Vd för massvräkningshuset slutar med omedelbar verkan: ”En tajmingfråga, vi är eniga”

100 hyresgäster vräktes via lappar i trapphuset. Hyresvärden hade hyrt lägenheterna i tredje led och fick inte hyra ut till privatpersoner. Efter att Hem & Hyra granskat blockhyreshärvan får fastighetsägaren, Svenska Nyttobostäders, vd nu sluta. Själv säger han att det inte har något samband: ”Är en tajmingfråga”.

Det var den 30 september förra året som massvräkningen av 100 hyresgäster ägde rum. Bara veckor tidigare hade de boende fått beskedet att de måste flytta ut. Det de trodde var förstahandskontrakt, var i själva verket tredjehandskontrakt i en invecklad blockhyreskedja.

Den snåriga uthyrningen hade lett till stora problem med kriminalitet i husen och osäkra kontrakt med höga överhyror för de boende, vilket Hem & Hyra berättat om i flera artiklar.

Fastighetsägaren Svenska Nyttobostäder, vars verksamhet går ut på att hyra ut företagslägenheter, har hela tiden uppgett att de inte hade kännedom om att lägenheterna hamnat i fel händer. Efter att Hem & Hyra publicerat en granskning av situationen har det dykt upp en lång text med frågor och svar kring granskningen på Svenska Nyttobostäders sajt.

Nu kommer beskedet att företagets vd Tommy Johansson slutar med omedelbar verkan. Men enligt honom har det inte med händelserna i hyreshusen att göra.

Tommy Johansson slutar som vd för Svenska Nyttobostäder med omedelbar verkan.

– Nej, det är mer en tajmingfråga. Jag har varit ganska länge i bolaget och det går nu in i en ny fas med en förändrad kapitalstruktur så det har inget med den här situationen att göra. För övrigt tror jag att jag hänvisar frågorna till styrelseordförande. Men det är ett gemensamt beslut.

Beslutet verkar komma ganska plötsligt?

– Det är ganska vanligt när det är börsnoterade bolag, det brukar vara ganska snabba puckar. Det är mer vanligt än ovanligt.

Finns det någon oenighet bakom beslutet?

– Nej, vi är helt eniga både om beslutet och hur vi drivit saker, säger Tommy Johansson.

När de 100 lägenheterna i Häggvik i Sollentuna och Hässelby i Stockholm blockuthyrdes ansökte Svenska Nyttobostäder och mellanhanden Essens of Living om dispens från hyresnämnden. Det är ett krav för att vissa undantag från hyreslagen, exempelvis besittningsrätten, ska vara giltiga.

Men hyresnämden gav nej till dispens och de två bolagen gick vidare med blockuthyrning utan godkännande. Faktum är att det blivit allt vanligare att hyresnämnden säger nej till blockuthyrning. 

Svenska Nyttobostäder har tidigare sagt att bolaget därför kommer att sluta använda sig av mellanhänder som Essens of Living och istället hyra ut direkt till företag som är i behov av lägenheter, så som lagstiftningen kring blockuthyrning var tänkt.

Hem & Hyra har sökt Svenska Nyttobostäders styrelseordförande Emma Norburg.