Bild: Kristina Sahlén

Småbarnspappan Robin tvingades flytta till sin mamma efter mellanhandens chockvräkning

Dottern fick bo hos mamma och själv fick han flytta hem till sin mamma. Robin Brådhe är en av de föräldrar som drabbades hårt av massuppsägningarna. När vi träffar honom bor han i en uthyrningsdel i en villa och de nästan 20 000 kronorna han betalat i deposition är som bortblåsta.

Två smala fönster mot garageuppfarten står får det huvudsakliga ljusinsläppet. Utrymmena begränsade och kommunikationerna sådär. I en uthyrningsdel på omkring 30 kvadrat i en villa i nordvästra Stockholm har Robin Brådhe hittat tak över huvudet. Treåriga dottern Elins leksaker och säng är i ett hörn, Robins i det andra och däremellan soffa och tv. Köket är ett slags enklare pentry där även tvättmaskinen har trängts in. Och så ett skrivbord med hemarbetsplats. Robin jobbar som systemutvecklare på ett större företag.

Robin Brådhe var en av ett 40-tal hyresgäster som fick besked att de måste flytta med några veckors varsel från Fyrspannsgatan i Hässelby. Den sista september skulle alla vara utflyttade, enligt värden TTS Holding/RentXpress. Annars kunde hyresgästernas bohag komma att konfiskeras.

Robin Brådhe, Rent Xpress, TTS holding, blåst på deposition. massuppsägningarna

Bild: Kristina Sahlén

Fick flytta hem till mamma. Robin Brådhe tvingades flytta hem till mamma när han blev uppsagd med några veckors varsel. Under en tid kunde han bara ha dottern varannan helg.

Det är i den röran vi träffas första gången. Robin var bekymrad och stressad över att inte ha någonstans att bo och hur det ska gå med dottern varannan vecka. Han och många andra hyresgäster väntade otåligt på att värden skulle dyka upp, få flyttstädningen godkänd, kunna lämna nycklarna och gå vidare. Men värden var inte där och hyresgästerna anade oråd för som skulle hända med depositionerna som värden tvingat dem att betala.  

Hamnade i skandalhuset när han separerade

Robin hamnade på Fyrspannsgatan under förra sommaren, i samband med en separation. Han behövde snabbt ha tag på tak över huvudet. Det geografiska sökfältet var begränsat i och med att han inte vill bo för långt ifrån dotterns mamma.

Robin Brådhe, Rent Xpress, Fyrspannsgatan

Bild: Conny Pettersson

Mitt i kaoset. Robin Brådhe var en av alla hyresgäster som väntade på att få lämna tillbaka nycklarna till Rent Xpress den sista september. Men värden dök aldrig upp.

Som så många andra lurade hyresgäster kom Robin i kontakt med Rent Xpress via en annons på Facebook. Hyran låg på 9900 kronor i månaden för drygt 20 kvadrat och det var det viktigt att han kunde flytta in den 15 juli. Dessutom var han tvungen att betala två månadshyror i deposition. Hyran var 9 900 kronor i månaden och Robin Brådhe fick låna de närmare 20 000 kronorna av sin mamma.

– Jag ville ha mina egna prylar och bad om att få lägenheten omöblerad. Men när jag skulle flytta in stod möblerna kvar och det dröjde en månaden innan de togs bort.  

En pistol togs i beslag av polis

Det var stökigt runt höghuset vid Hässelby strands tunnelbaneuppgång. Ibland small det fyrverkerier i närheten om nätterna, någon gång hade grannen ovanför fest så det kom glassplitter på balkongen, polisen cirkulerade. Robin brukade låta bli att gå ut efter klockan nio på kvällarna. Vi har tidigare berättat hur hyresgästen Daniela Petrova väcktes av att tungt beväpnad polis höll på att bryta sig in i en grannlägenhet. En pistol togs i beslag. 

Video Film från massuppsägningen

Den 30 september skulle alla hyresgäster vara ute. Annars hotade Rent Xpress med att deras ägodelar skulle kunna konfiskeras.

När han fick besked om att alla var uppsagda, en och en halv månad efter inflyttning, hade Robin Brådhe blandade känslor.

– Såklart jobbigt att tvingas flytta igen, men skönt att komma bort från huset, även om jag inte visste vart jag skulle ta vägen.

Ensamt utan dottern

Han tvingades flytta hem till sin mamma och kunde bara ha dottern på 25 procent i en månad.

– Det kändes väldigt ensamt. Jag saknade henne varje dag. Att ha henne bara varannan helg var jättetråkigt. 

Robin Brådhe, Fyrspannsgatan, massuppsägningarna,

Bild: Kristina Sahlén

Inneboende i villa. Robin Brådhe bor i en uthyrningsdel i en villa. Hyran för den omkring 30 kvadraten är 8000 kronor. Han tycker det fungerar okej med tanke på omständigheterna.

Sedan började bostadsletande i andrahandsträsket bland skyhöga hyror och osäkra villkor igen. Blocket, Qasa, Facebook. Scrolla, svara på annonser, hoppas på respons. Och så vidare. Till slut fick tag i uthyrningsdelen han bor i nu. För de omkring 30 kvadraten betalar han 8000 kronor i månaden inklusive el och bredband. Ägaren till villan har en till lägenhet som de hyr ut. Det funkar med tanke på omständigheterna okej, ibland umgås han och dottern med hyresvärden.

– När jag inte har min dotter hos mig försöker jag jobba lite mer, ta hand om mig själv och handskas med de situationer jag själv har försatt mig i. Jag skulle såklart gärna vilja ha ett vanligt förstahandskontrakt på en lite större lägenhet i närheten av Elins mamma.

Rent Xpress fortsätter skicka elräkningar

Han har stått länge i bostadskön för en lägenhet hos kommunala Förvaltaren i Sundbyberg, men det ligger för långt bort. Lite längre fram i tiden drömmer han om ett eget hus.   

Pengarna är borta. Robin Brådhe fick betala nästan 20 000 kronor i deposition. Dessa pengar har han inte fått tillbaka.

Depositionen på nästan 20 000 kronor då? Precis som alla andra av TTS Holding/RentXpress hyresgäster Robin Brådhe inte fått tillbaka en krona. Däremot har värden fortsatt att skicka elräkningar.

– Självklart betyder 20 000 kronor mycket för mig. Jag vill kunna betala tillbaka pengarna till mamma och gå vidare.

Vad skulle du vilja säga till Rent Xpress företrädare?

– Vad ska man säga? Inget som lämpar sig i tryck.