Bild: Polisen

Hyresvärden som blev hyresgästens knarkkurir

Hyresgästerna kastades ut med kort varsel när skjutningar och droghandel blev vardag i huset. Men det är inte bara i huset knarkaffärer avslöjats. Värden är själv dömd till fängelse, samtidigt som hyreskaoset pågick. Hans partner har en historik av att kräva in depositioner som hyresgäster sedan inte ser röken av.

De hundraåriga lindarnas gröna lövverk bakade in Valhallavägens gångstråk i en behaglig skugga. En solig majdag fick Martin skjuts till gatuköket som ligger mitt emellan den breda alléns två bilvägar. Han satte sig på en bänk och väntade.

Recensionerna av maten från Valhallagrillen är tudelade. Enligt signaturen “David H” på sajten Trustpilot får upplevelsen 4 av 5 på, trots att falafelsåsen inte föll alla i sällskapet i smaken. Signaturen “Miss M” är däremot mindre entusiastisk. Hamburgaren var “vedervärdig” skriver hon. 2 av 5.

Dessa självutnämnda matkritikers omdömen var dock oväsentliga för Martin där han satt på parkbänken. Klockan närmade sig 14:45 och han hade inte för avsikt att äta något.

I en röd Volkswagen Golf alldeles i närheten satt Per Almström och pratade i telefon. Vi återkommer till det samtalet om en stund. Men när det avslutats steg han ur bilen, närmade sig Martin på bänken och tillsammans gick paret tillbaka till bilen.

Bild: Polisen

Per Almström tog sig till mötet på Valhallavägen i en röd Volkswagen Golf.

Innehållet i de två lådorna

Per Almström ska senare uppge i förhör att han inte visste något om innehållet i de två lådorna som han vid denna tidpunkt lyfte ut från sitt baksäte. Han räckte över båda, märkta med transportfirman FedEx logotyp, till Martin som ställde ner dem på marken.

De två lådornas innehåll är ett intressant ämne. Enligt fraktinformationen skulle de innehålla 40 t-shirtar och 10 par skor. I polisförhöret säger Per Almström alltså att han inte hade någon kännedom om innehållet. Men i det telefonsamtal som Per Almström nyss haft i sin bil sades något annat:

– Har du två kartonger där?, frågar personen i andra änden av samtalet.

– Mm, svarar Per Almström.

– Fyllda med skosulor som vi skulle ha till skomakeriet?

– Aa.

Men det var varken t-shirtar, skor eller skosulor i kartongerna. Inuti fanns sammanlagt tre hinkar från den amerikanska byggbutiken Home depot, som i sin tur innehöll totalt 12 emballage med växtdelar från cannabis. I runda slängar fem och ett halvt kilo narkotika.

Bild: Polisen

I två kartonger hittade polisen hinkar fyllda med vakuumförpackad narkotika.

Kriminalitet i hyreshuset

Hem & Hyra har i flera artiklar berättat om en massvräkning av hyresgäster på två adresser, i Hässelby, i Stockholm och i Häggvik, i Sollentuna. I mitten av härvan finns hyresvärden TTS Holding som i kontakt med hyresgäster går under namnet Rent Xpress.

Hyresgästerna sades i september 2022 upp med kort varsel när det uppdagades för fastighetsägaren, Svenska nyttobostäder, att det förekommit kriminalitet i hyreshusen. Tanken var att lägenheterna skulle gå till ukrainska flyktingar eller företag i behov av arbetskraft men de hade genom så kallade blockhyresavtal i flera led hamnat hos Rent Xpress som sedan hyrt ut till privatpersoner.

Men Hem & Hyra kan nu berätta att det inte bara var vissa hyresgäster som ägnat sig åt kriminalitet. Under en stor del av den period som lägenheterna hyrdes ut via Rent Xpress, har en av bolagets ledargestalter själv suttit häktad, misstänkt för grovt narkotikabrott. 

Jag hade ingen kännedom om att det var narkotika. Jag har blivit totalt lurad.

Per Almström

Per Almström är styrelseordförande för Rent Xpress. Han är 62 år gammal och har även haft tidigare bolag i fastighetsbranschen. I maj och juni 2022 förhörs han av polis angående sin inblandning i narkotikaleveransen vid Valhallagrillen i Stockholm. 

Lurad av hyresgästen ”Amber”

Han säger att han kände sig chockad när polisen plötsligt dök upp vid parkeringen på Valhallavägen där han precis lämnat över två lådor innehållande cannabis till en för honom tidigare okänd person.

–  Jag hade ingen kännedom om att det var narkotika. Jag har blivit totalt lurad.

Bild: Polisen

Personen som ska ha lurat honom kallar han i förhöret för “Amber”. Telefonsamtalet i bilen var med honom. “Amber” är 23 år gammal och tidigare hyresgäst till Per Almström.

Enligt Per Almström är det “Amber” som hört av sig om lådorna och sagt att paketen som är adresserade till Per är en gåva till honom. Senare ska “Amber” ha ändrat sig och förklarat att lådorna måste lämnas vidare och hur denna överlämning ska gå till. Delar av det styrks av de telefonsamtal mellan “Amber” och Per Almström som polisen i hemlighet har avlyssnat.

Samtidigt tyder delar av konversationen på att någon form av transaktion ska ske i samband med överlämningen.

– Men du kommer ihåg vad jag sa igår, frågar Per Almström.

– Du vill inte ha några deg, svarar “Amber”.

– Nämen kommer du inte ihåg vad jag sa igår?

– Vad sa du?

– Jag skulle ha hyran.

– Jaha, till i dag alltså för garaget?

– Ja.

– Jaha men brorsan jag har inte ens fått tag i snubben mannen.

Bild: Polisen

Den röda Volkswagen-bilen användes som ett mobilt kontor. Polis beslagtog både dator och mobil.

Ett företag som omsätter tre miljoner i månaden

I förhöret dagen efter träffen vid Valhallagrillen frågar förhörsledaren om Per Almström gör anspråk på den mobiltelefon och dator som de beslagtagit från hans bil. Han förklarar då att han har ett företag som omsätter “cirka tre miljoner i månaden” och att det finns viktiga saker gällande företaget i mobilen och datorn. Att han skulle vilja lämna över dem till sin kollega, Thomas Traneving.

Rent Xpress, eller TTS Holding, har två styrelsemedlemmar. Per Almström är ordförande och Thomas Traneving är ledamot och vd för verksamheten. Några av hyresgästerna har kontakt med Per, andra med Thomas. Andra har kontakt med ytterligare anställda på företaget.

Under perioden den 12 maj till den 20 juli 2022 är det dock ingen som har kontakt med just Per Almström eftersom han då sitter frihetsberövad på häktet i Sollentuna, ungefär 2 kilometer från hyresgästerna i Häggvik.

I en kontorslokal i hyreshuset i Häggvik sitter däremot Thomas Traneving. Till skillnad från sin partner har han aldrig dömts för någon grov brottslighet. Han har fått någon enstaka fortkörningsbot. Men en annan sak sticker ut i hans förflutna.

Bild: Polisen

Thomas Traneving hade tidigare bolaget Utebildarna AB, som vid sidan av friluftsverksamhet också hyrde ut bostäder. Bolaget försattes i konkurs.

Tidigare skulder till hyresgäster

Det Thomas Traneving har i bagaget är en konkurs. Hans tidigare bolag Utebildarna AB har haft precis samma typ av verksamhet som Rent Xpress nu har. Men i samband med konkursen gjorde konkursförvaltaren en anmälan till Ekobrottsmyndigheten. Det finns från  myndigheten ett strafföreläggande gentemot Thomas Traneving kopplad till bolaget Utebildarna AB:

“Ni har av oaktsamhet åsidosatt bolagets bokföringsskyldighet” står det. 

I konkursutredningen står det lite mer om bolagets verksamhet:

“Av bolagets senast upprättade balansrapport, som visar förhållandena per den 31 december 2017, framgår att skulderna översteg tillgångarna med c:a 450 tkr. En stor del av skuldsidan, c:a 700 tkr enligt balansrapporten avser mottagna depositioner för uthyrda bostäder.”

Utebildarna hade alltså skulder på 700 000 kronor i form av obetalda depositioner. Det är pengar som hyresgäster har betalat in, men sedan inte fått tillbaka. En som då blåstes var Sascha Abdelnabis som hyrde företagslokaler och hade betalat över 100 000 kronor i deposition till Thomas Traneving.

Bild: Privat

Sascha Abdelnabis har tidigare blåsts på pengar av Rent Xpress vd Thomas Tranevings tidigare bolag.

– Jag har blivit lurad på väldigt mycket pengar. Han kom inte ens till rättegången utan stack bara under jorden. Jag förlorade sammanlagt 145 000 kronor inklusive rättegångskostnader.

Depositioner på en miljon kronor

Och nu upprepar historien sig. Den 30 september förra året tvingades 100 hushåll att flytta ut. Merparten av depositionerna ligger på 10 000 kronor vilket skulle innebära skulder på en miljon kronor.

Men ingen av de hyresgäster som Hem & Hyra varit i kontakt med har än så länge fått tillbaka några pengar. Och ingen får längre tag på Thomas Traneving.

Per Almströms företagshistorik ser ut på ett liknande sätt som Thomas Tranevings. Han har ett tidigare bolag, Paradise Group AB inom samma typ av verksamhet. Det bolaget har nu  ansökt om konkurs. 2016 och 2017 fick han skattetillägg för oredovisad inkomst. Det framgår av Skatteverkets handlingar att mycket av de pengarna är depositioner och hyror.

Från 2016 har Skatteverket hittat oredovisade inkomster.

Flera oseriösa aktörer

Blockhyresmarknaden, där fastighetsägare hyr ut flera lägenheter åt gången till mellanhänder, tycks i viss utsträckning locka till sig oseriösa aktörer. När problemen med Rent Xpress uppdagades och över hundra hyresgäster tvingades flytta klev företaget Passion for homes in och erbjöd några av de boende nya lägenheter. 

Företagets vd Dag Henning är kritisk mot de hyresavtal som upprättats från Rent Xpress sida:

– Det var leksaksavtal. Jag har sett avtalen och de var verkligen.. vad ska jag säga? Min dotter skulle kunna skriva bättre avtal.

Han är inte bara kritisk mot avtalen, utan vilken typ av hyresgäster som Rent Xpress skrivit avtal med.

– När vi granskade de hyresgäster som TTS Holding hade så var det en del jag skickade till polisen. Det var alltifrån prostitution till narkotika. Det var folk som bodde där som inte skulle bo där. Det var stökigt. Men det är lugnare nu.

Enligt Dag Henning är Rent Xpress inte ensamma om att vara oseriösa på bostadsmarknaden.

– Det finns flera på marknaden som dem. Det finns till exempel många bostadsportaler som är helt fejk och där gäller det att vara försiktig för att inte bli lurad.

Fakta Så gick blockuthyrningen till

Hem & Hyra behöver inte leta särskilt länge för att hitta fler mellanhänder med tveksam bakgrund. En av de hyresgäster vi mött under granskningen har nu ordnat nytt boende, söder om Stockholm. Upplägget är detsamma som tidigare. En helt annan fastighetsägare som blockuthyr till en helt annan mellanhand. Styrelsen för den mellanhanden utgörs av personer som tidigare dömts för olika brott.

Nu väntar fängelsestraff

Och samtidigt som problemen med skjutningar och droghandel uppdagades i Häggvik och Hässelby ställdes Rent Xpress styrelseordförande Per Almström inför Stockholms tingsrätt. 

För avlämningen av de två lådorna vid Valhallagrillen döms han i juli till fängelse för narkotikabrott. I augusti återupptar han hyresaffärerna och skriver kontrakt med nya hyresgäster i Häggvik. I oktober skärps straffet av Svea hovrätt och rubriceras nu som grovt narkotikabrott. Domen överklagas till Högsta domstolen men de nekar prövningstillstånd. Snart påbörjas ett tvåårigt fängelsestraff. Huruvida hyresaffärerna kommer att fortgå är oklart.

Vi hade lite oflyt ett tag.

Thomas Traneving

Hem & Hyra har sökt både Per Almström och Thomas Traneving vid upprepade tillfällen. När vi vid ett tillfälle får telefonkontakt med Per Almström och frågar om vi hamnat rätt låtsas han var någon annan.

– Du får ringa till honom då, säger han och lägger på luren.

Thomas Traneving lyckas vi i ett tidigt skede göra en intervju med. Angående kriminaliteten som pågått i husen säger han då:

– Vi har haft tre eller fyra hyresgäster, bland annat skjutningen, men vad jag kan säga är att vi kollar upp alla som har kontrakt hos oss. Hyresgästerna var helt gröna när vi kollat dem, så vi hade lite oflyt ett tag.

Han säger också i intervjun att depositionerna ska betalas tillbaka. Men än har det inte skett.

”Martin” heter egentligen någon annat.