Rent Xpress, massupsägningar, Häggvik, Sollentuna, Thomas Traneving

Efter massvräkningarna: Skandalvärden håller sig undan konkurs ”bolaget är dumpat”

Skandalvärden Rent Xpress bankkonton är tomma. Pengarna som bolaget tagit in i depositioner och hyror är borta. ”Bolaget bedöms vara dumpat” konstaterar Kronofogden. Ägaren Thomas Traneving håller sig undan konkursförhandling. Samtidigt fortsätter han att hyra ut via sitt nya bolag till mycket tveksamma villkor.

Sal 22 i Stockholms tingsrätt. Det är dags för konkursförhandling för skandalbolaget TTS holding, vanligen kallat Rent Xpress.
Hem & Hyra har i vår granskning ”massvräkningarna” berättat om hur närmare 100 hyresgäster i Hässeby strand i västra Stockholm och Häggvik i Sollentuna åkte ut med några veckors varsel. Bakgrunden är en härva där Rent Xpress agerade mellanhand, misskötte urvalet av hyresgäster och tog in människor med kriminell bakgrund. Snart uppstod problem med narkotika, prostitution och polisrazzior i husen.

Efter en skottlossning in i en lägenhet i Häggvik sade fastighetsägaren Svenska Nyttobostäder upp blockhyresavtalet med den första mellanhanden för 98 lägenheter. Då rasade korthuset. Det var då som hyresgästerna fick veta att de hyrde i tredje hand av Rent Xpress – och de ställdes på gatan. Andra kontrakt som Rent Xpress hade som gav dem möjlighet att agera mellanhand avslutades också.

Blockuthyrningens baksida. Kulhål i väggen och förtejpade fönsterrutor är kvar från sommarens skottlossning

Bild: Conny Pettersson

Spår efter skottlossningen. Efter en skottlossning mot en lägenhet i Häggvik åkte alla hyresgäster som hyrt av Rent Xpress ut med några veckors varsel.

Hem & Hyra har pratat med ett 30-tal av Rent Xpress tidigare hyresgäster som sparkades ut ur husen i Hässelby strand och Häggvik. Alla berättar samma sak: De har inte fått tillbaka sin deposition på vanligtvis en månadshyra, det vill säga omkring 10 000 kronor för de drygt 20 kvadratmeter stora lägenheterna. Bland annat den indiske IT-ingenjören Dinesh Babu, som vi skrivit om tidigare.

Efter Hem & Hyras granskning hör människor som hyrt av Rent Xpress i andra fastigheter av sig och berättar att de inte heller fått tillbaka sina pengar. Det finns med andra ord mycket som tyder på att de omkring 150 hyresgäster som Rent Xpress hade i höstas alla blivit blåsta på sin deposition.
Det är en av dessa tidigare hyresgäster som via företaget Orimlig hyra vänt sig till Kronofogden för att få tillbaka 11 500 kronor.

”Bolaget är dumpat”

Kronofogden har utrett Rent Xpress tillgångar. Utredningen visar att det inte finns mycket att hämta. Totalt 7000 kronor har hittats och mätts ut på konton som bolaget haft. Men de pengarna kommer inte att räcka långt. Det finns i dagsläget 20 fastställda skulder på sammanlagt 535 000 kronor. Dessutom finns det nio pågående ansökningar på sammanlagt närmare 2,1 miljoner kronor. Kronoinspektör Karl Boman skriver i sin utredning att bolaget är dumpat. Bara depositionerna från lägenheterna i Hässelby strand och Häggvik torde uppgå till omkring en miljon kronor.

– Bolaget har inga tillgångar jag kan utmäta förutom 7000 kronor på ett konto. Pengarna har konsumerats upp, betalats ut eller försvunnit. Exakt vart kan jag inte gå in på, säger Karl Boman.

Dinesh Babu, Rent Xpress, TTS Holding, massuppsägningarna, lurad på deposition.

Bild: Conny Pettersson

Lurad. Indiske IT-ingenjören Dinesh Babu är en av alla som inte fått tillbaka sin deposition.

Det finns ingen komplett styrelse efter att den man som är dömd för ett grovt narkotikabrott lämnat TTS holding/Rent Xpress. Thomas Traneving är nu den ende kvarvarande ledamoten. Bolagsverket har skickat ett brev om att styrelsen behöver kompletteras. Om inte kan bolaget sättas i tvångslikvidation.

Konkursförhandlingen ställs in

Den planerade konkursförhandlingen ställs in eftersom Kronofogden inte lyckats delge hyresvärden. Rent Xpress postadress går till en postbox i en tobaksaffär i stockholmsförorten Upplands-Väsby. Det är hit Kronofogden fått vända sig för att försöka delge bolagets ägare.

Sigma, Rent Xpress, rentxpress, postbox

Bild: Conny Pettersson

Rent Xpress adress. En postbox i en tobaksaffär i Upplands Väsby.

Nästa steg är att tingsrätten skickar en ny delgivning till både företaget och styrelseledamotens hemadress. Om reaktionen uteblir innan den 22 maj skickas en ny handling där företaget anses delgivet efter 14 dagar om inget oförutsett sker. Ny tid för konkursförhandling är i början av juni.

Det här är inte första gången som Thomas Tranevings bolag satts i konkurs och hyresgäster inte fått tillbaka sin deposition. Vi har tidigare berättat om Sascha Abdelnabi vars företag hyrde lokaler av Thomas Tranevings tidigare företag Utebildarna. Trots beslut i tingsrätten fick han aldrig tillbaka de över 100 000 kronor han betalat i deposition. I stället sattes Utebildarna i konkurs.

Kan ställas personligt ansvarig

Men den här gången är det inte säkert att historien slutar med att bolaget sätts i konkurs och borgenärerna inte får tillbaka sina pengar. Företaget Orimlig hyra undersöker möjligheten att driva frågan om så kallat ansvarsgenombrott. Det innebär att Thomas Traneving kan komma att ställas personligt ansvarig för skulder som företaget har. Rent Xpress har varken en komplett styrelse eller har upprättat en kontrollbalansräkning när bolaget var på väg att hamna på obestånd.

– Bolaget har inte heller separerat depositionerna från övriga verksamheten. Avsaknaden av en kontrollbalansräkning kan också vara en grund för personligt ansvar. Det är verkligen jättetråkigt att Rent Xpress har agerat på det här sättet. Många har blivit drabbade, säger Ava Setayesh, processjurist på Orimlig hyra.

Adnan sägs upp

Bild: Ida Karlsson

Åkte ut. Adnan och hans dotter åkte ut eftersom han hyrt i tredje hand av Rent Xpress

I samma tankar går också Karl Boman på Kronofogdemyndigheten. Tillsammans med en kollega på Skatteverket håller han koll på vad som händer med Rent Xpress.

– Jag tycker personligen att hyresgästerna fått en skitig deal. Så här ska det inte få gå till! Kronofogden ska ta ett bredare samhällsansvar och då är det här ärendet med många som drabbats extra skyddsvärt. Jag blev väldigt nyfiken när jag läste om den här historien. Det här är ett nytt fenomen, säger Karl Boman.

Hyr ut via nytt bolag till tveksamma villkor

Under tiden de juridiska kvarnarna mal fortsätter Thomas Traneving och hans sambo att via sitt nya bolag Rentflat Europe AB erbjuda lägenheter med hög hyra till mycket tveksamma villkor. Annonseringen sker via Marketplace, Housinganywhere och den egna sajten Rentflat.se.

Rentflat vill, precis som Rent Xpress, att bostadsökande ska teckna olika typer av ”medlemskap”. Det billigaste kostar 199 kronor i månaden. För den summan får man mejl varje gång det finns en ledig lägenhet och man kan söka alla företagets lediga lägenheter. Den som väljer det dyraste, guldmedlemskapet, måste punga ut med 1 500 kronor, det framgår inte om det är i månaden eller en engångsavgift. Då utlovas en personlig konsult, men vid kontraktsskrivning måste hyresgästen betala en engångsavgift på 8 000 kronor. Den som är snabb att betala utlovas emellertid en rabatt på 13 procent.

Rentflat, medlemskap, traneving, bluff

Vi noterar en nyinkommen 1,5 rummare på 36 kvadrat i Hägersten som annonseras ut för 11 900 kronor i månaden. Huset ägs av Nordsten fastigheter som är en del av stora privatvärden Samhällsbyggnadsbolaget (SBB). Nordstens vd Arnold Rosén säger sig inte känna till vilka som ligger bakom Rentflat.

– Jättebra att du flaggar. Vi har inte skrivit kontrakt med dem än. Det är ju anmärkningsvärt att de lagt ut lägenheten för uthyrning, säger Arnold Rosén.

Nästa dag är annonsen för lägenheten borttagen.

Hem & Hyra har inte kunnat nå Thomas Traneving sedan oktober. Då lovade han att Rent Xpress ska betala tillbaka alla depositioner. När vi ringer den här gången svarar han.

Hej Thomas! Conny Pettersson på Hem & Hyra. Hur går det för dig?

– Det går inte så bra du, jag pratar (ohörbart). Jag lägger på nu. Klick.