Värsta värdarna 2023: Bolaget som försvunnit med 100.000-tals kronor i depositioner

Närmare 100 hyresgäster blev utkastade med några veckors varsel. Ingen av dem har hittills sett röken av sin deposition på omkring 10 000 kronor. Vi har inga problem att utse Rent Xpress till en av Sveriges värsta värdar – trots att bolaget inte äger några fastigheter.

Alla ska ut. Hela huset ska tömmas. Det är den sista september 2022 och hyresgästerna på Fyrspannsgatan i Hässelby i nordvästra Stockholm står ute på gatan och väntar. Väntar på att deras värd Rent Xpress ska komma och inspektera flyttstädningen. Annars riskerar de, enligt värden, att inte få tillbaka sin deposition. Ägodelar som lämnats kvar kan komma att konfiskeras. Polisen är på plats för att upprätthålla ordningen. Socialtjänsten är där för att ingen ska behöva sova på gatan.  Samma situation ställs bolagets hyresgäster i Häggvik i Sollentuna inför.

Fyrspannsgatan 162, Hässelby, Svenska Nyttobostäder, Essens of Living, TTS Holding AB/Rent Xpress

Bild: Conny Pettersson

Tumult. Fredrik Skoglund från stadsdelsförvaltningen (i skinnjacka till vänster) berättade om vilken hjälp till utsparkade hyresgäster kunde få. Högra bilden: En av lägenheterna var fortfarande avspärrad efter ett polisingripande där en pistol togs i beslag.

Bakgrunden till massuppsägningen har Hem & Hyra berättat om i vår granskning. I korta drag: Fastighetsägaren Svenska Nyttobostäder valde att anlita mellanhänder för att hyra ut sina lägenheter. En av dem, Essens of Living, valde att anlita en annan mellanhand, Rent Xpress, för att hyra ut en del av de cirka 100 lägenheterna.

Blockuthyrningens baksida. Plötsligt annulleras 98 hyreskontrakt. Rent Xpress, TTS holding, massuppsägningarna

En del av de hyresgäster som Rent Xpress tog in drog en del till sig kriminalitet. Under sommaren fick bolagets hyresgäster bland annat utstå en skjutning mot en lägenhet, dörrar som bröts upp av kriminella i jakten på rivaler och tungt beväpnad polis som bröt sig in mitt i natten och tog vapen i beslag.

Det gjorde att Svenska Nyttobostäder sa upp kontraktet med Essens of Living som i sin tur sa upp Rent Xpress. Längst nere i kedjan stod hyresgästerna som åkte ut på gatan med några veckors varsel.

TTS holding, Rent Xpress, Häggvik, Sollentuna, Tania Kashkol

Bild: Conny Pettersson

Hyresgäst under kaossommaren. Tania Kashkol är en av de hyresgäster som hyrde av Rent Xpress i Häggvik i somras. Under tiden hon bodde i fastigheten försökte kriminella bryta sig in hos hennes granne. Skotthålen efter en skottlossning finns fortfarande kvar.

I vår granskning berättar flera hyresgäster om den kaosartade sommaren. Under månaderna som gått sedan massuppsägningen har flera hyresgäster hört av sig till Hem & Hyra. De berättar alla en och samma sak: Ingen har sett röken av den deposition som hyresgästerna betalat. I vanliga fall rör det sig om en månadshyra, det vill säga omkring 10 000 kronor.

Ägaren håller sig undan

I den enda intervju Hem & Hyra fått med Rent Xpress säger dess ägare Thomas Traneving att alla ska få tillbaka sina depositioner. Bolaget håller på att betala tillbaka depositioner till 150 hyresgäster. På frågan varför han inte svarar hyresgästerna menar han att ”min telefon kan jag inte svara i. Det ringer så inåt helvete”.

Bild: Polisen

Friluftsfantast. Thomas Traneving beskrivs på en hemsida till ett företag han tidigare varit vd och ägare. Bolaget har numera gått i konkurs.

Fyra månader senare har ingen av hyresgäster vi varit i kontakt med sett röken av sina depositioner. Det gäller även hyresgäster som hyrt av Rent Xpress på andra håll i Stockholm. Även där handlar det om att bolaget agerat mellanhand. Man äger alltså inte några egna fastigheter, utan hyr ut lägenheterna i andra hand, till hög hyra.

Vi har upprepade gånger försökt att nå Thomas Traneving, men han har inte svarat sedan samtalet i mitten av oktober.

I samband med att Hem & Hyra medverkar i Plånboken i P1 lyckas radioprogrammet få en skriftlig kommentar. Där svarar företrädaren att de inte betalat tillbaka depositionerna för att hyresgästerna inte betalat några hyror.

Video, Hem & Hyra granskar blockuthyrningens baksida

Skriv en text..

Många ärenden hos Kronofogden

Numera tycks Rent Xpress föra en anonym tillvaro. Vi har inte funnit några nya lägenhetsannonser från bolaget som i dagsläget har 33 aktuella betalningsförelägganden på sammanlagt 2,5 miljoner hos Kronofogden och fem beslutade skulder.

Någon liknande härva där så många hyresgäster drabbats av en och samma värds tveksamma affärsmetoder finns inte. Därför är Rent Xpress en av årets värsta värdar.