar av lägenheten så räcker inte pensionen, nu när elräkningen är nästan lika hög som hyran.

– Vi hade ett hus som vi sålde när vi flyttade hit. Så jag tar av besparingarna, tack och lov att jag har dem. Annars vore det inte lätt, särskilt nu när jag är ensam, säger kvinnan, som inte vill ha sitt namn i tidningen.

Hyran för trerummaren är drygt 6 100 kronor. Överkomligt, anser Yvonne och Alf. Men nu yrkar Varbergs Bostad på en hyreshöjning med 6,6 procent. ”Snart är det lika dyrt här som i ett nybygge. Jag tycker Varbergs Bostad borde låta bli att höja hyran och istället sätta in värmepumpar i husen”, säger Yvonne Bredgaard.

Många hyresgäster försöker på olika sätt minska elförbrukningen. Att bara skruva ner värmen ett par grader på de gamla elelementen hjälper inte mycket.

Någon har ställt in gasolkaminer, någon annan har pluggat igen köksfläkten, en tredje har satt in luftvärmepump trots att värden sagt nej. Människor eldar med värmeljus eller försöker höja värmen några grader med spriteldade prydnadskaminer. Flera använder eldrivna oljeelement istället för elradiatorerna.

Har stängt av elementen

Veronica Petersson bor också på Gamla Håsten. Hon har tidigare fått Varbergs Bostads tillstånd att installera en luftvärmepump. Nu ska hon testa att ha elementen helt avstängda i två månader och bara köra med pumpen, för att se vad det gör med värmen och räkningen.

Veronica Petersson.

– Vi lämnar bara ett element på i dotterns rum, eftersom hon har besvär med lederna, säger Veronica Petersson.

Erbjuder tätning av dörrar och fönster

Precis som många andra hyresgäster konstaterar hon att hyresvärden inte kan göra något åt elpriserna. Men däremot åt isoleringen och värmesystemet.

– På varenda bomöte de senaste 20 åren har det varit samma frågor som kommer upp: ”gör något åt vår kalla dragiga lägenhet” och ”gör något åt våra gamla elradiatorer”. Nu har jag sagt till dem att nästa år måste ni ha gjort något, säger Veronica Petersson.

Varbergs Bostad har under hösten gått ut och erbjudit tätning av dörrar och fönster hos hyresgäster som upplever drag.

Veronica Petersson tror att saker skulle ändras snabbare om det var varmhyra på Gamla Håsten.

– Den dagen Varbergs bostad själva måste bekosta värmen så kommer saker och ting att hända, säger Veronica Petersson.

Annons

”Kallhyra hör inte hemma här”

Samma sak tycker Lennart Johansson, hyresförhandlare på Hyresgästföreningen Västra Sverige.

– Kallhyra hör inte hemma på de här breddgraderna, det är min åsikt, säger han.

Varbergs Bostad har tidigare dragit in fjärrvärme i flera elvärmda områden. Därefter har det införts varmhyra i husen. Men Lennart Johansson och Hyresgästföreningen tror att en omvänd ordning skulle snabba på saker och ting.

– Vi har lyft frågan om att ta konverteringen till varmhyra först. När hyresgästerna ensamma står för uppvärmningskostnaderna så riskerar incitamentet till energieffektivisering att mattas, säger Lennart Johansson.

Ulf Hofstedt, vd Varbergs Bostad.

Men Ulf Hofstedt, vd på Varbergs Bostad, anser inte att det är realistiskt.

– Det är ett jättemärkligt resonemang. Fastigheten är uppbyggd på individuell mätning. Då skulle vi bli tvungna att koppla om hela elsystemet, säger Ulf Hofstedt.

Flera bostadsbolag med stor andel elvärme saknar helt planer på att byta värmesystem. Det visar Hem & Hyras enkät. Vissa andra har planer, men ingenting som är inlett ännu.

Ingen konkret tidsplan

Varbergs Bostad har till exempel tagit fram underlag för fjärrvärmekonvertering av Gamla Håsten, men enligt Ulf Hofstedt finns ingen konkret tidsplan för när det ska ske.

– Nej, vi tittar på frågan. Vi räknar med att själva genomförandet tar fyra år, men det finns alltid risk att upphandlingar överklagas och dessutom ska det förhandlas med Hyresgästföreningen, säger Ulf Hofstedt.

När det gäller luftvärmepumpar så pågår förhandlingar. Men medan Varbergs Bostad snabbt vill komma överens om ett tillägg på hyran och därefter börja erbjuda installation, så vill Hyresgästföreningen först testa hur stor energivinsten faktiskt är.

– Det får inte sluta med en kosmetisk lösning som ger en större kostnad för hyresgästen. Det finns annat en fastighetsägare kan göra, till exempel tilläggsisolera, säger Lennart Johansson.

Fakta: Låg andel hos många bolag

Följande bostadsbolag har mindre än 1 procent kallhyra och direktverkande el:

Alebyggen, Bostadsbolaget, Eksta, Familjebostäder, Gårdstensbostäder, Kungälvsbostäder, Partillebo, Poseidon, Stena Fastigheter Göteborg, Stenungsundshem, Wallenstam.

Balder har valt att inte medverka i enkäten.

Fakta: En fråga om proportioner

Tjörns bostad har 4 procent kallhyra och elvärme, men några av de större värdarna i regionen har ett högre antal sådana lägenheter än de 28 som Tjörns Bostad har.

Poseidon har 99 lägenheter, Bostadsbolaget 58 och Familjebostäder 42.

De utgör dock en betydligt mindre del av bolagens totala bestånd.

Läs också Ny hyra för 5 500 hushåll i Varberg – högst höjning i Halland Äntligen post i brevlådan – men det tog nio månader Tvärnit för hyror i Varberg – första strandningen i Halland i år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.