Blockuthyrningens baksida. Tania drabbades.

Bild: Kristina Sahlén

Skjutningar och massvräkningar i blockuthyrningens spår – maskerade män stormade mot Tanias lägenhet

Skottlossning. Okända personer som går in genom låsta dörrar. Maskerade män och polisrazzior. Och tills sist en lapp i trapphuset med ett chockbesked. Sådan var verkligheten för Tania Kashkol och hennes grannar. Nu granskar Hem & Hyra blockuthyrningens baksida.

Det är en varm eftermiddag i slutet av juli och Tania Kashkol, 27, sitter hemma och pratar med kompisar i telefon. Plötsligt hör hon skrik och väsen utanför lägenheten och Tania kikar ut genom titthålet i lägenhetsdörren.

Fyra män kommer stormande i korridoren, rakt mot hennes lägenhet. De är maskerade med luvor och något för munnarna. Bara ögonen syns. De jagar någon.

Blockuthyrningens baksida. Tania står framför sin dörr. Grannens dörr är nästan uppbruten.

Bild: Conny Pettersson

Männen försökte få upp grannens dörr. Tre månader senare är dörren fortfarande inte lagad.

Tania blir så rädd att hon slutar titta, men hon hör en dörr smälla igen. Sedan hör hon hur de maskerade männen går loss på grannens säkerhetsdörr. Det låter som om de bänder med en kofot och sågar med en motorsåg.

– Jag vet inte om de försökte döda honom, de ville ha tag i honom i alla fall. Det var jätteotäckt! Efter det hade jag svårt att sova och jag kollade alltid noga innan jag gick ut 

Dömda för våldtäkt och yxrån

Ett par veckor tidigare har en annan grannes lägenhet blivit beskjuten från innergården. Fönstren är krossade och fasaden är pepprad av kulhål.

Tania börjar allt mer fråga sig hur det kan hända så mycket i ett enda hus på bara en sommar.

Hon vet inte att nästan en tredejdel av dem som är, eller har varit, skrivna på samma våningsplan är fällda för gärningar som grov våldtäkt, skjutning, yxrån, vapenbrott, misshandel, djurplågeri och narkotikabrott. Inte heller att en av hyresvärdarna just blivit dömd till ett långt fängelsestraff.

Video. Tania om oron i Häggvik

 

Det var inte så här det skulle bli. ­Tania Kashkol hade längtat efter en egen trygg bostad efter flera kringflackande år i Stockholm, dit hon flyttat för att plugga juridik och mänskliga rättigheter. 

Efter examen fick hon lämna ­studentlägenheten och börja ­tröska runt i andrahandsboenden. I mars 2022 ­befann hon sig i ett lägenhetshotell i Kista, ett litet rum med pentry för 15 000 kronor i månaden. Där satt hon och scrollade på Facebooks annonsplats Marketplace, när hon såg annonsen. 

Det var ett pris jag var villig att betala för att få en trygghet.

Tania Kashkol

Etta, 22 kvadrat, nyproduktion, balkong, tillsvidarekontrakt, på Södra Häggviksvägen i Sollentuna. Tania sökte direkt, trots att hyran var väldigt hög för en så liten lägenhet: 9 100 kronor.

– Det var ändå ett pris jag var villig att betala för att få en trygghet i form av en egen bostad. Jag vet hur det känns att bo i en väska, säger hon.

Redan nästa vecka ville ­hyresvärden Rent Xpress att hon skulle flytta in. Tania fick lite dålig magkänsla av att det var så bråttom och av att de krävde en månadshyra i deposition. Hon läste kontraktet noga och ställde många frågor. Alla svar var väl inte glasklara, men huset var fint, området verkade lugnt och framför allt skulle hon kunna bo där så länge hon ville. 

Lycklig över sitt förstahandskontrakt flyttade Tania in. 

Planen: En levande stadsdel

Nio våningar höga huskroppar i vitt, brunt och grått tornar upp sig runt en liten innergård i Södra Häggvik. Runt kvarteret breder stormarknader, ­kontor och parkeringar ut sig mellan bull­rande motorleder och järnvägsspår. 

Här har Sollentuna kommun stolta visioner om att forma en levande stadsdel med skolor, parker, restauranger och över 5 000 bostäder. Ett område där Sollentunabor kan leva, trivas och bo kvar, i alla livets skeden. 

På Södra Häggviksvägen har ett kvarter med 449 små lägenheter byggts framför kommunhuset.

Bild: Kristina Sahlén

Sollentuna kommun sitter i ett kontorshus med glasade fasader. Mitt emot har ett nytt kvarter byggts.

Men när bygglovet för det första bostadskvarteret skulle godkännas väckte det oro på kommunen. 449 små lägenheter, de flesta på 22 kvadratmeter och tänkta som tillfälliga bostäder, skulle inte alls bidra till en stabil stadsdel, tvärt om. Det var som upplagt för hög omflyttning och sociala problem. 

Bygglovet gick inte att stoppa. Från sina fönster i kommunhuset mitt emot kunde politiker och tjänstemän i stället se ­husen växa fram, med balkonger som hänger tätt, tätt utmed fasaderna, vittnande om att lägenheterna är många och små. Precis intill, ännu närmare motorvägen, pågår bygget av ett likadant kvarter. 

Det är där, på Södra Häggviksvägen, som Tania får sin lägenhet.

Blockuthyrningens baksida. Tania Kashkol flyttade in i lägenheten i slutet av den långa korridoren.

Bild: Kristina Sahlén/Conny Pettersson

I slutet av den långa korridoren fick Tania sin lägenhet. Flera barnfamiljer flyttade också in.

Men husen har egentligen byggts för helt andra typer av hyresgäster. Planen var att ­lägenheterna främst skulle hyras ut till företag som behövde rekrytera anställda. En IT-­ingenjör från Indien, till exempel, skulle kunna komma direkt från Arlanda och bo här en period.

Sådana företagslägenheter finns det ett skriande behov av, enligt fastighetsägaren, Svenska Nyttobostäder. Det är också en typ av tillfälliga bostäder som har mångfaldigats det senaste årtiondet. 

Tidigare fanns företagsbostäder mest i villor, bostadsrättsföreningar ­eller i hyreshus som successivt ­förvandlats till lägenhetshotell. Numera byggs hela lägenhetshus, som detta, för att hyra ut till företag – till betydligt högre hyror än i vanliga hyreshus.

Blockuthyrning för personalbostäder

Det är möjligt genom så kallad blockuthyrning, en uthyrningsform som reglerades på 1980-talet för att göra det lättare att ordna studentbostäder, personalbostäder och olika typer av sociala bostäder eller vårdboenden. 

Blockuthyrning innebär att fastighets­ägaren hyr ut flera lägenheter till exempelvis en högskola, arbetsgivare, kommun eller en kommersiell mellanhand, som sedan hyr ut dem i andra hand. I och med det har man kunnat kringgå delar av hyreslagen. I praktiken hyra ut på kort tid, till marknadshyra om man vill.

Fastighetsägaren får betalt, men slipper ansvaret för att fylla lägenheterna och hantera hyresgästerna. Mellanhänderna kan göra bra affärer. 

Det här är en marknad som har ­exploderat. En rapport från Hyresgästföreningen i Stockholm 2021 visar att 20 uthyrningsbolag tredubblade sin omsättning på sju år och trots minskat resande under pandemin, så fortsatte ökningen 2021. 

Grafik. Så har mellanhändernas omsättning ökat

Hem & Hyra har hittat 51 företag i hela landet som hyr ut eller förmedlar tillfälliga företagsbostäder. Tillsammans omsatte de över två miljarder kronor i fjol.

De stora pengarna lockar en del mindre seriösa mellanhänder. Tanias hyresvärd ska visa sig vara ett sådant exempel.

Annonserar på den öppna marknaden

Våren 2022, när huset på Södra Häggviksvägen står klart, tycks behovet av företagsbostäder inte vara så skriande som Svenska Nytto­bostäder hade sagt. En mellanhand får i uppdrag att hyra ut 58 av de nya lägenheterna till ukrainska flyktingar, men lyckas inte med det. I stället ­anlitar bolaget ytterligare en mellanhand, Rent Xpress, som lägger ut ­annonser till den öppna marknaden, bland annat på Marketplace. 

In flyttar sedan unga, barnfamiljer och migrantarbetare – vanliga privatpersoner som behöver ordna bostad på egen hand och inte alls är omfattade av syftet med blockuthyrning. In flyttar även människor med kriminell belastning.

Blockuthyrningens baksida. Långa rader av brevlådor i entréerna visar att lägenheterna är många.

Bild: Conny Pettersson

Brevlådor utan namn visar att många lägenheter fortfarande står tomma.

Det är personer som kanske har för kort kötid, för osäkra inkomster eller skulder och som inte kan få en egen lägenhet. De är hänvisade till osäkra kontrakt på andrahandsmarknaden och har inget annat val än att betala vad det kostar. 

Blockuthyrningens baksida

Problemen med höga andrahandshyror bidrog till en skärpning av lagen 2019. Den hyresgäst som hyr ut i andra hand till överhyra riskerar nu att bli av med sitt kontrakt direkt. Men när fastig­hetsägare och mellanhänder tecknar blockhyresavtal, kan överhyrorna bli hur höga som helst, utan att mellanhanden blir uppsagd.

I Tanias hus i Häggvik har ettor på 22 kvadratmeter hyrts ut via bostadsförmedlingen för 6 200 kronor med förstahandskontrakt. Men Tania måste betala 9 100 kronor till mellanhanden Rent Xpress. På andra uthyrningssajter finns annonser med hyror upp till 12 900 kronor för 28 kvadratmeter i huset.

Blockuthyrning. Lägenhetsannonser visar på hyror mellan 6 200 och 12 900 för ettorna i Häggvik.

Bild: Montage: András Frimmel

Hyrorna i kvarteret varierar kraftigt beroende på om du hyr i första hand eller via olika uthyrningsföretag.

Det skulle knappast räknas som ­skäliga hyror vid en prövning, men få hyresgäster vet att de enligt lag kan ­begära sänkning och få pengar tillbaka via hyresnämnden. Och skulle de göra det så riskerar de i förlängningen att bli uppsagda.

Inte nog med att hyrorna är höga. Tania märker ­ganska snart att Rent Xpress försöker få ut ännu mer pengar på andra sätt. Det kommer extra fakturor för el, sophämtning och till och med för det vaktbolag som hyresvärden anlitade efter skjutningen.

– Det var ju helt galet, men jag betalade. Jag ville inte skapa konflikt för jag ville trots allt gärna bo kvar. Jag hade ju inget annat, säger Tania.

Blockuthyrningens baksida. Tania Kashkol står i trappan till innergården i Häggvik.

Bild: Kristina Sahlén

Tania tyckte det var vansinnigt att hon skulle betala för att värden anlitade ett vaktbolag.

Tania är inte ensam om obehagliga upplevelser bland Rent Xpress hyresgäster. Några trappor upp bor denna sommar Renée, en ung kemistudent från Nederländerna. Två gånger får hon oväntat besök av okända människor som öppnar hennes låsta lägenhetsdörr och kliver in.

En gång ligger hon och sover, men vaknar av att av tre män står i lägenheten. Det var städare som hade gått fel.

Letar efter droger

En annan gång står hon och ­lagar soppa, när hon hör det ­digitala låset i dörren gå upp. Fyra män och en kvinna kommer in. 

– De skrek ”Where is Ahmed?” och frågade var han gömde ­drogerna. De sökte ­igenom varenda vrå av min lilla lägenhet.

Jag tror de var poliser, men jag var så chockad

Renée från Nederländerna

Efter cirka fem minuter är ­lägenheten genomsökt och ­sällskapet går därifrån. Kvar står ­Reneé, omskakad.

– Jag tror att någon av dem visade upp en bricka så jag tror de var poliser. Men jag var så chockad att de kunnat visa vad som helst för mig, berättar Renée.

Utelåst från sin lägenhet

En annan typ av otrygghet drabbar Emelie Fälting, 33, som flyttat till Södra Häggviksvägen efter en skilsmässa. Flera gånger när hon varit ute med sin hund, kan hon inte komma in i huset eftersom digitala låsen krånglar. Än värre blir de när hon kommer hem med barnen en kväll och någon har slagit av låskolven till hennes dörr. 

Där står hon med en tvååring och en sexåring och kan inte komma in i lägenheten.

– Jag försökte få tag på Rent Xpress, men det gick inte. Tiden gick och barnen behövde sova. Till slut fick jag tag på barnens pappa, som kunde komma och hämta oss, som tur var.

Skjutningen väckte fastighetsägaren

En och en halv mil söderut, i Hässelby, har Rent Xpress hyrt ut ytterligare 40 lägenheter i ett annat hus som också ägs av Svenska Nyttobostäder. Även där vittnar hyresgäster om kaos och otrygghet.

Undersköterskan Daniela Petrova berättar om natten då hon blir vaknar av att tungt beväpnad polis som bryter sig in hos en granne. Polisen hittar en pistol i lägenheten och fem personer häktas, misstänkta för grovt vapenbrott.

Blockuthyrningens baksida. Kulhål i väggen och förtejpade fönsterrutor är kvar från sommarens skottlossning

Bild: Conny Pettersson

En julinatt avlossades flera skott in i en lägenhet från innergården. Flera hyresgäster larmade.

Under sommaren får även fastighetsägaren rapporter från polisen om narkotikahandel, prostitution och våldsbrott i de båda fastigheterna. Skjutningen i Häggvik blir en vändpunkt.

– Det var ett brutalt uppvaknande, säger Svenska Nyttobostäders vd Tommy Johansson.

Visade sig vara tredje hand

Med hänvisning till blockhyresavtalet, där det står att lägenheterna bara får hyras ut till företag, myndigheter och institutioner, säger Nyttobostäder upp mellanhanden som anlitat Rent Xpress. Därmed faller hela korthuset.  

Jag blev otroligt ledsen och väldigt omskakad

Det Tania hade trott var ett förstahands­kontrakt visar sig nu vara tredjehandskontrakt – och inte vatten värt.

– Det kom som en total överraskning, det kändes som att någon drog undan mattan för mig. Jag blev otroligt ledsen och väldigt omskakad, säger Tania.

Strax därefter sitter en lapp i entrén på Södra Häggviksvägen: 

Blockuthyrningens baksida. Plötsligt annulleras 98 hyreskontrakt. Rent Xpress, TTS holding, massuppsägningarna

Några fick besked via mejl eller sms. Andra fick veta via en lapp i entrén att de måste flytta.

Hyreskontrakten är annullerade. Alla hyresgäster som har avtal med Rent Xpress måste flytta inom några veckor – annars ­kommer deras tillhörigheter att bli konfiskerade. 

Rykten om oroligheter

Fredagen den 30 september är det kaos när uppåt 58 lägenheter på Södra Häggviksvägen ska tömmas samtidigt. I korridoren står flyttkartonger, ihoprullade madrasser, en mikrovågsugn. En pappa försöker packa ihop sina sista saker i svarta sopsäckar, dottern på hans axel snyftar högt. 

– Mitt barn gråter, och nu vet jag inte vart vi ska ta vägen, säger han uppgivet.

Adnan sägs upp

Bild: Ida Karlsson

I Hässelby utspelar sig liknande scener när 40 hushåll tvingas lämna sina hem på Fyrspannsgatan. Socialen är på plats och polisen väntar utanför, efter rykten om att det kan bli oroligheter. Hyresgäster dröjer sig kvar för att få sina lägenheter besiktigade så att de kan få depositionen tillbaka.

Men hyresvärdarna håller sig undan.

Blockuthyrningens baksida

Tania har, för att undvika kaos i hissar och korridorer, flyttat några dagar tidigare till sin pojkväns studentlägenhet och börjat söka bostad igen. Tillbaka i de tillfälliga lösningarna på Stockholms bostadsmarknad. 

Hon tycker att Rent Xpress har betett sig som skurkar, men att även Svenska Nyttobostäder borde ta ansvar för vad som har hänt.

Blockuthyrningens baksida. Tania Kashkol utanför huset i Häggvik

Bild: Kristina Sahlén

Tania Kashkol har begärt överhyra tillbaka, men tror aldrig hon får något från Rent Xpress.

– Vi var så många som blev vräkta. Ensamstående mammor, barnfamiljer, funktionsnedsatta, folk i olika livssituationer … det drabbade folk väldigt hårt. Jag tycker Svenska Nyttobostäder borde ge kompensation eller låta oss hyra direkt av dem. 

Förlorat både bostad och pengar

Förutom sin bostad har Tania och hennes tidigare grannar förlorat tiotusentals kronor var på flera månaders överhyror, extrafakturor och depositioner som de inte fått tillbaka.

De verkar ha hamnat hos personer som har för vana att blåsa sina hyresgäster. Läs mer om det i kommande delar.

Fakta. Så gick blockuthyrningen till