Bild: Kristina Sahlén

Khatira tog strid mot mellanhandens överhyra – snart åker hon ut

Problemen med oskäliga hyror och osäkra kontrakt i Svenska Nyttobostäders hus tar inte slut i och med att Rent Xpress är borta ur bilden. Khatira Razai har fått hjälp att få tillbaka överhyra från mellanhanden Be Resident – men nu måste hon snart flytta.

Khatira Razai blev av med sitt korttidskontrakt för snart ett år sedan och var tvungen att hitta nytt tak över huvudet. Via mellanhanden Be Resident fick hon tag i lägenheten på 22 kvadrat i Svenska Nyttobostäders hus i Häggvik i Sollentuna. Hyran var 8 500 kronor i månaden, inklusive bredband men exklusive el, samt en månadshyra i deposition, så Khatira tvingades ta från besparingar hon tänkt använda för att ta körkort.

Khatira Razai studerar till undersköterska inne i centrala Stockholm och jobbar nästan halvtid som timvikarie på tre ställen inom Stockholmsområdet för att få ekonomin att gå ihop. 

 

Khatira Razai, Be Resident, överhyra, orimlig hyra, Södra Häggvik, Svenska Nyttobostäder

Bild: Kristina Sahlén

Vågade ta strid. Khatira Razai hyr en 22 kvadrats lägenhet i Svenska Nyttobostäders hus i Södra Häggvik. Hon hyr av mellanhanden Be Resident. Med hjälp av företaget Orimlig hyra hon fått tillbaka drygt 11 500 kronor i överhyra.

Lägenheten var alldeles ny när hon flyttade in i april 2022, men mycket mindre än hennes tidigare bostad. Vardagsrumssoffan har hon fått dela i två delar och den ena står nere i förrådet. Hennes stora säng tar upp en ganska stor del av lägenheten. Hon har en väl tilltagen balkong, men den använder hon sällan eftersom den vetter ut på E4:an och trafikljudet är konstant. Dessutom håller Svenska Nyttobostäder på att bygga ytterligare ett hus mellan Khatira och motorvägen.

Har fått tillbaka drygt 11 500 kronor

En granne tipsade henne om att vända sig till Orimlig hyra, som driver ärenden om överhyror i hyresnämnden. Av den överhyra som Orimlig hyras jurister räknar med att få tillbaka när ärendet avgörs får hyresgästen 70 procent. På några dagar utlovas hyresgästen pengarna på sitt konto, sedan driver Orimlig hyra ärendet i hyresnämnden. En process som kan ta flera år. 

Svenska Nyttobostäder, Södra Häggvik, Sollentuna

Bild: Kristina Sahlén

Jättekvarter med problem. Svenska Nyttobostäder beskriver sina lägenheter som smarta. Men i dagsläget dras jättehuset med vakanser. Många ansökningar om återbetalning av hyra har lämnats in till hyresnämnden.

I dagsläget driver bara Orimlig hyra 34 ärenden om återbetalning av hyra och deposition vid de två fastigheterna i Häggvik. Hyresvärdarna heter bland annat Be Resident, Passion for Homes, Essens of Living och Rent Xpress.

Khatira Razai har fått tillbaka drygt 11 500 kronor för åtta månaders överhyra. Pengarna har gått tillbaka till sparkontot för körkort. Be Resident har bestridit de krav som Orimlig hyra ställt. Niclas Blåklinth, ägare och vd, skriver i mejl att Orimlig hyra bland annat beräknat bruksvärdeshyran på ett felaktigt sätt och angett fel storlek på lägenheter.

Orimlig hyra, Alban Dautaj, Felicia Grönlund

Bild: Conny Pettersson

Driver överhyra i hyresnämnden. Alban Dautaj och Felicia Grönlund jobbar på Orimlig hyra. I dagsläget driver de 34 ärenden om överhyra i Svenska Nyttobostäders två fastigheter i Häggvik och Hässelby.

För Rent Xpress hyresgäster erbjuder inte Orimlig hyra att betala ut pengar i förtid till hyresgästerna, eftersom man tvivlar på bolagen kommer att göra rätt för sig. 

– Jag tror tyvärr risken är stor för att bolaget kommer gå i konkurs, säger Alban Dautaj, vd och grundare av Orimlig hyra.

Måste flytta i mars

I början av mars måste Khatira Razai flytta igen. Kontraktet är ett år långt. Men kanske behöver hon inte flytta så långt. Khatira har sökt lägenhet i samma hus via bostadsförmedlingen. Då är hyran 6500 kronor – för samma sorts lägenhet hon har i dag.

– Två tusen kronor lägre hyra skulle betyda mycket för mig och väldigt många lägenheter står ju tomma, berättar Khatira.

Svenska Nyttobostäder, Södra Häggvik, tomma lägenhetsförråd, massvräkningarna

Bild: Kristina Sahlén

Tomt. I källaren gapar förråden tomma och många av lägenhetsfönstren saknar gardiner. Det tycks som att huset dras med en stor andel vakanser efter massuppsägningarna.

Vi står utanför det stora huset och småpratar en stund. Just när vi sagt hejdå kommer en herre i medelåldern ut i en av portarna tillsammans med ett ungt par.

Khatira Razai går tillbaka till oss och berättar:

– Det är Niclas som jag hyrde av. Nu visar han lägenheter igen.